23 augusti 2008

Lördagen den 23 augusti i nåden år 2008


När man blir lite äldre så kommer prioriteringarna att skifta av naturliga skäl. Så när man till exempel läser om skillnader i begravningsavgiften mellan olika församlingar blir man berörd. Vi skall ju alla den vägen vandra en gång...
Sedan har vår åldrande chaufför noterat en variant på att be folk hålla käften. "Min högsta önskan är att människor som Du tar sig tid att ställa sig själva frågan: är det verkligen så här och om det inte är det, hur är det egentligen? Jag tvivlar starkt på att Du är insatt i ärendet utifrån ett professionellt perspektiv. Nästa gång, tänkt till eller låt bli att ha en åsikt." Kom sedan och snacka om maktspråk.


Kollektivtrafikens mål är att ge ALLA samma förutsättningar att resa påstås det ofta, men är målet realistiskt? Kan man skrota färdtjänsten och tro att kollektivtrafiken kan ta hand om alla olika behov? Kan man vara så mycket kollektiv? Vår förare tvivlar! Han till och med tror att om kollektivtrafikresor börjar ta lång tid pga olika hänsyn kommer den största resandegruppen att välja andra färdsätt i mån av möjlighet. Ökningen av friska resenärer som t ex ställt bilen kommer att upphöra. Han tror dessvärre inte att man kan blanda hur friskt som helst. Redan idag läser man dagligen om äldre som ramlar i bussen pga att förarna inte har tid att vänta tills dom satt sig om man har minsta ambition att hänga med i tidtabellen. En bättre anpassad färdtjänst som kan hantera de mest skiftande behov är nog i många delar en bättre lösning och där flera kunder delar på en bil för att sänka styckkostnaden.


Vår vördade chaufför läste en märklig fråga i en tidning: Kan man recensera en predikan. Frågan är på sätt och vis helkorkad. För det är precis vad varenda någorlunda sund kyrkobesökare gör efter varje predikan...omedvetet eller medvetet, men att uttala sig högt om saken ställer saker och ting i ett annat ljus. Det är lite som att svära i kyrkan. Kravet är att recensenten skall vara kunnig sägs det, men vår förare tycker nog att det räcker med hur man som kyrkobesökare upplever predikan just utifrån sina egna villkor. Måste en som värderar en predikan ha ett positivt förhållningssätt till kristen tro? Är det bara för att undanröja risken för negativ kritik? Du får gärna uttala Dig - bara Du gör det så att det faller kyrkan på läppen.... Så var vi åter inne på härskartekniker. Precis som skribenten som på ett elegant sätt bad folk hålla käften om dom inte var superexperter i ämnet!
Det är just nu på modet med olika härskartekniker. En just metod är att vända en klagande mot sig själv...som när Du vänder Dig till Din chef och lättar Ditt hjärta och får till svar att det där var en svår anklagelse och nu måste vi fundera på om Din anställning hos oss är så nödvändig.
På förarens företag fungerar komplimangmetoden utmärkt. Man ger beröm i relation till önskade extrainsatser t ex i form av övertidsarbete och annat. En variant är att det där är Du betydligt bättre på än mig och då slipper den som sa det att själv utföra uppdraget. Vår eminenta förare misstänker att många känner igen sig i den bilden.
Troligen har de flesta varit i situationen där någon säger något i stil med: "Jag har varit på detta företaget betydligt längre än Dig" och Du är rökt. Denna varianten känns nog också rätt så bekant: "Det är jag som är (depå)chef så nu lyssnar Du på mig!". En mycket vanlig metod är att prata om en tredje person som är närvarande och utesluta denne ur samtalet.


Nu har som sagt skolan börjat och då kommer alltid ekonomifrågorna upp. Studiestödet via CSN har inte justerats på massor av år, men kostnadsnivån har stigit avsevärt. Hyrorna har knappast legat stilla. Resekostnader och mat har inte blivit billigare och studielitteratur är långt ifrån gratis.
Som på beställning dyker det då upp tidningstips om sätt att dryga ut kassan. Sälj Dina gamla kläder på kommission, det vill säga tjäna pengar på plagg Du ledsnat på!
Fast många annonsörer tror att de som studerar är gjorda av pengar och marknaden flödar av allt som en studerande bara MÅSTE ha för att fungera. Vad sägs om TV på en pinne? Det är något ingen kan vara utan... Ny mobiltelefon verkar vara en absolut måste. Bärbar dator med mobilt internet förekommer också flitigt???? Dessutom börjar nya "skal" till locket på bärbara maskiner bli mode... Det går att göra pengar på det mest osannolika prylar idag...




Buzznet :

Inga kommentarer: