07 augusti 2008

Torsdagen den 7 juli anno 2008


Han sitter där och funderar vår spekulerande chaufför. Sverige torde vara ett av få länder i Europa där vin ökar pressen på sjukvården, ja ett att de få länder där man har en rätt märklig inställning till drycker som innehåller antydan till alkohol. Alkoholister finns dolda på de mest märkliga ställen. Det är bara en bråkdel som syns öppet. Förvisso hör inte alkohol och jobbet som förare ihop, men det behöver knappast betyda en närmast fanatisk antispritinställning. Våra nysvenskar bidrar väl också till andra vanor visavi vin. Vår kära förare har kollegor med andra dryckesvaror än de typiskt svenska.


Nu skall det bli 13 nya Wallanderfilmer och vår Midsomer-tokiga förare funderar om man inte mjölkar ut lite för mycket ur karaktären på samma sätt som man gjort med Beck! Men om kvaliteten håller så kanske Kurt Wallander blir en svensk variant på Tom Barnaby och det vore ju riktigt roligt. Bara lite problem med hans dotter, skådespelerskan är dessvärre och tyvärr avliden. Att ersätta den flickan blir inte lätt, hon hade nått speciellt den tjejen. Nått som nådde fram genom filmduk och TV-skärm. Vår fryntlige förare hummar och minns!


Alla har nu fått klart för sig budskapet att diesel och bensin är naturfientliga produkter som rätt snart kommer att ta slut. Jordens resurser vad det gäller råolja är ändliga trots allt....för det nybildas knappast ny råolja hela tiden. Så vi ombeds skifta till så kallad förnyelsebar energi för den är betydligt miljövänligare. Då stöter vi ånyo på ett annat känt problem - girighet. För att producera någon typ av förnyelsebar energi krävs råvara och då finns det tillräckligt många samvetslösa individer på vårt klot som utnyttjar alla tillfällen att skaffa fram sådan råvara. En gång i tiden höll man av samma skäl på att fälla all skog som fanns i både Kanada och USA - ända tills man upptäckte att man snart inte hade några träd kvar att fälla.
Regnskogarna brukar kallas jordens lungor och när vi avverkat all regnskog som producerar det syre vi andas är problemet löst. Vi har ingen luft att andas så vi dör och regnskogen återhämtar sig...det har gång på gång visat sig att naturen är betydligt smartare än människan.


Naturen och människan är sällan i samklang. Vi skapar t ex transportsystem som inte är tillräckligt flexibla för att klara naturens små nycker. Vi bygger t ex järnvägar, men bara för vackert väder. Snö och regn och systemet slutar fungera. Träd blåser omkull och där upphörde både el- och telenät att fungera. Lite märkligt sätt att bygga så pass viktiga system på. Märkligt nog är det ingen som klagar på lastbilar och bussar när järnvägen lägger av...då syns skillnaden i flexibilitet, järnväg i sin nuvarande form kanske har överlevt sig själv och vi behöver ett bättre och mer anpassningsbart masstransportsystem. Detta betyder inte fler lastbilar eller fler bussar nödvändigtvis. Med det betyder att fasta system som kräver någon typ av spår som ligger där dom ligger kanske inte är så optimalt. Vår grubblande busschaufför kliar sig fundersamt i huvudet och undrar samtidigt vad kollegan i Göteborg höll på med, som far ur sin buss för att spöa upp en bilist. Verkade lite stressat! Fast å andra sidan har ju polisens minskade resurser lett till att det närmast råder anarki på gator och vägar. Busshållplatser är i sanning ingen fredad zon för linjetrafikbussar. Kanske skulle vi ha plåtpoliser som övervakar hållplatserna också? Dessa nya plåtpoliser kombinerat med Västtrafiks nya färdbevis till "Hajen" kommer att bli en oslagbar kombination i övervakningssamhället. Att man sedan konstruerat systemet så att man dels skall registrera sig vart man kliver på samt avregistrera sig när man kliver av skapar ett fantastiskt kontrollsystem. Det äldre sättet, att tala med föraren, gör att lastning och lossning tar för lång tid. Kombinera nu plåtpoliser på hållplatser med kamrorna i bussar och spårvagnar samt elektroniska färdbevis och jag skall berätta var Du varit och vem Du träffat. Glöm älskarinnan/älskaren! Glöm att Du har ett privatliv. Vår luttrade förare har hört ett förslag på övervakningskamror i hemmen - främst i sängkammaren för att förhindra våldtäkt och det känns både sympatiskt och lovvärt och det andra förslaget om kameraövervakning av offenliga toaletter för att förhindra skadegörelse är väl helt i sin ordning. Om någon sätter sig där för att ta sig en spruta så löser sig det problemet samtidigt och en snabbis med damen blir också offentligt.





Buzznet :

Inga kommentarer: