25 november 2008

Tisdagen den 25 November anno 2008

Ibland blir det så....


BLAB blev tydligen av med sin färd tjänst i slutändan vilket var tråkigt och beskedet om hur det blir med den överklagade regiontrafiken dröjer.... som det verkar. Informationen kring detta flödar minsann inte.
Att BLAB miste färd tjänsten kunde vår chaufför läsa i lokalpressen för företaget har inte skickat ut information om detta internt. Cirka 30 man blir nu varslade och utan jobb i en tid då ALLA varslar. Hur kul är det?
Det är skit med upphandlingssystemet i sådana här sammanhang för man mister kontinuiteten och lokalkunskapen tycker vår förare.


Det var väntat, de som jobbar där har jobbat i många många år...men tiderna förändras och så även arbetssituationen...Ja det var nog bara första slaget på spiken... Det kommer mer snart i december..



Om man skall tro alla inslag som varit i radion så är det numera AF som bestämmer hur lång varsel tiden skall vara och de fackliga avtalen är överkörda?! Det är i alla fall det intryck man får och det låter rätt märkligt. Se ett klipp från nyhetsarkiven längre ner.
Sedan påstås det att om man omorganiserar företaget så sätter man samtidigt LAS-reglerna ur spel och då behöver man inte tjata om undantag från sist in först ut utan man handplockar dom man vill ha. Varför håller vissa företag på att gnälla om detta - sätt igång och omorganisera bara. Då kan den som är nyanställd kicka ut den som varit i företaget i 15 år. Enligt LO så gäller att vid uppsägning på grund av arbetsbrist är företaget skyldig att följa en särskild turordning. Den innebär att de som har den längsta anställningstiden har förtur till fortsatt arbete. Vid lika lång anställningstid har den eller de som är äldst förtur, men detta kan alltså inte stämma.


Många anställda som varslats om uppsägning den senaste tiden kommer att bli arbetslösa betydligt snabbare än de först trott. Arbetsförmedlingen ger nämligen företag som varslar dispens så att de anställda tvingas hem tidigare.


Anställningstiden avgör



0 - 2 år: 1 månads uppsägningstid

2 - 4 år: 2 månaders uppsägningstid

4 - 6 år: 3 månaders uppsägningstid

6 - 8 år: 4 månaders uppsägningstid

8 - 10 år: 5 månaders uppsägningstid

minst 10 år: 6 månaders uppsägningstid.




Buzznet :

Inga kommentarer: