16 november 2008

Söndagen den 16 november 2008


En taxiresenär lutade sig fram för att för att ställa en fråga till taxichauffören:
Han knackade chauffören på axeln. Chauffören skrek till, tappade kontroll av bilen, krockade nästan med en buss och stannade till slut vid ett stort skyltfönster.
Efter en stunds tystnad sade den skakande chauffören: "Jag är ledsen, men du skrämde mig ordentligt." Resenären bad om ursäkt och undrade hur en liten knackning kan skrämma honom så totalt.
Chauffören svarade: "Nej, nej, det är helt och hållet mitt fel. Det här är min första dag som taxichaufför. De senaste 25 åren har jag kört likbil."



Skadegörelse


Allmänna kommunikationsmedel är uppenbarligen en plats som ingen äger och kan därför vandaliseras utan större eftertanke. Just det att det inte finns en tydlig ägare som ser till att det blir påföljder är ett problem i sig. För kollektiva färdmedel räknas som gemensam egendom och då kan man bära sig åt som man vill. Det är dessvärre oftast skolelever som svarar för förödelsen. Man kan verkligen undra vad dom lär sig i skolan om uppförande och ordning? Om man skådar verkligheten torde rätt många få underkänt i betyget. Det förefaller som om frånvaron av vuxna förebilder som sätter och upprätthåller gränser skapat speciella kulturer där våld och vandalisering är högsta mode.
Att man sedan krossar rutorna på busshållplatserna med den speciella hammaren som skall finnas i varje fordon för att testa om den verkligen funderar är ett annat bevis på att samhällets regler om etik och moral inte fungerar. De få som åker dit riskerar både körkortslämpligheten och annat.


Miljö


Nedlagda bensinstationer är ett hot mot vår miljö? Jo minsann läste Du inte rätt. Inte nog med att alla nedlagda stationer gör att vi alla måste åka en massa extra mil för att tanka vår bil med de dyra dropparna utan nu måste man också sanera cirka 784 borttagna landsortstappar för annars utgör dom en fara för miljön. Med tanke på att alla dessa stationer ligger på platser som snabbt håller på att avfolkas kan man undra om saneringen är så nödvändig.
Åter till den där förbannade landsbygden och dom idioter som envisas med att bo kvar där. Vår förare vet till exempel att Svensk Kassaservice upphört och på vissa platser har det uppstått märkliga alternativ. I Kungälv går man nu till Pomona lösgodis och får viss hjälp via Kassagirot. Det fina i kråksången är att Kassagirot är billigare än det var hos Svensk Kassaservice och hos bankerna.


Facebook


Facebook lär vara den sjunde mest besökta sidan på Internet. Det skulle innebära ungefär 110 miljoner aktiva användare. Vilken fantastisk reklamplats! Och samtidigt en tummelplats för digitala kontakter. Vi inbillar oss att Facebook är vår egen privata sfär på Internet och inget kan vara felaktigare. Facebook är ett företag som vill tjäna pengar. Ett företag har inte nått samvete eller etik & moral. Ett företag har bara ett mål - att tjäna pengar! Allt som Du lägger in i facebook sparas och kan användas för att tjäna pengar.
Vad facebook primärt sysslar med är naturligtvis att fortlöpande samla information om sina användare - information som man sedan säljer. Man skall med andra ord vara försiktig med att bli för personlig.


Elräkningen


Vår förare har noterat en rejäl sänkning av elförbrukningen och samtidigt noterat att elbolagen inte gillade att han sänkte sin förbrukning. För istället för att elräkningen minskade med sjunkande förbrukning så ökade den. Lite märkligt kan man tycka, men så blir det när det är monopol. För visst är det i vart fall obligopol på elmarknaden. Det är några få som skapar den el vi förbrukar.
Nu är det inte bara vår förare som lagt märke till denna märkliga händelse, utan de är rätt många - speciellt på landsbygden - där priset på el är betydligt högre än i städerna. Så nu föreslås det ett folkligt eluppror. Undrar just hur det ska gå till? Alla skaffar sig var sitt eget elverk är nog den enda vettiga metoden i så fall - för då kan man avstå till 100% från dyr el på dyr ledning. Elbolagens intäkter skulle rasa rejält. Någon har räknat ut att elprisert stigit med 275% på åtta år. Det är väl skäl nog att investera i alternativ.
Som enskild elkonsument har Du inget att sätta emot de stora elbolagen [utom att sluta köpa el förstås]. Så om det ska ske en förändring vill det till ett rejält opinionstryck.


Halal-TV


Detta är TV-programmet vår förare inte fattar ett smack av! Varken varför det sänds eller vilket syfte det har. Har SVT tänkt att vi skall byta religion i Sverige så att vi alla blir goda muslimer. Somliga blir då shia och andra blir sunni och så bankar vi glatt på varandra? Självklart skall vi återvända till Svensk medeltid och ägna oss åt stening till död, avhuggna händer vid stöld och så vidare….. Tydligen skall dessa muslimska tjejer i huvuddukar, som för tankarna till det gamla Bohuslän med sina schartauaner, guida oss svenskar genom vårt eget samhälle?
Mångfald i all ära, men frågan är när mångfald övergår i enfald. Och vad är det som skapar ett samhälle? Kurderna skulle nog hävda språk och kultur, eftersom man finns i flera länder. Så mångkulturellt är kanske en tuff utmaning för begreppet nationalstat. Vi måste kanske använda helt andra begrepp när vi vill öppna upp för många olika språk och många olika kulturella begrepp. Alltså sådant som tidigare var sammanhållande faktorer i begreppet nationalstat.
Så var är det som kan kallas gemensamma normer? Vilka är de gemensamma kulturella koderna? En intressant debatt väntar runt hörnet.


Albert och Herbert kan man skratta ihjäl sig åt… fast då får man vara Göteborgare antar vår förare fnissande.










Buzznet :

Inga kommentarer: