17 april 2008

Torsdagen den 17 April 2008


Efter evigheter av tjat och ännu mera tjat har man äntligen kommit fram till att åldringsvården i Sverige i stora delar av landet är kass. Maten dom får är under all kritik och ett nytt Dalauppror är på väg.
Äldrevårdsministern (vilken knäpp titel) vill öka självbestämmandet för denna grupp vuxna människor. Världens Bästa Regering skall satsa på en slags Fritt-val-reform inom äldreomsorgen. Det känns som om det rörde sig om förvuxna barn som ännu inte är mogna att ta hand om sig själva. Man kan verkligen inte tro att det handlar om ens föräldrar och mor- & farföräldrar. Man kan med rätta undra hur synen på de som utgör en tidigare generation egentligen är! Personligen blir jag ihjälskrämd... är detta vad jag kan förvänta mig när jag blir pensionär? Huuuu! Ändå drömmer vi om att gå i pension efter ett långt arbetsliv, resa och träffa släkten eller bara få ägna sig år sin kära hobby! Fast 33% av oss är realister och inser att detta kommer aldrig att gå av ekonomiska skäl. Vi får gå ner i levnadsstandard och flytta tillbaka till någon bogrotta i något berg. Pensionen är med andra ord så låg att en stor del av de yngre inser att de måste ha ett eget pensionssparande eftersom det sparande som staten har hand om aldrig kommer att ge dom någon trygg ålderdom. Dom är riktigt smarta dom där ungdomarna. Synd bara att vi inte var lika framsynta när vi var unga.
Detta leder osökt vidare till ett annat sätt att se på verkligheten. Du skaffar Dig ett överfallsskydd i Din försäkring för Du tycker att det är en gott skydd om det skulle gå snett. Så en dag tar Du bussen hem från en trevlig kväll i Borås. Du tog bussen bland annat för att Du just nu inte är lämplig att ens fundera på att köra bil. Du är med andra ord lite på örat. Så kliver Du av på hållplatsen hemmavid och knallar hemåt i ljum vårkväll och plötsligt blir Du överfallen och misshandlad. Nåja Du hade i alla fall en överfallsförsäkring eller hur? Nja...Du var ju full eller i vart fall inte helt nykter när det inträffade så då kan ju försäkringen inte gälla tycker försäkringsbolaget som givetvis ogärna betalar ut ersättning från en försäkring men gärna tar in premier. Så nu återstår bara för Dig att bevisa att överfallet inte hade något som helst samband med att Du snuttat på sprithaltiga drycker.... Se upp med värdelösa försäkringar.



Att Världens Bästa Regering inte är intresserad av det där okända området som ligger utanför och emellan städerna är knappast någon nyhet. Det är ett område som även Västtrafik inte lagt märke till. Visserligen skryter Västtrafik att fler åker buss och det är sant, men vart åker fler buss? Jo i städerna och mellan städerna för det är där bussarna går. Alltså inte på landsbygden - för där tunnas busstrafiken ut mer och mer och tittar man riktigt noga i en tidtabell visar det sig att nästan all busstrafik i själva verket är förklädd skolbusstrafik. Så om skolorna satsade på rena skolbussar upphörde kollektivtrafiken helt.
Nåväl - antalet mackar utanför städerna minskar stadigt och antalet mackar med E85 finns inte alls utanför städerna. För det är ju så att storstadsborna skall inte behöva betala för olönsamma mackar på landet. Så när storstadsborna skall till sin lilla sommarstuga på landet och vill tanka stadsjeepen så går inte det och att handla i den lokala affären är bara en sagoberättelse - finns inte! För i många små samhällen faller macken och lanthandlaren samtidigt och döden är ett faktum. Uttryck som "Levande landsbygd" och "Hela bôggda ska leva" är bara snömos! Fast å andra sidan kanske detta är bra för det skall nog inte finnas några bilar utanför städerna eftersom bilavgaser förstör blommornas väldoft. De doftämnen som blommorna avger och som skall vägleda insekterna har avtagit i styrka de sista 100 åren och det är bilavgasernas fel. Så våra sällsynta blomsterängar är numera rätt doftlösa med andra ord.
Ett visst skattesänkarparti vill nu införa vägtullar till Göteborg för att rädda miljön. Detta parti ingår i Värdens Bästa Regering som räddar miljön genom att också se till att det bor så få personer som möjligt på landsbygden, för då kan den inte bli förstörd. Orsaken till detta synsätt är nu klarlagd: Skogen! Skogen som är en oändlig förnybar resurs. Genom att avfolka områdena mellan städerna kan vi öka skogsodlingsområdena och bättra på landets virkesförråd och göra ett fåtal svenskar ännu rikare. Redan idag är mer än hälften av Sveriges yta skogbeväxt huvudsakligen av barrskog.
När detta nu är klarlagt kan vi ägna oss åt posten....Här i 7härad är posten miljövänlig och kör ut posten endast en gång per dag. I andra områden kör man ut post två gånger per dag - och det är klart miljöpåverkande eller hur? För man KÖR alltså ut posten!


Synen på vad som är en buss och hur en buss kan och skall användas måste nog förändras en smula. Är en buss verkligen enbart ett kollektivt färdmedel? Nja - på vissa håll är det både kollektivt färdmedel och godstrasportmedel. Kan det bli något ytterligare? Jovisst - varför inte en mobil trevlig skola i ett hanterligt format. Kanske kan till exempel studiecirkeln komma till Dig istället för att 15 deltagare tar var sin bil och åker till en fast lokal någonstans långt borta. Det finns mycket att vinna på att studera tillsammans och det är viktigt att man trivs i sin studiegrupp och om man dessutom slipper att ta bilen är mycket vunnet och vem vet, kanske fler börjar förkovra sig. Med dagens teknik och möjligheter till mobila lösningar är allt möjligt. Ett intressant miljötänkande är det förvisso. Är det vettigt att det kommer 10 - 15 olika lastbilar till livsmedelsbutiken (den enda överlevande) i Mjöbäck. Kunde det inte vara smartare om bussen hade ett släp med sig med varor till butiken som man ställde av där exempelvis varje morgon och tog med sig tillbaka varje kväll? Tänk vilken skillnad på miljöpåverkan.


Hur skyddar Du Din dator? Det är mer än 500.000 datoranvändare i Sverige som förlorat såväl foton som personliga dokument genom hårddiskkraschar. Vadå Back-Up. Jasså - bandbackup, cdbackup, dvdbackup, nätbackup osv osv... Nej det är inget för kvinnor..... det finns viktigare saker i livet än sådant...
Jag läste för övrigt en bra insändare här om dagen som slutade med ....Någon måste väl ordna upp det hela. Vem bär ansvaret? (Inte skribenten). Polisen? De sociala myndigheterna, posten, försäkringskassan, politikerna, någon - bara inte jag!


Som bussförare fattar jag inte snacket om Södra Torget i Borås. Dödens torg etc (lite dramatik där pga Svemicke). Jag fattar inte att man har parkerade bussar mitt inne i staden överhuvudtaget. Ta väck Södra Torget! Låt busstrafiken flyta igenom staden på lämpliga gator och ha sin reglertid vid ändhållplatserna istället! Busslinjer med startpunkt i Borås som t ex 159 till Dalsjöfors flyttas till Resecentrum där alla fjärrlinjer borde finnas.
Det är sjukt med en sådan antik lösning som Södra Torget utgör i ett modernt trafiksystem.




Buzznet :

2 kommentarer:

Svemicke sa...

Det där med att det åker folk på landsbygden. Nu är det väl lite korkat både ur miljösynpunkt och ekonomisk synpunkt att köra boggibussar på landsbygden för två tre personer. Har ju åtskilliga gånger sett resandeantalet på linje 302 till Älvsered och det är sällan att det reser mer än två till tre personer, varav en går av i Överlida och en i Mjöbäck.

Även i Sveriges mest befolkade landskap motsvarande dess yta - Skåne - finns det landsbygd och där kör man inga bussar. Varför? Jo, folk åker inte. Man har löst det så att man har anropsstyrda linjer, vilket innebär att de körs av diverse taxibolag och att man då ringer en timme i förväg om man vill åka med. Den lösningen saknar jag här för det är många linjer som inte behöver trafikeras med buss.

Sedan vad gäller linje 302/360 så borde Västtrafik vara smarta och marknadsföra dem som "Ullaredsbussarna", för det behövs bara ett byte hela vägen från Borås till Ullared. Hur många i Borås vet att de kan åka nästan direkt till Ullared när de ser linje 360 till Svenljunga?

Nu får ju inte Västtrafik köra så långt in i Halland annars kunde bussen gått direkt till Ullared.

Vad gäller Södra Torget så kan jag inte göra annat än att hålla med.

Svemicke sa...

Vad gäller reglertiderna på ändhållplatserna så har vi faktiskt slagits för och fått igenom att vi inte vill sitta på ändhållplatserna och "uggla" utan att vi ska hålla tiden på torget istället, så någon ändring på det vill inte jag ha.

Kristianstad hade det så tidigare. Där utgick alla linjerna från Resecentrum (motsvarigheten till Södra Torget) och till en ändhållplats. De flöt således inte genom stan utan alla hade slutmål Resecentrum. Det ökar även gemenskapen mellan förarna och var en bra lösning. Nu har man ändrat det så att linjerna gör likadant i Kristianstad och bara flyter igenom stan. Tack Skånetrafiken!