01 mars 2010

Måndagen den 1 mars 2010



- Tjena polarn!
- Tjena själv Du.
- Det var fan vad mycket ett alkolås kan användas till!
- Onekligen. Jag hade ingen aning om att man kunde använda dom som stämpelur.
- Inte jag heller. Jag trodde att den digitala färdskrivaren var stämpelur nog, men här kör man tydligen med dubbelkontroll.
- Då undrar man onekligen hur det blir med (1) realtidsystem, (2) digital färdskrivare, (3) "Hajen" betalsystem och (4) alkolås.
- Det känns verkligen som maximal personalövervakning.
- Undrar om det fanns övervakningskameror i bussarna också? I så fall har man väl maxat övervakningen av personalen!
- Kollektivtrafiken utvecklas verkligen åt ett märkligt håll.

- Vissa boråsare vill ha tillbaka den nedlagda servicelinjen.
- Varför lades den ner?
- Det var inga ur målgruppen som åkte med den.
- Man saknar inte kon förrän båset är tomt.

- Men klagomålen på Västtrafiks nya betalningssystem fortsätter oförtrutet. Just nu tycks försäljningsställen vara i fokus.
- Jo och detta är begripligt för systemet är definitivt inte anpassat för folk med olika handikapp. Uselt!
- Exekutiv försäljning av fastighet skriver Kronofogden och säljer ett före detta ålderdomshem.
- Hoppas dom hann få ut de gamla, fast man kanske säljer åldringar på exekutiv auktion också?

- Detta med klädkod och uniform är ett kul ämne...
- Tycker Du. Jag tycker att det där kan få vidriga konsekvenser. Vissa företag är lite nojiga med uniformsreglerna. Det tar sig lite absurda uttryck.
- Jag minns hur det gick till när vi fick sommarshorts. Det var en rätt dråplig historia med grabbar som körde buss i kjol.
- Nu handlar det om en simpel slips och Nobina uppe i Umeå.
- Nobina i Umeå. Har dom inte varit i blåsväder tidigare?
- Oh ja! Fast då under namnet Swebus.
- Men hur svårt kan det bli med en simpel slips? Det måste finnas ett 30-tal sätt att knyta en slips och nått av dessa sätt måtte väl passa utan att skapa en stor och obekväm klump i halsen.
- Då uppstår alltså frågan om Nobina känner till detta faktum eller om arbetsledningen är okunnig om alla olika sätt att bära slips som finns.
- Där uppstår en kunskapslucka hos mig. Jag vet faktiskt inte.
- Men jag läste att det gällde skjorta och slips eller skjorta och scarf.
- Kan inte killen köra skjorta och scarf då om nu detta blir bekvämare att bära?
- Då uppstår åter frågan om trafikchefens inställning? Hur flexibel är han?
- Fast enligt ett antal tidningsartiklar så tycker passagerarna att hela slipsbråket vittnat om Nobinas rätt löjliga inställning. Om nu en enda förare av något skäl att bära slips tillsammans med en tröja så är det bara att ge dispens. Killen kan väl för faan köra buss och hålla tidtabellen och vara vårdat klädd även utan slips.
- Ibland kan principer och inte minst prestige ställa till det. Nobina i norra Sverige tycks ha problem med att skapa positivitet kring sitt varumärke.
- Om jag förstått en del saker rätt verkar problemet i stort sett ligga hos företagets lokala ledning och inte hos förarna. En ledning som har svårt att se helheter utan gräver ner sig i små skitsaker. 
- Personalpolitiken tycks ha uteblivit helt i Umeå. Fast å andra sidan tycks bussförare vara förbrukningsmaterial idag. Det finns gott om dom idag och saknas det nån så skickar man in nån ung arbetslös på utbildning. Det blir billigare så. Staten eller kommunen står för utbildningen!
- När man från vissa politiker menar att kommunen skall ta tillbaka busstrafiken i egen regi har det väl ändå spårat ur en hel del. Jag minns när vår grannkommun kastade ut ett privat vårdföretag och återtog skötseln av de gamla själva eftersom man inte ansåk att vårdföretaget riktigt förstått vad det där med service åt de äldre innebar. Kanske Umeå kommun bör överväga nått liknande?
- Jo jag alltid varit skeptisk till allt detta upphandlande inom kollektivtrafiken. Det är en onödig lek med skattepengar!
- Men en sak är rätt märklig!
- Du tänker på att man överhuvudtaget har kontrollanter som utför klädkontroll?
- Precis! Under alla år som bussförare har jag inte ens hört talas om nått sådant. Kassakontroller hade vi, men inga klädkontrollanter!
- Det finns en annan detalj i denna härva som är lite märklig, om nu många kollegor stöttar killen som har problem med att bära slips så är väl bara hotet om en endagarsstrejk nog för att permanent lösa "problemet"...
- Bara stelbenta regler och slipsrazzior låter knäppt. Ett stelbent serviceföretag låter som ingen service alls. Och sedan en chef på Nobina som inte förstår nånting. Det känns som Nobina skulle behöva se över chefssituationen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja så här slutade.

http://svt.se/2.33919/1.1912958/fackmote_om_bussbraket?lid=puff_1912991&lpos=lasmer