19 augusti 2011

Fredagen den 19 augusti 2011

Roy: Jaha! Fredag och ösregn! Hur kul är det?’’
Bo: Inte speciellt kul. Rätt trist egentligen. Och då började jag fundera på hur pass smart det egentligen är att göra 40-talisterna så fattiga att dom inte ens blir konsumenter.
Roy: Det var ju också en bra fråga och jag tror att svaret ligger i att om man gör de rika rikare och de fattiga fattigare och privatiserar allt kommer i alla fall 10% av befolkningen att vara väldigt nöjda och de 90% som återstår kastar vi till lite valfläsk då och då.
Bo: Då förstår jag varför gruppen medelålders män gärna gör samhället en tjänst genom att ta livet av sig. Dom ser ingen framtid i rollen som pensionär.
Roy: Så Du menar att det skulle finnas en framtid som äldre i samhället? Tror inte det, om Du inte tillhör den grupp som har pengarna. Det sparas på personal inom äldrevården, det sparas på maten till äldre, äldre får betala extra för allt extra till måltiden. Nej bilden som växer fram handlar inte om omsorg eller att ta hand om den åldrande befolkningen utan om hur mycket den kostar och hur besvärligt det kommer att bli.
Bo: Knappast en positiv bild Du målar upp, men det är onekligen den bild man får sig serverad via olika media. Själva kan vi bara titta i plånboken för att veta hur mycket man sparar på oss pensionärer.

Roy: Apropå spara! Det fasta telefonnätet håller ju på att plockas bort allteftersom och det skall på vissa håll ersättas med fibernät – men bara för de som har råd. Vi andra skall lita till mobiltelefonnätet. Då kommer folk från Telia och säger att man inte ska lita på mobilnätet och att mobiltelefonen är en klen säkerhet.
Bo: Det är då man ser skillnaden mellan girighet och omtanke. Trygghetslarmen går än så länge vi koppar-nätet vad jag vet.
Men sedan vill ett före detta landsbygdsparti göra halva sjukvården privat och motivet är uppenbart att man tror att man kan spara ännu mer pengar på äldreomsorgen.
Roy: Det är lite som med moderatbandy. Endast en utvald grupp i samhället har råd att ägna sig åt detta och i Kungälvstrakten är det ultimata att segla eller köra stora motorbåten till golfbanan. Man ska utstråla makt och rikedom.

Bo: Då tror jag att jag fattar ett annat märkligt koncept! Man tar den yppersta kvaliteten av tyger och garner och producerar modeplagg som skall bäras några få gånger och som kostar skjortan.
Roy: Bara ett annat sätt att markera klass ju! Konstigare än så är det faktiskt inte. Det finns ju ett antal klass-markörer.
Bo: Så när dom säger på TV att mord på den egna befolkningen kanske eventuellt kan vara folkmord, men det är inte helt säkert så är det en typ av klassmarkering?
Roy: Om landet kan tillföra den rika världen nyttigheter den behöver är det inte folkmord, men om landet saknar eller förlorar sin betydelse för de rika i världen är det troligen folkmord! Varför ska Du alltid krångla till allt?
Bo: Apropå krångla till. Varför ska det till verktyg för att öppna ett paket knäckebröd? Och då ska vi inte ens nämna ett paket järnfilar. Inbrottssäker förpackning. Troligen är filarna inte avsedda att användas.
Roy: Det är sant! Det dyker upp fler och fler säkerhets-förpackningar. Stötte på en flaska hostmedicin här om dagen – barn- och äldresäker. Samma sak var det med ett gäng penicillintabletter. Det kräves våld för att få ut dom ur förpackningen.

Bo: Minns Du att det stod nått politiskt snille i TV för ett tag sedan och påstod att de olika apoteksföretagen skulle samarbeta. Jag kan nu meddela att det politiska snillet ljög!  Du minns att vi var i Gislaved på ett av de två apoteken och hämtade ut receptbelagd medicin. Som vanligt fanns en del inte på lager, men tro för den del inte att man frågade grannen, apoteket vägg i vägg, om dom hade det som saknades. Nej kunden får allt vara så god och köra en vända till för att hämta det som fattades. Så det där samarbetet är bara skitsnack.
Roy: Vi får säga som Kicki Danielsson säger: Livet är orättvist.
Bo: Japp – Du har rätt… Nej nu drar vi… Det här regnandet är enerverande.


Inga kommentarer: