08 oktober 2009

Torsdagen den 9 Oktober 2009

- Så där ja, då var det gjort!
- Vad är gjort?
- Skickat en elektronisk ansökan till Veolia. Det gäller att hänga med i den elektroniska världen.

- Men vad säger Du om lastbilschauffören som kör tradare och onanerar samtidigt?
- Han kan ha varit psykiskt störd... märklig formulering.... min naturliga reaktion var snarare att hissen inte var ända uppe, alla hästar var inte i stallet eller hur man nu föredrar att uttrycka det. Med andra ord fel gubbe på fel plats. Den där modellen var rejält skadad!

- Skolbuss krockade med godståg låter dramatiskt.
- En typiskt säljande tidningsrubrik.
- Det var allvarligt nog, men skolbarnen hade redan klivit av. Fast att få motorstopp på en järnvägsövergång känns inte som nån höjdare.
- Nej det kan det inte vara och om jag förstått saken rätt så är vägen rätt så dålig dessutom.
- Är det inte rätt ofta så att dessa mindre skolbussar trafikerar vägar som är i rätt dåligt skick. Vill kanske inte påstå att det är utmärkande men nog rätt så vanligt.

- Handsprit verkar ställa till med mer och mer problem i trafiken, tack vare svininfluensan.
- Jo den slår ut alkomätare hos polisen, alkolås i bussar samt eldar upp skolor till elevernas förtjusning, i några minuter - tills dom inser konsekvenserna.

- Tiden är mogen att ta upphandlingen av kollektivtrafik till nästa nivå säger branschen. Att åka kollektivtrafik skall vara ett naturligt inslag i vår vardag. Arbetsgivarsidan av branschen vill ge resenärerna utökad valfrihet.
- Vackra ord, men vad innebär det mera handfast? Och till vilket pris?
- Jag tror att det betyder att man ska blanda kommersiell självfinansierande kollektivtrafik med olönsamma skattefinansierade linjer. Fast man lindar in det tjusigt: "Operatörer som vill bedriva kommersiell trafik måste ta på sig ett helhetsansvar för den samlade trafiken inom ett visst område. I områden där trafik kan bedrivas på kommersiella grunder föreslår vi att beställaren därför köper till den trafik som inte är kommersiellt lönsam, men som är önskvärd med tanke på resbehoven."
- Det lät ju fantastiskt! Vilket vackert språk svenskan är fast ärligt talat så har jag nog ännu inte fått kläm på det nya i detta?
- När trafiken har handlats upp i en regions olika områden (typ hela Västra Götaland) är det dags för steg två som innebär att man ska tillåta fritt tillträde till marknaden för andra operatörer. Man tror att resandet ökar ytterligare med hjälp av det fria marknadstillträdet. Resenären kan därigenom få ett ännu större utbud.
- Om jag nu fattat Dig rätt så ska alltså kommersiella intressen komma och plocka russin ur kakan. Det är alltså det som är steg två. Fast det där konceptet kommer bara att fungera i få regioner i detta avlånga land. I områden och stråk med naturligt högt resande. Nått nytänkande känns det inte som. Och i "vår" region sker ju rullande upphandling så här skulle konceptet inte fungera. Och så en sak till! Om alla linjer i Västar Götaland skulle byta operatör samtidigt och kraven på nya fordon kvarstår kommer busstillverkarna att få det rätt ryckigt med orderingången. Ungefär vart 8-år rasar det in ordrar på billiga bussar som skall vara klara 2-3 månader senare. Känns som nån ska tänka ett varv till.
- Okey, men det är ett arbetsgivarperspektiv också.


- Polisens nya våta dröm efter "plåtpoliserna" är nån flygande kamera.
- Det tycks vara en trend med olika typer av övervakning som inte blandar in människor. Mer teknik och färre snutar.
- Jaja, i denna nya "leksak" sitter en kamera från Linköpingsföretaget DST-control.
- Där ser Du. Till och med kameraföretaget heter kontroll.
- Den nya "leksaken" skall tydligen delvis ersätta de betydligt dyrare helikoptrarna. Teknik som ska spara pengar.

- Vad säger Du om detta då?
  • Hög kvalité
  • Upplärning inom försäljning och marknadsföring
  • Spännande resekampanjer
  • Årskonferanser i spännande miljöer
  • Personlig utveckling
  • Du bestämmer Din arbetstid själv
  • God förtjänst
- Veolia?
- Vet inte. Nej detta rör sig om den evigt populära hemförsäljningen. Bara ett fel egentligen.
- Vad då?
- Det är precis samma ordval och lockande nyckelord som för 40 år sedan då fenomenet kom hit från USA. Det har inte skett nått nytänkande. Det är bara lagstiftningen som jagat ikapp för att skydda den utsatta konsumenten.
- Vad är det för fel på hemförsäljning nu då?
- Jag har aldrig sagt att det är fel - problemen är väl två: 1. Du kan inte jämföra med andra likvärdiga produkter och 2. Du är utsatt för ett gruppköptryck. Men Du har ju ångermöjlighet numera. Så var det inte i tidernas gryning. Sedan har det funnits hemförsäljningsföretag med mycket snack och lite verkstad.
- Okey!

- Vad håller danskarna på med nu då?
- Va?
- Håll Danmark rent - sätt svenskarna på färjan!
- Går inte det att vända på? Verkar inte vara det mest begåvade uttalande jag hört.

Inga kommentarer: