01 oktober 2009

Torsdagen den 1 Oktober 2009

- Slips på - från och med idag, rent formellt. Idag är det alltså vinteruniform som gäller.
- Tur att Du påminner mig.


- Tänk att Västtrafikkortet engagerar pressen ännu.
- Jo men det är en väldig omställning och Västtrafik ser det helt klart som en informationsfråga. Det märks på busshållplatser i Göteborg.
- Jag har hört att det är lika mycket problem uppe i Bohuslän som i Göteborg.
- Kan tro det och att sänka panten från 100 till 50 kronor kommer att skapa mer problem än det löser skulle jag gissa. Bättre vore att panten aldrig kommit till.
- Sedan har vi då SMS-biljetten och kopplingen till att Mobiltelefonen i vissa fall skall jämställas med bankkort.
- Men att börja krångla med panten är väl ett halvt medgivande att pantsystemet är fel? Jag kan tycka så.
- Kan man nog tro. Jag har suttit och gått igenom Förarmanual till TP5000 och det är onekligen ett massa knapptryckande, men det står icke ett ord om hur man tömmer ett kort och för över detta till ett annat. Det finns heller icke ett ord om hur man kan resa på panten om saldot på kortet är -1 krona.
- Men vad jag inte förstår är hur sänkt pant påverkar problemet med zonöverskridande trafik?
- Om jag minns rätt så betonas det i Förarmanual till TP5000 hur viktigt det är att linje och tur är rätt inställda i biljettmaskinen och att kortläsarna fungerar. Dessutom står det på nått ställe att OM GPS:en upphör att fungera måste Jag som förare sitta och manuellt ändra zon. När jag manuellt ändrar zon kopplas GPS:en dessutom ur...Så där smart kan man tycka.

- Det finns passagerare som tror att det sitter robotar bakom ratten har jag förstått.
- Hur menar Du nu?
- Jag läste ett klagomål där bussföraren stannat lite för långt från trottoarkanten och den klagande då tyckte att det var dålig handikappanpassning. Bussen skulle tydligen mer eller mindre stå som klistrad vid trottoarkanten för att underlätta för personer med rollatorer eller rullstol. Sedan räknas tydligen shoppingvagnar och barnvagnar också som handikapputrustning.
- Det kan bli lite märkligt ibland.

- Det är lite kul faktiskt.
- Hi hi hi eller vad är det som står på?
- Jag vet att vi slog ett slag för dessa spårbilar för ett bra tag sedan, som ett alternativ till kollektivtrafik i gatuplanet. Nu är dom här på försök. Bland annat Uppsala skall få vara med i ett pionjärprojekt.
- Då får vi snart se om kan skall åka i dessa fordon eller demolera dom. Vi har dessvärre en grupp i samhället som bara skall slå sönder allt dom ser.

- Tyvärr och det är också en av anledningarna till att Västtrafik sätter upp övervakningskameror på sina olika Resecentrum. Man ska kunna resa säkert alla tider på dygnet.
- Det låter onekligen positivt, men jag kan inte låta bli att undra varför mänsklig närvaro alltid måste ersättas av mekanisk. En kamera kan inte ingripa, bara registrera.
- Skall vi gissa på prislappen?
- Vi hade ju på försök stationsvärdar på Resecentrum i Borås, men dels hade dom helt fel arbetstider i förhållande till resetopparna och dels verkade deras arbetsuppgifter varit luddigt formulerade. Hade dom fått börja när trafiken började och sluta när trafiken slutade hade utvärderingen helt klart blivit en annan.

- Hur är det förresten med yttrandefrihet?
- Håller vi på att tulla på den också?
- Det verkar nästan så. Nån dansk elitsoldat har tydligen författat nått från Afganistan och det har vållat rabalder i vårt sydvästra grannland.

- En viss Anka från Skåne har visst också fått pressfriheten i gungning. Hon har tydligen en mossig syn på mans- och kvinnorollen och det borde aldrig tagits upp i svensk press, eller nått sådant. Hemmafru som badar i dollar och som har fullt upp att få dagarna att gå passar inte hem i vår svenska modell.

- Det för mina tankar in på filmen Bananas!*.
- Du syftar på filmen som ett mäktigt banankompani ville belägga med visningsförbud?
- Typ JA!
- I "Världens Största Demokrati" får man se upp med vems fötter man trampar på. Där verkar yttrandefrihet vara en väldigt tunn fenissa och cencur ett högst konkret begrepp.
- Låt mig citera en sak: "Yttrandefrihet är en av våra grundläggande rättigheter, och med den rätten följer också ansvaret att tala sanning." Då poppar givetvis frågan upp: VEMS SANNING?
- Den där påstådda yttrandefriheten var visst inte så mycket värd med andra ord.

- "Är det behovet av att skriva något klokt eller är det behovet av att synas som gör att så många idag bloggar, twittar och facebookar?"
- Kan det inte bara vara ett bekvämt sätt att hålla en viss kontakt med andra människor där tidsglapp gör att telefonsamtal inte fungerar? Vi SMS:ar när vi inte vill riskera att störa med ett telefonsamtal. Vi facebookar som ett sätt att berätta att vi ännu finns i livet för nära och kära att ta del av när det passar dom!
- Det ligger något i vad Du säger. Förr gällde det skrivna brevet, som delvis ersattes av det dyra telefonsamtalet och idag finns massor av olika billiga kommunikationskanaler....
- Men det finns en skillnad!
- Jasså?
- Det skrivna brevet kan Du spara rent fysiskt och det skrevs med större eftertanke än dagens snabbmeddelanden. Brevet ligger rätt nära boken i det avseendet. Du kan ju plocka fram en bok som skrevs för säg 150 år sedan, men det blir nog problem att ta fram en blogg som skrev för bara några år sedan.
- Jaha... Ha en absolut dag kära kollega.

Inga kommentarer: