19 mars 2008

Onsdagen den 19 Mars 2008


SVT:s planer på att sända alla program direkt på webben kan bli kostsamt. För exempelvis en student som av ekonomiska skäl har dator men ingen TV kan tvingas betala TV-avgiften på 2 000 kronor per år. Det är onekligen ett smart drag av SVT att bredda sin intäktsbas. Inkluderar man sedan även mobiltelefoner så har man nog täckt in nära nog 100% av befolkningen. Lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst är teknikneutral, vilket innebär att det är själva tittandet som ska kosta, oberoende av vilken utrustning man använder för att se programmen. (Fast jag vill minnas att det kostar även om man inte kan se programmen om man råkar äga någon typ av utrustning som kan ta emot analog TV). I förarbetena till lagen sägs det att när en hel kanaltjänst finns tillgänglig på en ny plattform så är den avgiftspliktig, vilket alltså snart verkar bli fallet för datorer med internetuppkoppling. (3 har ju redan teknik som gör det möjligt att ta in en hoper TV-kanaler via mobilt bredband). Vi gör tolkningen att när ett helt schemalagt kanalutbud finns tillgängligt över Internet så blir också datorn att betrakta som en avgiftspliktig utrustning säger man på Radiotjänst. Det kan till exempel drabba studenter som flyttat hemifrån och har dator, men som kanske av ekonomiska skäl valt bort TV:n. Nu är det inte Radiotjänst som stiftar lagarna, dom följer det regelverk som finns.



Alla som bor i Sverige ska ha tillgång till det svenska språket och svenskans ställning som huvudspråk bör regleras i en språklag, slår språklagsutredningen fast.
Som privatperson är det fritt fram att svänga sig med engelska uttryck, men offentliga myndigheter bör se till att språket så långt möjligt är svenska, och att det är vårdat, enkelt och tydligt. Svenskan riskerar att förlora domän, särskilt på de högre utbildningarna och i forskning, i synnerhet på de naturvetenskapliga, medicinska och tekniska områdena. Ska svenskan försvara sin ställning i sådana sammanhang är det viktigt att det finns svenska termer som beskriver det man annars kanske använder ett utländskt ord för. Svenska tjänstemän som representerar Sverige utomlands bör tala svenska om det finns tolkar att tillgå och dokument i samband med förhandlingar med andra länder bör också skrivas på svenska. Den nya språklagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2009.



Glöm USB-minnet - använd InternetDrive istället! Då behöver du inte längre komma ihåg att ta med Dig ett USB minne, allt du behöver för att ha tillgång till Dina dokument, foton och mappar är en dator med uppkoppling. Logga in och lägg upp det du vill, låt andra se Dina mappar eller ställ in så att bara Du kan se dem. Det är enkelt och säkert att använda InternetDrive! Allt sånt här är bara humburg för att komma åt Din info och Dina pengar. Med ett USB-minne är datan bara Din och på nätet är all data offentlig i någon mening....





Buzznet :

Inga kommentarer: