02 mars 2008

Söndagen den 2 mars 2008



Det är inte bara bussar som behöver en parkeringsplats......

Efter att ha besökt en marknadsundersökningssida så vet jag nu att alla som inte är akademiker är annat (okvalificerat) arbete. Grattis till oss för vi är rätt många, även om vi inte räknas. I detta sammanhang kanske följande vits ger ledtrådar: "Hon fånade håret bakom stängda dårar." Att en ny tjusig prognos nu spår färre jobb är väl knappast någon som blir förvånad över - färre jobb = billigare arbetskraft. Jag borde bli pessimistkonsult. Generaldirektören är nämligen så orolig över att alltfler arbetslösa har bristfällig utbildning (i ett land som skryter med att ha världens bästa utbildningssystem). Karlen har också mage att påstå att vårt superfina utbildningssystemet inte är anpassat efter arbetsmarknadens behov. Regeringspropaganda för man biter inte den hand som föder en.
Man skall satsa på Civil- eller Högskoleingenjör, Specialistsjuksköterskor (vem skall då vara vanlig sköterska?), Tandläkare (fy fan), Undersköterskor och Anläggningsarbetare. Med tanke på framtida yrkesval ska man kanske inte bli överraskad över att allt fler män väljer vårdyrken. Det är ju där framtidsjobben finns. Och allt detta finns givetvis i de större städerna.
Med anledning av detta och att centerpartiets ordförande fortfarande inte officiellt insett att landsbygden snart kommer med i Antikrundan som klenod rekommenderar hon att gårdsförsäljningen även skall få omfatta egenproducerad alkohol. Någon lustigkurre undrar om målet är en berusad landsbygd? Knappast, vi har lång tradition med hembränning, så det får väl snarare tolkas som ett krampaktigt försök att kvarhålla illusionen av att det finns en landsbygd.


Som någon påpekade för ett tag sedan är BL inte på något sätt ensamma om att trixa med kostnaderna. Investera i nya maskiner i stället för arbetskraft, flytta jobben till låglöneländer och arbeta med finurliga lönesystem är trots allt dagen melodi. Kan man så utnyttjar man Polen och dess grannländer som lågkostnadsländer. Andra investerar helt enkelt bort arbetskraften. Ytterligare en variant, när man trots att måste ha arbetskraft, är att tillsammans med den lokal fackklubben omtolka avtalet och utveckla andra lönesystem.... känns det igen? För övrigt var visst en statlig arbetslöshetskassa som världens bästa regering ville satsa på ingen bra idé - enligt dom själva??? Då börjar ett nyligen ombildat fackförbund se fördelar och gör uttalanden i stil med att varje facklig organisation måste klara sig på egna meriter (ett hälsotecken månne?). Vår vördade moderata penningförvaltare vill helst slippa hela begreppet a-kassor, de passar inte in i hans ekonomiska modellvärld. Penningguruns mål är ju att alla jobbar tills dom avlider och att ingen någonsin blir arbetslös.


Så en mer jordnära ekonomifråga - den om "Hajen". SL har ju beslutat att inte fortsätta med ERG medan vårt eget Västtrafik blir kvar vid det sjunkande skeppet. Om det är verklig ekonomi eller bara dyr prestige lär väl komma idagen vad det lider och vem som gör en korrekt bedömning lär vi väl också bli varse rätt snart. SL hoppar av och någon delstat i ERGs hemland har tydligen gjort detsamma. Det lär bli problem med reservdelar och kompetens så småningom och dom problemen finns redan med nuvarande ScandPointsystem... Det är roligt nästan jämt...





Buzznet :

Inga kommentarer: