26 januari 2010

Tisdagen den 26 januari 2010


- Märklig mening och märklig innebörd! "De som inte var med på informationsträffarna kommer jag att ringa till under nästa vecka samt de på depåerna som inte fått något annat anställningserbjudande." Vår VD sitter på information som vi knappt känner till själva.
- Jag fick tips på en mycket intressant artikel i Västerbottens-Kuriren. Där sägs det att bussförare tryggt skall kunna slå larm om brister i verksamheten. Gamla Swebus som nu döpt om sig till Nobina gillar inte kritik och absolut inte offentlig kritik.
- Det där gäller en hel del bussentreprenörer. Jag hävdar att bloggare som bloggar om och kring sitt jobb inte är poppis på arbetsmarknaden. Men vad ville Du komma till nu då?
- Trafiksäkerhet till exempel! I Umeå får anställda som kritiserar företaget sparken. Är det rimligt att en verksamhet som skall vara allmänhetens tjänare förhindrar insyn i verksamheten och exempelvis mörkar trafiksäkerhetsfrågor? Skall aktieägarnas girighet stå över resenärernas säkerhet i kollektivtrafiken?
- Uppenbarligen! Jag tyckte nog att representanter för Veolia tydligt klargjorde att deras franska aktieägare inte accepterade något som berövade dom vinst!
- Du missar nog poängen i denna gulliga historia bäste broder. Kommunerna och trafikhuvudmännen lägger det verkliga ansvaret för t ex kollektivtrafiken i händerna på privata företag utan att skaffa sig insyn i verksamheten. I Umeå hade ett anonymt medborgarförslag till kommunfullmäktige lämnats in, men eftersom det var just utan avsändare kunde det formellt inte tas upp. Kommunen kunde inte följa uppmaning i förslaget om att granska Nobia då förslagsställaren inte hade nått skydd utan riskerade att få sparken.
- Vadå han fick väl sparken i alla fall. Har man släpp fan i båten gäller det att ro. Men i botten på Din långa monolog anar jag nån typ av skydd för bussförare som lämnar uppgifter om brister i verksamheten. Lex Nobina kanske? Alltså en typ av parallell till Lex Sarah.
- Tanken är onekligen tilltalande. Idag är det alltför stort fokus på vinst till varje pris och väldigt lite fokus på förare, fordon och den resande allmänheten.
- Hoppsan... Nu tror jag vi är tillbaka på ruta ett igen. Ge fan i att bli busschaufför!

- Jag har en liten tankekedja här som i all sin grymhet belyser det ovan sagda. Det handlar om girighet. Som Du vet har det hänt en fruktansvärd naturkatastrof på Haiti och hela världen, nästan i alla fall, vill hjälpa till att lindra och trösta. Nu kommer slantens baksida. Det finns samvetslösa personer som kidnappar förmodat föräldralösa barn som dom sedan helt fräckt säljer i adoption eller till prostitution. Alla insamlade pengar används bland annat till att köpa tält, livsmedel och läkemedel och den som inbillar sig att man får rabatt är lite för blåögd. Läkemedelsindustrin ser ett utmärkt tillfälle att tjäna en extra hacka och det gör andra som också sitter med trumf just nu. En tydlig illustration av den enes död den andres bröd.. på ett rätt tragiskt sätt. Nobia och dess aktieägare är i grunden lika samvetslösa för att säkra den heliga vinsten.
- Moral och pengar har aldrig gift sig. Just nu när kineserna skall frälsa världen från ondo och rädda svenska företag är det väl ingen som vill tala om mänskliga rättigheter. Och vem vill prata om moral och etik om organdonationer med kineserna när rätt hjärta finns tillgängligt för att rädda ett liv.



- Det där med lönsamhet tar sig ibland lite bisarra uttryck kan man tycka. Tydligen har man ersatt den trygga skolbussen med en linjebuss på ett ställe. Följden blir att de där unga skoleleverna som man tidigare ville skydda mot all världens ondska genom att dom skulle sitta bältade på var sitt säte nu plötsligt skall stå som packade sillar i mittgången på en fullastad linjebuss. Då snackar vi lönsamhet - igen!
- Jojo. Och protesterna mot Västtrafiks nya betalsystem duggar fortfarande tätt. En del sakliga andra mera känslomässiga. Ingen gillar jättelika förändringar i sin trygghet.

- Jag hörde en dag av en bloggläsare att hon trodde att jag varit på hennes företag och snokat. Allt verkade så bekant på nått sätt.
- Det låter som det där gamla uttrycket från arbetsledaren: Ni jobbar och jag tar äran av ert arbete.
- Undrar hur en politiker ska tackla det faktum att pensionerna sjunker i år och nästa år. I synnerhet som det är valår i år.
- Du skall veta att politiker har ett annat sätt än oss vanliga dödliga att se på verkligheten och av någon outgrundlig anledning är det alltid en verklighet före valdagen och en helt annan verklighet dagen efter valdagen. Fasen vet hur det går till.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Nobina! heter dom MrBanco. Nobina!

Anonym sa...

Förresten har dom gått till regeringen med ärendet nu.
Snappade upp detta.

http://www.sr.se/vasterbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=3413340