07 oktober 2006

Avliden


Min kära mamma lämnade oss kvar här i jämmerdalen den 5/10 klockan 07:40. Far höll henne i handen in i det sista.
"Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad. Du här kämpat ut och Dina kära lämnat. Nu vilar Du i ro och frid hos släktingar till evig tid."

Klädsel vid begravning


Tidigare var det vanligt att de manliga gästerna vid en begravning var klädda i frack med svart rosett. Detta förekommer inte idag.
Anger inbjudan "mörk klädsel" väljer man som regel helst svart, grått eller mörkblått. Sommartid kan vitt eller beige också gå bra.
Har angivits "ljus klädsel" står det gästen fritt att välja det som passar den egna smaken. Med hänsyn till en äldre generation bör man undvika t.ex. klarrött.
Ju närmare släkt desto striktare klädsel. Ytterplagg kan vara i annan diskret färg. En formell begravning med "mörk klädsel" innebär för de nära manliga släktingarna, fram till syskonbarn, att man bär vit slips och vit skjorta.
Övriga manliga gäster bär svart slips. Nära kvinnliga släktingar, fram till syskondöttrar, har svarta eller mörka strumpor till mörk eller svart dräkt eller klänning.
Övriga kvinnliga gäster har varken svarta strumpor eller svarta kläder. Endast diskreta färger är att rekommendera. Barn bär sina vanliga kläder.
Sorgband används idag mycket sparsamt. I förekommande fall bärs det på vänster kavajslag.
Klädreglerna har under senare år blivit allt mer liberala. De har dessutom utvecklats olika i landet. På landsbygden är man fortfarande mera konservativ än i t.ex. storstäderna och i Skåne har man en mer tillåtande syn angående vad som är lämpligt än i Norrland.
Generellt kan man säga att begravningsgudstjänsten är en högtid. En högtid då man visar respekt för en människas liv och för de närmastes sorg. Denna respekt kan man bl.a. visa genom att välja en lämplig klädsel.


Åter till hemsidan

Inga kommentarer: