27 augusti 2008

Onsdagen den 27 augusti anno 2008


Det kära övervakningssamhället debatteras mycket flitigt från alla möjliga och omöjliga synvinklar. Oftast är det oförbehållsamt för eller oförsonligt emot. Vissa bostadsbolag vill nu ha koll på vilka fysiska personer som går in och ut ur deras bostadsfastigheter och man kan börja fundera på varför??? Portkod i all ära, men detta är ett rätt så rejält kliv in i en mer detaljerad övervakning.
En variant på den nya övervakningsfilosofin torde vara den nya a-kassan som finns på förslag. Det finns redan idag en A-kassa som är fristående från alla fackföreningar... och att göra a-kassan obligatorisk verkar vara "overkill" för i så fall är det nog lättare och putta in den under Försäkringskassan. Idag lämnar cirka 12.000 personer a-kassorna per månad beroende på en krass ekonomisk verklighet. Fackföreningarna är livrädda att mista kopplingen medlemskap i facket och en a-kassa, men vår trevliga förare har varit ansluten till olika fackliga intressen under åren men ändå hela tiden varit ansluten i den neutrala Alfa-kassan, så den möjligheten är knappast ny.
Det som är uppseendeväckande är väl hur den där nya obligatoriska a-kassan skall organiseras. Datainspektionen har enligt uppgifter i pressen negativa synpunkter - bland annat just det centrala register som planeras där en rad personliga uppgifter skall lagras. En del uppgifter knapp ens nödvändiga för att hantera ett a-kasseärende. Den här nya a-kassan skall tydligen kunna samköra information från skatteverket, försäkringskassan och de nuvarande a-kassorna. Information som idag förvisso finns men som ej med lätthet kan samköras. Det hindret undanröjer det nuvarande förslaget till ny a-kassa. Den nuvarande regeringens övervakningstänkande genomsyrar verkligen många av deras tankar och idéer.
Att vi sedan lång tid tillbaka har övervakningskamror på alla möjliga och omöjliga ställen reagerar vi inte längre på - kanske för att vi är lyckligt okunniga om vad mjukvaran bakom dessa kamror kan göra. Ditt bankkort innebär en övervakning, Ditt ICA- eller COOP-kort håller koll på Dina vanor. På Apoteket har dom järnkoll på all medikament Du plockar ut och om Du är olydig och köper medicin från utlandet kallas det för olagligt för annars uppstår ju en lucka i kontrollen. När Du tankar registreras Ditt inköp oavsett typ av kort och kontantsedelmackar är en bristvara. Våra bussars rörelser övervakas av "Hajens" GPS-system och av realtidsystemet. Passagerarna övervakas via kamror i bussarna och via sina elektroniska färdbevis.
Den stora frågan är om vi vill ha denna typen av växande övervakningssamhälle.


En fråga tycks evig i kollektivtrafiksammanhang. Stannar bussen vid min hållplats eller inte? Det betyder att tidtabellerna än i denna dag skapar fler frågor än dom svarar på! Och om en buss är fullsatt så skall det stå i skylten, men vem hinner se det när en blå buss sveper förbi?


Nu är "nallen" farligare än spriten. Så den ultimata farligheten torde vara en rattfyllerist som snackar i mobiltelefonen. Slutsats enligt artikeln...det är bättre att köra rattfull än att tala i nallen... verkar inte klokt tycker vår förare.




Buzznet :

Inga kommentarer: