17 augusti 2011

Onsdagen den 17 augusti 2011

 

Bo: Du Roy! Har Du märkt samma sak som mig? Jag menar att privatiseringen breder ut sig som en pandemi.
Roy: Jo det är inte utan. Man ägnar sig bara åt det som ger bäst intäkter! De kan ju självklart inte ägna sig åt förlustverksamhet.
Bo: Precis Roy. Men Du vet hur det är. Man skiter i kvaliteten! Man är inte heller intresserad av att fylla behov som ger låg eller ingen vinst.
Roy: Vi har sett skräckexempel på privat verksamhet inom äldre-vården där intäkt satts före kvalitet – och inte bara en gång!
Bo: Vi kan i alla fall slå fast en sak. De sociala klyftorna i Sverige bara ökar och ökar och det leder till ökande motsättningar. Olika grupper i samhället ställs mot varandra.
Roy: Jag hörde ett knäppt exempel på denna privatisering här om dagen. Apoteksgruppen har nu egna varor som bara de tillhanda-håller, vilket innebär att alla dem som inte har tillgång till just den apotekskedjan ställs utanför.
Bo: Det låter precis lika knäppt som att världen utanför USA åter skall ta smällen för USA’s klassiska devis: “Live now – pay later”. För åter igen exporterar USA sin vanskötta ekonomi till omvärlden. “The American Way of Living”.


Roy: Har Du hört talas om åldersdiskriminering? Jag har hört talas om ett antal fall i krogsvängen. Man nekar äldre tillträde eller placerar dem på undanskymda platser i restauranten där dom inte märks. Dom får inte störa verksamheten.
Bo: He He He. Själv börjar jag bli lite irriterad på olika uttryck som speglar åldersrasism. Ett exempel: “även om man är över 80 år kan man få ett glas vin till maten". Ett annat exempel är detta: - “trots hög ålder och sjukdomsbilden, har en människa rätt till upplevelse, förståelse och rätt till att bli sedd och lyssnad på”. Du hör själv! ÄVEN OM och TROTS. Nedsättande uttryck.
Roy: Snälla Bo, på arbetsmarknaden förekommer ständig ålders-rasism. Man vill gärna ha en 25-åring med 27 års erfarenhet. Sug på den Du. Jag hörde för övrigt att man tvingas smyga in äldre hög-utbildade, som passerat den osynliga åldersgränsen. Nu gäller detta alltså högutbildade. Vi vanliga dödliga räknas inte alls! Vi har inget samhällsvärde.
Bo: Ock så kallade headhunters använder sig av nätverk för att plocka fram folk till chefsposter. Deras kunder är livrädda för en 50-åring! Denne har verkligen passerat bäst före.
Roy: En sak skall Du veta Bo. Det finns de som hävdar att ålders-diskrimineringen i Sverige är långt värre än etnisk- och köns-diskriminering. Åldersfixeringen har blivit en massrörelse, men det finns ännu inget politiskt parti för den.
Bo: Via jobbmejl kommer man inte heller långt. Man hamnar i papperskorgen eller på sophögen om Du så vill. På stört! Så snart man uppdagar att Du är för gammal kasseras Du.
Roy: Hur som haver så finns en motsättning mellan regeringens så kallade arbetsplikt och verklighetens åldersrasism. Den har politikerna verkligen inte gjort något för att motverka. Fast å andra sidan, som riksdagspolitiker är man vaccinerad mot åldersrasism så de kommer aldrig i kontakt med fenomenet på riktigt.
Bo: Dessutom bygger det politiska systemet upp motsättningar mellan de som har det och de som inget har!

Inga kommentarer: