30 maj 2009

Pingstafton den 30 maj 2009

- Fasen också där kommer torrbollen Olle....
- Du menar han som bara läser lagen hela tiden?
- Lite åt det hållet.
O - Goddag gubbar!
- Hej Olle vad har Du på hjärtat då?
O - Jag kom att tänka på 4 kap Ordningslagen när jag hörde vad Ni talade om igår.
- Och?
O - Just den delen gäller yrkesmässig trafik för persontransporter och i den definieras Ni förare som trafiktjänsteman när Ni bär uniform eller tydlig symbol som visar att just Ni är föraren.
- Det var ingen nyhet precis Olle...
O - Absolut inte, men en trafiktjänsteman får ge trafikanter och andra anvisningar eller tillsägelser som behövs för att ordningen eller säkerheten i trafiken skall upprätthållas.


Är detta då sprit eller inte???????



O - Vidare får inte alkoholdrycker förtäras på trafikföretagets färdmedel. Dessutom är det förbjudet att röka, förorena eller skräpa ned på färdmedel. Vidare kan herrarna avvisa den som är berusad, den som har med sig egendom som är av farlig beskaffenhet eller den/de som man misstänker kommer att störa ordningen eller äventyra säkerheten i trafiken.
Däremot måste Ni tillkalla polis eller ordningsvakt för att handgripligen kunna avvisa den eller de som inte åtlyder Era anvisningar/tillsägelser.

- Finns det nått undantag för skolelever i den där Ordningslagen bäste messerschmitt?
O - Nej det står inget om det i lagtexten i alla fall. Däremot står det att brott mot ordningslagens regler om nedskräpning på färdmedel kostar 300 kr per person och att alkoholförtäring kostar 600 kr per individ. Där har Ni lite att bita i gubbar. Ni får alltså avvisa dem som inte respekterar Era anvisningar, men måste tillkalla polis för att det skall ske med handpåläggning.
- Jaja Olle det är lugna puckar. Ordningslagen är nog bra men det är till syvende och sist vi som skall tolka varje enskild situation efter bästa förmåga. Resenärerna ska ha klart för sig att Du som förare, dvs trafiktjänsteman, inte tolererar att ordningen störs.


Men se där - en stor klocka i Hajen



- Där gick den där torrbollen. Puh!
- Torrboll förvisso - en riktig messerschmitt, men han hade nog rätt i detta fallet!
- Troligen, fast sedan kan ju vårt företag ha egna regler och samma sak gäller ju för Västtrafik. Dom brukar kallas för resevillkor.
- Då får väl jag kontra med att även i kollektivavtalet finns vissa anvisningar fast i vårt fall är det rätt tunt. Fast EN sak gillar jag!
- Och det skulle vara?
- Jo, om nu någon polisanmäler en förare som agerat efter tex ordningslagen är det arbetsgivarens rätt och skyldighet att biträda sin förare i ärendet. Arbetsgivaren skall också svara för samtliga rättegångskostnader.
- Najs!

- Men om nu arbetsgivaren inte stöttar föraren och om alla förarna står på den utsatte förarens sida - vad händer då?
- Det lär vi nog få reda på vad det lider.
- Fast en sak måste man ha djävligt klart för sig och det är att de barn som åker med ordinarie linjetrafik omfattas idag inte av skolskjutsförordningen. Den omfattar endast särskilt upphandlad skolskjuts.
- Punkt och slut!

Ur Västtrafiks resevillkor


Förbud när du reser: Ombord på fordon får du inte:
* Störa föraren under körning.
* Dricka alkoholhaltiga drycker.
* Röka (förbudet gäller även under väderskydd).
* Äta eller dricka något som kan störa eller vålla obehag för andra resenärer, skada andra personers egendom eller skada inredningen i fordonet.
* Ha med dig föremål som kan upplevas som störande eller vålla obehag för andra som är ombord. Det är inte tillåtet att ha med bagage som är brandfarligt, explosivt eller på annat sätt farligt. Du får heller inte ta med dig föremål med avsikt att skada inredning i fordonet eller skada egendom på hållplats eller liknande.
* Använda mobiltelefoner, bärbara musikspelare eller liknande så att det upplevs som störande eller vållar obehag för andra som är ombord. Även när du lyssnar på musik med hörlurar kan människor i närheten blir störda. Instrument får inte spelas ombord.
* Göra intervjuer, dela ut reklam, sälja varor eller liknande (undantag om Västtrafik har beviljat särskilt tillstånd).
* Tigga.
* Åka någon typ av rullskridskor, rullbräda eller liknande.
* Skräpa ner, förorena eller vandalisera.
* Ha med dig djur som är giftiga eller farliga på annat sätt.
* Hålla delar av kroppen, eller sticka ut föremål, utanför fordonet under färd.
* Kasta ut föremål från fordon.
* Röra vid manöver-, signalanordningar eller liknande.
* Missbruka larmanordning, nödöppnare, räddningsutrustning eller liknande.
* Vistas på områden som är avspärrade för allmänheten med hjälp av skyltar, stängsel eller liknande (t.ex. spårområden och tunnlar).

Vid tvister om tolkningen av de här reglerna gäller alltid förarens, ombordpersonalens eller annan trafiktjänstemans uppfattning och den ska följas utan undantag. Tolkningen går att överklaga hos Västtrafik.

Inga kommentarer: