10 augusti 2011

Onsdagen den 10 augusti 2011

Roy: Intressant detta att bli lite äldre och bli ställd åt sidan. Det är ju först när man blivit överflödig i samhället som man upptäcker hur onödig och icke-önskvärd man egentligen är. Ett strålande exempel på detta är SVT’s stora sommarsatsning Allsång på Skansen som storsatsar på ungdomar och vars producent tycker att ett visst svinn av äldre tittare är helt i sin ordning.

Bo: Bara ytterligare ett sätt för samhället att berätta för Dig att Du inte är intressant att satsa på längre. Det är inte konstigare än så. Det vimlar ju av tecken på att Du inte längre tillhör samhällets intresseområde. TV4 satsar till exempel knappast på TV för den äldre generationen. Få där är köpstarka och därmed ointressanta för en kommersiell TV- eller Radiokanal.

Roy: Nu är det inte bara i Radio och TV som äldre inte är speciellt önskvärda. De skall helst lämna sociala medier som Facebook och Twitter ifred. I olika insändare ber den yngre generationen oss lite mognare att låta denna form vara reserverad för dem. På sitt sätt ytterligare en markering att Du som ålderspensionär inte hör hemma i denna världen.

Bo: Vi äldre har något som ungdomarna inte ens kan köpa sig – lång erfarenhet. Fast den har inget värde i dagens samhälle. Ingen skulle komma på idén att erbjuda oss ett antal miljoner kronor för att inte gå i pension och bli utkastad från arbetsmarknaden. Där verkar arbetslinjen inte fungera alls. Skall vi ta det som ytterligare ett tecken på utanförskap.

Roy: Ett annat sätt för samhället att berätta för Dig som blivit utvisad från arbetsmarknaden att Du numera inte längre räknas är pensionerna. De hålls så låga som möjligt. Du skall tvingas förnedra Dig att söka diverse bidrag för att klara livhanken. En tydlig signal om att Du snarast möjligt borde lämna jordelivet och inte besvära samhället.

Bo: Det är onekligen rätt märkligt att efter att ha bidragit till samhällets budget i 50 år plötsligt bli persona non grata. Samhället har över tid sänkt pensionerna för att så snabbt som möjligt fasa ut de som inte längre bidrar till samhällets kostnader. Med tanke på hur t ex USA ser på sin ekonomi (live now and let someone else pay) och med tanke på hur södra Europa sköter sina ekonomier så måste väl alla pensionspengar i norra Europa gå till Grekland, Italien, Spanien & Portugal för att stötta den gemensamma valutan euro. Euron representerar framtiden och pensionärerna forntiden. Det är ju framtiden man ska satsa på.

Roy: Så här på landsbygden är det inget större utbud på aktiviteter för äldre. Och de aktiviteter vi stött på kostar pengar som inte direkt finns i budgeten för en bidragsberoende pensionär.
Det som vi kommit fram till så här långt är att de som gått i pension före oss har lyckats få en betydligt högre pensionsbelopp.
Själva lever vi på gränsen till existensminimum. Pensionsmyndigheten markerar sitt avståndstagande till oss pensionärer genom att inte svara eller att ha så långa handläggningstider att man hinner göra personlig konkurs.

Bo: Det är onekligen gott om markörer som på olika sätt markerar vårt utanförskap då vi tvingats lämna arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: