01 september 2009

Onsdagen den 2 September 2009

- All vår början bliver svår....
- .... vi försöker nästa år! Jo Du den gamla ramsan kanske passar in. Jag tänkte lite på reaktionerna här i 7härad på Västtrafiks "pudel" angående det nya biljettsystemet.
- Herregud det gör cirka en halv miljon resor per dag med ett Västtrafikfordon så det är en gigantisk uppgift att byta biljettsystem, speciellt om jag ger sig på ett system som inte var färdigutvecklat.
- Grejen med panten tycker många är rätt skum och det kan även jag tycka. Den har inte funnits i tidigare system och blir då en 'främmande fågel' i systemet. Mig veterligen har vi aldrig lämnat nån stående i skogen mitt i natten för att dom inte haft tillräckligt med pengar. Vi har alltid gjort en överenskommelse och fått pengar dagen efter eller att föräldrar mött upp och betalat.
- På Västtrafik menar man att det tydligen funnits förare som lämnat folk stående på hållplatsen bara för att dom varit kort på pengar. Jag har aldrig hört talas om det, men vem hör å andra sidan allt och visst kan det ha hänt som ett undantag.
- Och den sista November är sista dagen vi tar emot kontanter, sedan ska det bara bli bankkort! Vi har väl ett lite speciellt problem i 7härad. Det är fan så glest mellan försäljningsställena.
- Sedan har Västtrafik sedan starten varit urusla på att informera. Vår utbildning på det nya systemet var inte heller så värst mycket att hänga i granen. Nu först ska man se över sitt informationssystem. Inte en dag för tidigt.

- Tror Du att in- och utloggningsboxar med fler knappar skulle lösa några problem?
- Vete katten. Kanske för att avlasta förarna. Problemet är också att automaterna är anpassade efter "falkögonseende" eller nått. Är man lite synsvag är det ett rent helvete.
- Jag noterar några problemområden utöver Din taskiga syn. Chaufförerna tycks ha svårt att själva klara av att göra rätt saker i det nya systemet. Jag har till och med hört gnäll om språksvårigheter. Sedan förekommer det rena missuppfattningar också. Förvisso försvinner kontanthanteringen, men den ersätts ju av bankkortsbetalning så visst kan man fortsätta att åka buss och göra rätt för sig. Men också att försäljningsställen i glesbygd inte fungerar.
- SMS-biljetter fungerar än så länge enbart inom en zon på centralorten så¨dom är knappast nått alternativ heller. Och så det finns tydligen förare som inte vet hur det går till heller! Sedan finns det alltid glada skitar som ifrågasätter lagligheten i 'panten'. Panten på flaskor och burkar är det däremot ingen som vill gå till domstol om. Men ett bestående intryck är ändå alla tyckanden och troenden som är resultatet av just bristande kunskap dvs utebliven information.

-Kan vi byta ämne nu? Jag tycker att ämnet det nya biljettsystemet börjar bli trist.
- Okey. Vad har Du nu kommit på?
- Jo, jag ser att forskare nu kommit på att olja och naturgas inte alls uppstått på det sätt vi hela tiden gått runt och trott.
- Va nu då!
- Att det kommer från jordens inre och att det uppstår på grund av högt tryck kvarstår men glöm allt Du lärt Dig om växt- och djurdelar. En poäng med detta är att det nog är rätt troligt att det finns råolja och naturgas på helt andra ställen än man tidigare trott.
- Nackdelen torde vara att vi fortsätter att skita ner den värld vi skall leva i. Fast nu vill en antal större kommuner förbjuda dubbdäck i tron att odubbade däck skulle vara snällare mot naturen.
- Ock! Vi kör odubbat 365 dagar om året utan större problem. Det hänger mest på väghållarens sätt att sköta vägarna. Undrar om dessa snusförnuftiga politiker tänkt på det?

Inga kommentarer: