22 april 2008

Tisdagen den 22 April 2008


Läser dagligen insändare om pensionärer som vill åka gratis precis som dom gör i Göteborg och då inser jag att Västtrafik skapat en märklig situation. Om t ex Mölndals Kommuns pensionärer också fick åka gratis inom Mölndals Kommun så måste dom ändå betala full taxa när dom reser in i Göteborgs Kommun. Samma sak händer givetvis om en 65+:are åker från Göteborg till Kungälv. Del av resan blir full taxa. Snacka sedan om att man har enhetliga priser i hela regionen - snömos!


Sedan finns det dom som påstår att många av oss tror att vi jobbar större delen av arbetsdagen. Och det gör vi allt. För vissa går det åt en halv arbetsdag på att läsa totalt meningslös e-post, men i våra bussar finns inga sådana datorer. Vi kan inte heller slösa bort värdefull arbetstid på att surfa på Internet - styrk oss från den listan. Skvallrar med kollegor skulle kunna vara sant om vi inte hade den där förjolade tidtabellen att följa. Att pladdra i mobilen stjäl knappast någon arbetstid - vi kör ju och pratar samtidigt enligt eniga insändare. Och trilskande datorer kan vi inte ta på oss... Vi är tämligen befriade från arbetsbesparande teknologi som vi kan påverka, däremot har det varit en evig visa med trasslande automatik på nyare bussar, men det är teknik som ligger utanför förarens kontroll.


Det borde bli ännu intressantare att åka kollektivt i år...nu när alla upptäcker att "egenavgiften" för att ta sig till och från jobbet stiger från 7000:-- till 8000:--. Man får alltså inte göra avdrag för kostnader för inkomstens förvärvande. Dagisavgifter är en annan sådan där utgift som i praktiken sänker den verkliga lönen. Är Du med i en a-kassa och en fackförening räknas inte detta som utgifter för inkomstens förvärvande.
Om Du istället vore ett företag kunde Du göra rätt häftiga avdrag för inkomstens förvärvande, men eftersom Du bara är en liten skit så skinnar man Dig in på bara benen UTAN att Du får något tillbaka.
Företagen flyttar till låglöneländer men vi idioter bor kvar och finner oss i alla dumheter utan större väsen. Ett sådant "väsen" skulle kunna vara Bensinskatteupproret, men det är så klantigt skött så politikerna ignorerar den rörelsen och låtsas som den inte finns. Vi är nog ett av jordens mest mesiga folk!




Buzznet :

Inga kommentarer: