04 april 2008

Fredagen den 4 April 2008

Detta handlar inte om blå bussar som går mellan punkt A till punkt B utan om något så tråkigt som bokföring. Fast egentligen gör det inte det heller för det handlar om hur man tror att en bra bokföring skall vara. Med andra ord rätt lite kunskap och rätt mycket tro. Det skulle också kunna handla om hur man försöker dölja ett dåligt utfört jobb med en tjusig presentation.
Du som bott eller bor på en liten ort känner igen Dig. Du är verksam i ortens byalag, hembygdsförening eller vad som nu finns där Du bor och Du märker att föreningens starka kvinna eller man fullständigt struntar i vad styrelsen beslutar och vad protokollföraren skriver i sina protokoll. Han/Hon kör sitt eget race! Du tycker lite försynt (kanske mer inom Dig än högt) att man kanske mer skall se till föreningens ändamål än den starke kvinnan/mannens önskemål. Samtidigt har Du planer på att bo kvar i den lilla orten och Du notetar också att "den starke" har fler släktingar och kompisar än Dig på orten. Inte direkt läge att slå näven i bordet varesig när det gäller skillnaden mellan protokollsbeslut och verkligheten eller lite "misstag" i den ekonomiska redovisningen. Bokföringslagen och andra lagar är väldigt flexibla regler på små orter. Man blundar och slätar över hellre än att försöka se till att det blir rätt - om det nu inte är en inflytting som dabbat sig och det passar de starka på orten - då går yxan givetvis.....
Jag skulle helt fräckt vilja påstå att flertalet bussföretag fungerar på samma vis visavi sina förare. Haverikommisionen för olyckan utanför Uppsala friar den åtalade kvinnliga bussföraren och lägger skulden där den rätteligen funnits hela tiden - och som vi som verkar i branschen vetat hela tiden. Nu skall det bli intressant att se vart den rättegången tar vägen...argumenten för att åtala tjejen försvagas hela tiden och argumenten för att straffa de skyldiga stärks...



Jag fick ett intressant mail här om dagen:



Jag är reporter på SR Sjuhärad och fick adressen till din blogg från
trafikchefens nyhetsbrev.

Blev lite nyfiken när du skriver om "drägget" som inte bör åka buss. Är
det ett stort problem? Hur beter de sig? Är det något du tycker att man
skulle kunna ta upp i SR Sjuhärad och diskutera?

Hör gärna av dig!

Jag har inte kontaktat journalisten ännu, men tycker ändå att det kan vara intressant att ta upp tråden...Problemet står i förhållande till storleken på orten. Men vissa av dessa unga resenärer uppvisar en skrämmande brist på vanligt folkvett.



Ett klagobrev till Västtrafik kanske kan belysa situationen något.



Hej Västtrafik!
Undrar hur Ni kan tillåta att situationen på busslinje 302 från Svenljunga
med avresa 15.35, skoldagar, kan få fortgå ?
Det är fullständigt outhärligt att åka med denna buss.
Skoleleverna ropar o skriker, smågnabbas och kastar saker på varandra,
sitter med fötterna i sätena och långt upp på väggarna. Är oförskämda mot
förarna mm mm.
Det är inte så konstigt att andra resenärer gör allt som står i deras makt
för att välja ett annat alternativ.




Att vi till detta kan lägga sönderskurna ryggstöd, sönderbrutna armstöd, söndersparkade papperskorgar, nerdragna gardiner, mindre vackra tuschteckningar, urpillade ryggstöd & säten (stoppningen), knäckta ryggstöd (främst barnvagnsplatsen), icke fungerande bussbälten på våra handikapplatser och så vidare samt att vi förra terminen hade ett samtal med skolans rektor som gick ut på att vi vände bussen så att var och en förälder fick avsätta tid och energi för att engagera sig i sitt barns förehavande när dom inte var med....
Att sedan detta "drägg" utan större betänkligheter kan dränka en 15 meter lång buss i godisrester (papper, halvätet godis, jordnötter, chips, ostbågar, drickaförpackning, lådor där det legat glass) samt kladda mer inredningen med godis, glass, tuggummi och portionssnus är kanske trots allt ett miljöproblem för såväl förare som eventuella modiga medresenärer.




Technorati :

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mr Banco.

När du kallar betalande resenärer för "drägg" hamnar du, och vi, per automatik i bussförarnas värstinglista. (även om de ÄR drägg)

Våra media efterfrågar aldrig "Allmänna resevillkor", "Ordningslagens kap 4" eller att vanligt folkvett ska gälla på bussen trots att den räknas som "Allmän plats".

Dessa media vill endast ha säljande rubriker och tro då inte att de bryr sig om din (eller vår) arbetssituation när rubriken kan sälja bättre med upplysning om att:

-Bussförare kallar passagerarna drägg.
-Bussförare anklagar...
-Bussförare hotade...
-Bussförare kastade av...
-Osv, osv, osv.

Låt nu inte dessa "main-stream"-media lura in dig i de politiskt/ekonomiska ledband som styr dem!
En enskild bussförare har givetvis ett mindre läs/-lyssnarvärde än den större mängden passagerare -som på något vis betalar och berikar dem.

Deras intresse visar att din blogg står bra på egna ben -så fortsätt som du gör men ge dem ingenting utöver detta.

Anonym sa...

Det kan väl vara lämpligt att ta med journalisten på nån av skolturerna, han kan väl åka som en vanlig passagerare och ha med lite dold utrustning och är det du som kör så behöver han ju inte betala heller.

//nimbra