06 december 2008

Fredagen den 5 december 2008


I slutet av en vecka…


I slutet av veckan kommer som alltid ett veckobrev och kan man tänka sig att allt elände händer i Borås. Ute på "bôggda" händer aldrig någonting vilket vår chaufför kan tycka är lika bra det. Fast med tanke på att Veckobrevet enbart kretsar kring stadstrafiken vågar vår förare nära misstanken att trafikledningen i sin helhet också kretsar kring trafiken i Borås Kommun. För när vår gubbe tar kontakt med en trafikledare för att söka stöd och hjälp har dom oftast svårt att greppa situationen och för att lösa den kan man väl återkomma någon annan gång. Försök att vända bussar som gått för tidigt från en samtrafikpunkt har varit stört omöjligt och för vår förares del är det inte speciellt trevligt.


Att bussförare är förbrukningsvara fick vår käre chaufför bekräftat under fredagen. Västtrafiks kvalitetskontroll dök upp och dom kontrollerar enbart bussens passagerarutrymme och lägger sig inte i förarplatsen. Klistermärken på rutor kräver verktyg för att avlägsna - men sådant håller inte företaget med. Så mycket bry sig Västtrafik om hur förarna har det. Det finns regler för en förarplats utformning etc kan vår förare berätta, men avståndet mellan regler och verklighet mäts i astronomiska termer. Iskalla bussar som inte borde lämna rampen rullar ut. Stolvärmare som inte fungerar eller där sladden är klippt är vanligt. Defrosterreglagen fungerar praktiskt taget aldrig och ofta är t o m den lösa fläkten som sitter i takkanten stendöd. Det ger immiga rutor och nedsatt sikt.
Sammantaget ger detta bilden av en trafikhuvudman som är väldigt mån om att passagerarna har det bra och som samtidigt skiter i hur förarna har det…. (Det för förarna själva bråka med sin arbetsgivare om). Man skulle kunna jämföra dagens bussförarkår med de polska arbetarna på Island. Stick åt helvete - vi behöver er inte längre. En slags vattenrallare som man köper och kastar bort när man inte längre behöver dom. Det skapar ett rätt intressant förhållande till "arbetsgivaren", han skiter i dig och Du skiter i honom anda.


Det märks för övrigt att vår nuvarande arbetsgivare förlorat upphandlingen. Man är inte speciellt intresserad av vagnunderhåll och underhåll av depån eftersom man mycket snart skall lämna stället. Vissa signaler tyder på att vissa nyckelpersoner på BLAB kommer att ha bytt uppdragsgivare långt innan tiden är inne. Även depåchefen är varslad så vi sitter i samma båt.. och han har knappt nått gehör hos de kvarvarande - ni skall ju ändå väck!


Veckans ljusa ord är reflexer. Ännu bättre vore reflexväst. Dagens dammode är inte anpassat till kollektivtrafik, det är bara att konstatera suckar vår chaufför.


Månadens ordspråk är självklart detta: KÖP DIG LYCKLIG och fira en riktigt god krämarJUL! Aldrig har brevlådorna bågnat så av all direktreklam. Aldrig har tidningarna i bussarna innehållit så mycket instick (som vår förare måste sortera bort för att slippa onödig städning av bussen).









Buzznet :

1 kommentar:

Svemicke sa...

BL har fått en trafikledare som borde vara bekant med "bôggda" då han kört i Tranemo tidigare. Har Mr Banco märkt av någon skillnad?