22 december 2006

Fredagen den 22 december 2006





Hej min lilla blogg! Nu har jag varit 'otrogen' igen. "Du skall inga andra bussar hava jämte mig" heter det ju och så gav jag mig av långt upp i Bohuslän i häromdagen. Det var med andra ord vörtbrödhämtardag och andra julbestyr.

Det har inte blivit några bloggar på några dagar.... Tranemo Kommun och CSIT tycker inte att ett fungerande Internet i mina bygder tillhör de prioriterade frågorna och vårt radio-lan-nät ligger nere igen, och har gjort så en vecka. Att överhuvudtaget bygga ett radio-lan-nät i en skogsbygd förefaller vara ett mycket ogenomtänkta beslut. Höjder och träd förhindrar effektivt kontakt med länkmasten. Fiffigt kommunen.....men å andra sidan kan ju inte alla ha Internet i Sverige, hur skulle det se ut. Man får det man betalar för. Läste att Tranemo Bibliotek klagade på att ingen skickade in bidrag till deras databas --> men det är ju inte så konstigt i en kommun som inte ens har ett fungerande internet.

Onsdagen den 20/12 var en ovanligt vacker och solig dag med många vänliga och trevliga kunder. Solen till trots rådde blixthalka i stort sett överallt. På ett helt arbetspass på 12 timmar och 11 minuter har jag inte sett en ända salt- eller sandbil.
En dag som Onsdagen den 20 december visar på ett övertydligt sätt hur obetydlig samhället anser att delar av kollektivtrafiken är. Inte en enda hållplats var halkbekämpad, inte ens Lockryd. De körvägar som bussarna går (med bl a skolbarn) hade varken sett sand eller salt och var glashala. De större vägarna var delvis halkbekämpade där huvuddelen av bilister med vinterdäck (vissa med dubb) kör. En buss är beroende av sommarväglag året runt.
Men kommunerna har tydligen inte råd att halkbekämpa och i Lockryd såg jag kunder som gjorde präktiga rovor.
Det tragiska är att trots åtskilliga påstötningar till Trafikledningen i Borås angående halkan på vissa delar av bussnätet inträffade en olycka efter en av linjerna där en personbil rev upp en hel busssidan.

Varför Skoda given buss i dörren....Precis som med Internet i mindre tätt befolkade områden, där intresset från de stora aktörerna är obefintligt på grund av ekonomiska skäl, är det med kollektivtrafik. Det är inte intressant att köra en attraktiv kollektivtrafik i dessa områden eftersom resandeunderlaget är för lågt. Vi skall nog vara glada att vi får ha kvar telefonen, fast om det kommer en Gudrun II är det väl risk att vi blir av med telefon också - det är ju ekonomiskt olönsamt att reparera och underhålla ett telenät till glest befolkade områden.
Det har ju vid någon tidpunkt varit på tal att vi skall hämta vår post själva på någon central punkt i socknen.

Att hela Sverige skall leva har aldrig varit en mer lögnaktig devis - och vårt kära Västtrafik är med och ljuger kan man säga. Närtrafiken är knappast någon ersättning för utebliven reguljär kollektivtrafik, och här körs enbart förtäckt 'skolbuss'-trafik och den duger varken att arbetspendla med eller att åka och handla med. Att utöva kulturell aktivitet som teater, bio, musikevenemang kräver egen bil. Ortens ungdomar har inte tillgång till centralortens ungdomsaktiviteter och lär sig snabbt värdet av egen bil. Knappast ett bra sätt att behålla dom som kollektivkunder och vad värre är - dom flyttar härifrån i parti och minut.
Utvecklingen av ortens näringliv har för länge sedan avstannat - dåligt vägnät och brist på logistik. Man får det man betalar för. Skolorna håller på att avvecklas - fast det sker i etapper. Bilverkstaden har lagts ner, all samhällsservice som bank, post, apotek och allt annat som behövs i dagliga livet är avvecklat. Äldreboendet sker inte längre på hemorten - olönsamt (gamla skall hålla klaffen och vara tacksamma över att någon överhuvudtaget bryr sig --> att dom betalt ett helt liv för den servicen räknas liksom inte, det ingår inte i den kommunala budgeten).

Varför får man inte åka linjebuss från Borås via Älvsered till Ullared? Två populära vauhus i en tur. Det vore väl smutt eller (?).... jag tror att det skulle bli bra. Kan man göra en markandsundersökning tro?!

Ergonomi sägs vara viktigt för arbetsmiljön och för undvikande av arbetsskador. Detta gäller dock inte bussar och i synnerhet inte alla bussar och i vart fall inte vagn 161. Jag har länge undrat hur den som monterat biljettmaskinerna i den vagnen är funtad i huvudet? Jag har ännu inget svar på den frågan, Men 90 graders seende cirka en meter framför Dig är rekommendabelt och hur de där extra armarna skall sitta har jag inte lurat ut ännu. Att man sedan saknar myntbord

Vad är det för en stolle som skjuter på en linjebuss på Karebyslätten? Fast jag såg inga spår efter skytten, bara en äldre luftvärnskanon och en flygande tunna. Bara att komma på en sådan idiotidé som att skjuta på en buss verkar ju lagom tilltat i huvudet.

Julen närmar sig tydligen för Swebuss verkar få fler och fler julfirare som lämnar Borås.
För övrigt verkar vissa damer ha tagit till sig den gamla SS-klädstilen med marschkängor och helläng läderrock. Somliga har verkligen inte lärt sig något av historien, men det vore kanske att begära för mycket.

TACK till Västtrafik som skickat en trevlig julkorg till oss på depån. Det värmer att få en sådant erkännande att vårt arbete betyder något för dom, sämre ställt är det med vår arbetsgivare. Inte ens ett julkort. Däremot två julmail.

Åter till Hemsidan

Skriv gärna mail till mig!!!!!!

Brev till Bancoboy

Här en länk till en annan blogg om busstrafik

Farbror Sid's blogg

Inga kommentarer: