18 oktober 2008

Lördagen den 18 Oktober 2008


Tja! Vad skall man säga undrar vår chaufför? Det har varit en massa tjafs om fildelning hit och dit i olika media. Swemicke bloggade om detta för ett tag sedan. På nått sätt känns debatten mossig. Redan på de gamla kassettbandens tid delade man med sig. Idag stjäl folk dagstidningarna på våra bussar. Nu för tiden florerar det internetsidor där man kan lyssna på musik gratis eller så tar man in en webbradiostation via nätet och spelar in det som sänds digital och redigerar i efterhand. Man säger att on demand streaming inte går att ladda ner, det är klart det gör -fast med en annan teknik. Det finns svenska sidor som som spelar in och sparar musik från en mängd olika webbradiostationer och delar ut igen. Hela fildelargrejen var körd redan när kassettbanden dök upp och sedan dess har skivbolagen och dess hantlangare på nått sätt fastnat i ett mossigt tänkande medan tekniken rusar vidare i expressfart. Och musikdirrarnas recept är övervakning och kontroll av Internet... och som en händelse sammanfaller det med vissa stora länders intresse av att övervaka sina medborgare. Man kallar det terrorbekämpning.



Vår chaufför såg för ett tag sedan ett TVreportage från Storbritannien om övervakningssamhället och det var en både intressant och skrämmande bild som växte fram. Kameraövervakning i all ära, men här hade man verkligen tagit bild- och datortekniken till nya höjder. Kamerabilder kördes genom olika datafilter som plockade ut nummerskyltar på bilar och som satte namn på personer och så vidare, och så vidare ... Frågan som man skall starta med är nog ändå: Vilket samhälle vill vi ha? och hur tar vi oss dit? vill vi ha plåtpoliser i Svenljunga eller riktiga levande personer?
Gårdagens lilla polishistoria är nästan sann fast den inträffade inte i Broaryd och det kom aldrig några poliser trots att man sköt skarpt.


Nu skall vi ta detta i ordning tänker vår chaufför. Först får vi reda på att Sverige har världens näst högsta skatteuttag. Ju större andel av inkomsten som går till skatt dessto lägre privatkonsumtion - det fattar ju varje person. Nu skall ju skatten täcka välfärd för alla och trygghet för alla och taskig mat till åldringarna och lägre pensioner. I steg två får vår chaufför sedan veta att konsumtionen i landet sjunker. Med stigande antal varsel och när allt fler ställs utanför arbetsmarknaden samtidigt som vi ägnar oss åt hjälpa alla som har ett behov av skydd pga hot i sina hemländer så ökar skatterna ytterligare och dessutom ökar sparandet - uppskjuten konsumtion brukar det kallas. Dom som har sina värden i aktier har plötsligt blivit fattiga. Inte så underligt att konsumtionsmotorn håller på att få motorstopp. Ju långsammare konsumtionsmotorn går ju färre får behålla sina jobb.... det hänger liksom ihop. Det är i denna situationen som den tredje pusselbiten trillar in.... kronofogden älskar att sparka på den som redan ligger. Du är arbetslös, deprimerad och Du har blivit utkastad ur a-kassan och försäkringskassan vill inte ha med Dig att göra för Du är för frisk för att få stöd och arbetsmarknaden är stendöd eftersom ingen konsumerar nått.... det hjälper inte med omskolning eller rehabilitering. Kommunens försörjningsstöd segar för att slippa betala ut något, eftersom den kommunala budgeten för länge sedan har överskridits flera gånger om. Det är då dom kommer.... Kronofogden - dom snor Din sista resurs... din bostadsrätt... Du har inte längre ens rätt till en bostad. Redan i stadiet innan lade dom rabarber på Dina sparpengar, Din bil, Dina möbler (det var ovanligt korkat av Dig att ha pengar synligt på banken och bilen registrerad på Dig). Man skall vara medveten om att Världens Bästa Regering har gett Kronofogden befogenhet att flå skuldsatta in på bara skinnet. Frågan är när folk börjar slå tillbaka....? Dom hittade en pojke fasttejpad vid en stolpe med övertejpad mun. Grabben gick i sjunde klass... Mobbing kallas det... När man ställer skuldsatta på gatan kallas det inte mobbing... Det kallas bara att det där får kommunens försörjningsstöd ta hand om vi gör bara vårt jobb... Inte undra på att Kronofogden är Sveriges hatade yrkesgrupp.


En annan intressant detalj som rör sig i det lilla formatet är att vår systerdepå i Tranemo av någon anledning alltid vet vad som händer i Svenljunga innan vi ens vet att det hänt eller om det ens kommer att hända. Dom måste ha en informationskälla av sällsam kraft som vi saknar tänker vår chaufför dystert. Att sedan en hel del i Borås vill lägga ner bolagets depåer gör vår chaufför deprimerad. Är det sjukpenninggrundande?
Miljöpartiet vill ha fler svenska städer med spårvagn...men vår förare tycker att det är dötrist att köra spårvagn, man kan inte ens väja. Tydligen skall man köra spårvagnar i större delen av Skåne och med tanke på avstånden så får väl de flesta skånska städer räknas som stadsdelar.




Buzznet :

Inga kommentarer: