14 november 2008

Torsdagen den 13 November anno 2008


Det är inte klokt vilken skillnad det kan vara mellan två likadana bussar. Vår förare hade en slö och trött vagn här om dagen som tog tid på sig att komma upp i hastighet och det innebar att han bara på de första 5 milen blev 8 minuter sen. En annan dag kör kan samma sträcka med en buss som är strypt till 90 km/tim - vilket i praktiken innebär en maxfart på cirka 85 km/tim - men som snabbt kom upp i hastighet och då blev förseningen så samma sträcka 2-3 minuter. Det är en verklig skillnad i dessa snäva tidtabellstider. Lite skillnad på passagerarnas humör också.... varför är bussen så sen idag då?
Personalen på ReseCentrum säger att alla chaufförer som kommer och går där gnäller på jobbet i olika tonarter. Med tanke på att det är personal från många olika bolag så är uppgiften av visst intresse. Det måste betyda att det finns ett utbrett missnöje med hur bolagen hanterar arbetstid och andra saker som påverkar chaufförernas vardag. Det anmärkningsvärda är väl att man inte kollektivt gör något åt saken utan bara tycks "gilla läget", tänker vår förare trött.
På vår depå har vi avskaffat kontaktombud, depåansvarig och liknande. Dessa uppgifter har tagits över av vår depåchef. En av förarna skall ta hand om DCU-avläsning och hålla kontroll på körda kilometrar, samt tömma ett redovisningsfack i kassaskåpet och lägga det redovisade kortet i chaufförens brevfack - det är allt... alla andra uppgifter faller på depåchefen.


Tänk att hela 47% av alla hushåll i detta avlånga land är singel-hushåll. För en gammal chaffis känns det lite märkligt och ännu märkligare är det att det är högsta status att vara singelhushåll. Hur det nu kan gynna den svenska staten begriper inte vår gubbe. Men vi är väl en art som skall dö ut på grund av utebliven reproduktion. Andra sorter får ta över. Sådan är livets gång, vissa arter går under och andra tar vid. Inget speciellt märkligt med det.


Bra idé med gratis kollektivtrafik. Tanken har på senare tid poppat upp hos olika politiker, ivrigt påhejade av ofta unga resenärer. Däremot är det sällan så att man presenterar något mer konkret än en allmän tanke. Skall det bara vara gratis i Borås eller skall det vara gratis bara i Göteborg eller gäller det hela regionen eller rent av hela Sverige eller kanske bara Borås Innerstad... Det har alltid visat sig vara svårare att vara med gripbar än en generell tanke bara.
Otroligt dumt att krossa busskurer! Vår chaufför kan inte annat än hålla med. Man blir så innerligt trött på dessa individer som slår sönder busskurer. Det skall väl ändå inte behövas kameraövervakning på alla väderskydd i denna regionen. Att det finns personer som orkar hålla på med all denna vandalisering. Är det samma personer som går in och krossar en hel lägenhet också? Kopplingen mellan skattepengar, priset på bussresan och reparationer av allt som slås sönder är det få som förstår. Kanske har Västtrafik satsat på fel typ av väderskydd? Dom gamla i betong var betydligt svårare att förstöra... mångas tankar går i den riktningen har vår förare förstått.


Med tanke på att rasblandning fortfarande är förbjudet i vissa stater i USA är valet av president rätt så intressant. Speciellt i ett land som tror att våld och vapen löser alla problem och går det inte med våld så använder man mer våld.
Svenskt pensionssparande har verkligen blivit Big Business i dag - det är bara att notera hur mycket TV-reklam man vräker över oss och den är inte gratis....
Så har vi då återvänt till dagens verkliga ämne, den döende landsbygden. I dagarna lägger OKQ8 ner ytterligare en station på landsbygden och kunderna hänvisas att åka 4 mil (= t o r ) för att kunna tanka sin bil. En direkt miljöfientlig handling kan man tycka. För det borde vara tvärtom så att det egentligen är en självklarhet att vi på landsbygden har tillgång till miljövänliga bränslen där vi bor. Verkligheten är dock den motsatta. Vare sig E85 (som innehåller 15% bensin) eller naturgas finns att få där den verkligen behövs. På de flesta mindre orter finns ingen samhällsservice alls. Närbutiken, spelombudet, posten, banken, utlämningsställe för apoteket och systembolaget är sedan länge historiska begrepp. Så snälla EU-parlamentariker, det botar föga att bara skriva insändare eller debattartiklar medan landsbygden tynar bort - det är starka ekonomiska intressen som vill flytta in alla till de större städerna och lämna landsbygden obefolkad.
En lustig observation gjordes här om dagen av vår förare.. En naturgasbil hade som alternativbränsle bensin - inte E85 som borde varit naturligare... miljötänket har inte kommit så långt ännu.


Inte heller girigheten har kommit på skam - Både den förra & nuvarande VD för Nordea har hyfsade pensionsavtal och i det ljuset är det lättare att förstå att Nordea behöver alla dessa extra avgifter på allting.. Det är ju trots allt kunderna som måste betala dessa fantasipensioner.




Buzznet :

Inga kommentarer: