04 januari 2006

Nu är det 2006 dag tre

Vi snackar om bensinpriset


Nuder har inte ens svarat och Persson har inte en aaaning om att det pågår ett bensinskatteuppror. Tror f-n det. Det gäller ju ansenliga summor skattepengar och då kan man blunda för det mesta.
Nu är vi inne i 2006 och bensinskatteupproret har växt till en stor folklig proteststorm. Men vår statsminister har uppenbarligen liten kontakt med verkligheten för han har "inte har märkt någon opinion mot bensinskatten". Han kan väl inte av taktiska skäl helt enkelt stå och blåljuga? Fast det har ju hänt förr om vi minns rätt. Detta är ett uppseendeväckande utslag av maktens arrogans - ett väljarförakt som börjar bli rekordartat.
Nu har vi ju fått skyddstull på importerad etanol från bl a Brasilien för att skydda vår inhemska tillverkning, men vet vi egentligen vad etanolinblandningen gör för skada i våra gamla bilars bränslesystem och motorer och har vi fått reda på vilka utsläpp det blir med t ex etanolinblandning (det vet vi nämligen egentligen inte nu).

Regeringen och riksdagspartierna har enorma informationsresurser till sitt förfogande. De siffror och argument som förs ut av de politiska partierna är alltid vinklade, ofullständiga och antibil-inriktade. Vi gör en viktig folkbildningsinsats för att balansera myndighetspropagandan. Hela tiden matas vi t ex med siffror om bilismens alla kostnader. Hur ofta har ni t ex sett en realistisk balansräkning där man t ex tar upp bilismens alla positiva effekter eller ens en alternativkostnad vad det skulle gå på för samhället att ta över viktiga funktioner som arbetsresor, sjukresor osv.? Har Du ens läst några siffror som visar hur stor del av de pålagor som bilisterna betalar in som går tillbaka till bilisterna....inte!

Uteliggare


Även i vårt moderna samhälle som ju är den bästa av alla världar finns det folk som hamnar utanför alla tänkbara skyddssystem. En sådan grupp är de bostadlösa. Tänk då på kraven för att överhuvudtaget få en bostad, ett telefonabonemang, tillgång till digitalTV osv. Du skall vara skuldfri, har fast jobb (och där försvann alla tim- och projektanställda) och referenser från tidigare hyresvärdar (ungdomar som flyttar hemifrån ströks därmed från listan). Det finns gott om hemlösa och den gruppen ökar med stigande arbetslöshet. När den blir tillräckligt stor kan den ställa till med oreda i ett val om dom nu får rösta som inte har fast adress. Det är märkligt att det finns en sådan grupp med tanke på sociala skyddsnät och socialtjänstlag etc. Men dom finns.

Upphandling av kollektivtrafik


En pågående utsugning av mänskliga resurser kan man kalla resultatet som blivit efter det att kollektivtrafik skall upphandlas i konkurrens. De enda resurser man kan spara på är personal och underhåll (som drabbar personalen). Om nog sparas det alltid! Resultatet av detta sparande kommer att slå tillbaka om ett tag - det är ett som är säkert. Trafikfarliga förare kommer att trafikera vägarna i fordon som bara underhålls så pass att de klarar av Bilprovningens krav och där allt annat släpar efter vilket bland annat innebär stadigt försämrad förarmiljö pga underhållsbrist.

Hemtjänsten


Hur många olika personer skall komma hem till Dig om Du är i den situationen att Du är tvingad att utnyttja hemtjänsten. 70 olika personer eller är 50 stycken en mer rimlig siffra? Kul mattematik är att den som behöver hemtjänst 3 gånger per dag i 365 dagar får 1095 besök per år. Tänk om det då också kom 1095 olika personer. Häftigt kan man säga. Undrar just vad Du skulle tycka.
Att Du sedan får sitta i din lägenhet 365 dagar per år och aldrig komma utanför dörren och aldrig kunna delta i olika aktiviteter är ett led i samhällets strävan att förkorta Din livslängd för att på så sätt spara pengar. Du är på tok för dyr när Du inte längre är arbetsför och bidrar till samhällsintäkterna. Du är en parasit på samhällskroppen som en politiker uttryckte det i ett ögonblick av klarsynthet.

Nu jäklar


Nu blir det problem - nu kanske vi inte längre kan ha kakan och äta upp den. Generaladvokaten i EUs domstol har kommit med ett förslag som innebär att man kan sitta i Sverige och beställa alkohol via Internet för privat bruk. Så nu kanske EUs regel om fri rörlighet för varor och tjänster tar ytterligare ett steg framåt. Problemet blir att den svenska staten inte längre kan värna om min hälsa genom att ta ut hutlösa skatter. Frågan är väl om det är skattebortfallet eller hälsoaspekten som svider mest. Jag sätter en slant på skattebiten.
Annars är det där med fri handel ett svårt begrepp att greppa. Ryssland vill t ex inte ha Norsk lax eftersom man hävdar att Norsk lax innehåller 18 gånger mer bly än tillåtet och 3,5 gånger för mycket kadmium. Vad rysk naturgas innehåller förutom politik vet vi inte så mycket om. Olika oljeländer försökte sig på en liknande manöver för en massa år sedan men det gick visst inte så bra då heller.


Åter till hemsidan

Inga kommentarer: