04 november 2008

Tisdagen den 4 November 2008


Barnvagnssäkerheten först…..


Finns det något som heter barnvagnssäkerhet? Finns det mammor med hjärna? Vår timide förare är väl medveten om att det är ett provocerande uttryck, men eftersom gubben och flertalet av hans kollegor tillbringat många timmar bakom en ratt och därmed också sett en hel del så är frågeställningen inte så korkad som den låter. Tänk Dig att Du med buss är på väg ner från Norrmalm i Borås. Du har utförsbacke och det är rejält halt utanför Din buss. Du närmar Dig ett övergångsställe med Din nästan fullsatta buss då rediga mamman med barnvagn och nyfödd baby får för sig att hon skall korsa gatan. Vad gör hon? Jo i 99 fall av 100 kör hon ut barnvagnen före sig själv på övergångsstället utan att se sig för. Det är alltså i första hand barnet i barnvagnen som får sätta livet på spel när Du försöker undvika att köra över barnvagnen i den rådande halkan. Mamman står tryggt kvar på trottoaren…
Exempel två inträffade så sent som idag för vår förare. Mamma med barnvagn kommer in och ställer barnvagnen (och barnet) på barnvagnsplatsen och går sedan och sätter sig på annan plats i bussen utan minsta uppsikt över vare sig barn eller vagn. Vi har ett förslag till bussföretagen: Sätt upp en skylt på barnvagnsplatsen som i klartext gör klart att det är föräldern som har ansvar för sitt barns säkerhet. Det är föräldern som ska sätta fast barnvagnen med tippsäkring och så vidare.
Det finns en dubbelmoral i detta. Försök göra samma sak med ett barn i en personbil! Det blir x antal dagar i buren….Där skall det vara fastsatt insats eller bälteskudde och bälte samt skall barnet åka med ryggen mot färdriktningen eller inte…tänk om bälteskudden löser ut. Tänk om bussen råkar ut för mamman med barnvagn på övergångsställe och måste bromsa hårt!


Vandalisering sedan…


En bloggande kollega skriver att man fortfarande kastar sten på våra bussar vid Byttorps vägport. Han skulle vilja lägga sig och lurpassa där uppe och bunkra upp med en massa stenar. Skulle han se några ungdomar kasta sten mot en buss så skulle jag hiva iväg några stenar mot dem och förhoppningsvis spräcka skallen på några av dem, men se det är olagligt. Då blir jag åtalad, men att oskyldiga människor kan riskera att få skallen spräckt bara för att de åker, eller kör buss, ja det är inte så farligt, enligt den Boråsiska polismyndigheten. Varför åka till platsen i tid så man kan ha chans att få tag i förövarna? Det är inte polisens uppgift att beivra ännu icke begångna brott. Dom skall inte arbeta förebyggande, får säkert inte tänka självständigt utan lyda order från Göteborg.
En handling som ingen reagerar på, där det inte sker någon typ av påföljd kan inte vara olaglig eftersom ingen säger ifrån. De flesta barn och ungdomar är idag "föräldralösa" i den meningen att två dubbelarbetande föräldrar inte har tid med struliga barn. Vi får det samhälle vi förtjänar.


Ökat resande


Med glädje hör vår chaufför att resandet med kollektivtrafik ökar i hela landet (det var i alla fall så dom sa i början). Sedan var det en stor andel av ökningen som låg på pendeltågen runt storstadsregionerna (hela landet?). I steg två var den andra andelen busstrafik mellan större städer företrädesvis i storstadsregioner samt mellan Karlskoga och Kalmar. Landsbygden däremellan ingår alltså inte i begreppet hela landet. En synnerligen nyttig kunskap.


En observation…



  • Att sätta en buss som inte kan anslutas till värmesystemet i ett kallgarage verkar inte så smart. Det är knappast till glädje för kollegorna.

  • Att ansluta en buss till elvärmesystemet utan att förvissa sig om att båda ändar av kabeln är anslutna verkar lika omtänksamt.




Buzznet :

Inga kommentarer: