03 december 2008

Onsdagen den 3 december anno 2008


Bussförare lika utsatta som poliser..




Låter lite tillspetsat tycker vår förare, men där finns förvisso vissa likheter. För visst är det sant att det är populärt att kasta ägg, frukt och sten på kollektivtrafikens bussar och det är sällan (näst intill aldrig) som någon lagförs för tilltaget (rätt riskfritt "nöje" för utövarna med andra ord). Sant är också att bussförare utsätts för olika typer av hot. Alla hot är inte fysiska... men hot lika fullt.
För att få bort stenkastning, äggkastning och hot från bussarna skall kontanthanteringen bort. Löser nog en del men knappast allt. Dessutom får vi i 7-härad vänta 11 månader.. Kungliga huvudkommunen går först och regionhuvudstaden kommer tvåa. Förare på andra håll förefaller vara mer förbrukningsvara. Dom är väl helt enkelt för få...och dom är lättare att ersätta. Svaga fackklubbar kanske också bidrar.
Bussarbetsgivarna har nån typ av VD som säger det han måste säga, men som han inte menar ett enda ord av: "Arbetsgivarna har ansvar för arbetsmiljön, och det är inte acceptabelt att man utsätts för hot och våld på arbetet." Nu är sanningen den att det är pengarna som är det primära, inte förarna. Detta visar även upphandlingssystemet övertydligt. Det går alltid att hitta förare, men förlorade pengar går aldrig att ersätta och upphandlingssystemet föder en enorm uppfinningsrikedom när det gäller "besparingar".
En intressant detalj, enligt vår käcke förare, är att depån åter har besökts av en skyddsrond och man gör ungefär samma noteringar gång på gång på de åtgärder som kostar pengar. Småsaker kan åtgärdas som kostar mindre än nån kopp kaffe. Man skall också hålla i minnet att depåns lokaler är uppsagda och företaget inte har intresse av att lägga ut en enda onödig krona på dessa lokaler.
Vår förares VD är en
duktig räknenisse(det skall erkännas) och han kan lukta sig till onödiga utgifter. Onödiga enligt hans sätt att se givetvis.


På sig själv känner man andrafinns det ett ordspråk som säger. En sjukskriven förare återvänder till jobbet och kommentaren blir.... jasså han är klar med trädgården nu. Där talar det egna jaget vill vår förare påstå. Man brukar tolka andras agerande efter egna referenser. När man utgår ifrån att en sjukskriven förare har fuskat så känns det som man har sig själv som referens. Vet man att han fuskat är det väl lika bra att säga det rakt i ansiktet på henne/honom och få slut på eländet. Det har skett förr på vår depå tänker föraren dystert!




Buzznet :

Inga kommentarer: