02 juni 2006

PIRATER vilka är det?

The Pirate Bay uppger sig vara världens största Bittorrent-tracker.


Trackern startades ursprungligen av den svenska organisationen Piratbyrån, men är numera fristående. Sidan finansieras av annonser samt donationer från dess besökare. Datorutrustningen är belägen i Stockholm. Besökare behöver inte registrera sig på sajten för att ladda ner torrenterna, men däremot för att skriva kommentarer eller ladda upp torrenter. Registreringen är gratis.
Den 31 maj 2006 genomförde 50 poliser en razzia och beslagtog många servrar, bland annat The Pirate Bays och Piratbyråns, efter påtryckningar från Hollywood-filmbolag genom MPAA.

Swebits är en svensk bittorrent-tracker som endast sprider material som släppts av den svenska warez-scenen. Sidan är endast öppen för registrerade användare, och har i skrivande stund ungefär 40 000 av dessa. Likt andra internationella trackers (som t.ex. torrentbytes) så finns en statisk användargräns, vilket betyder att det är relativt svårt att komma in igen om man blivit utslängd eftersom ens plats snabbt fylls.
Sidan bygger, precis som många andra privata trackers, på tbsource. Swebits alla servrar var bland dem som beslagstogs i den polisrazzia som riktades mot The Pirate Bay den 31 maj 2006, men den 1 juni var sidan uppe igen.

Eftersom vi får väldigt många frågor tänkte vi besvara de vanligaste här.
Fråga: Kan jag känna mig säker nu när polisen har era servrar? Svar: Ja, det kan du. Eftersom inget olagligt har skett på servern kan dom inte göra något. Polisen har ingen rätt att ens ta servrarna där ifrån, så de har verkligen gjort ett misstag.
Fråga: Vad kommer hända med servrarna och Swebits nu? Svar: Polisen kommer väl kolla igenom servrarna. Dom kommer dock inte hitta något olagligt. Vi skall ta kontakt med Polisen i morgon för att få ytterligare information.
Fråga: Kan ni inte lägga upp erat plusgiro så att folk kan donera? Svar: Det kommer vi troligtvis inte att göra. Vi utgår från att vi får tillbaka servrarna.
Fråga: Kommer ni lägga upp sidan på en annan server?
Svar: Vi håller på att titta på den möjligheten just nu. Vi har backuper på allt så det är ingen omöjlighet.För övrigt finns vi på våran IRC kanal; #swebits @ irc.freequest.net

Servrarna är beslagtagna. Vi fick precis in bekfräftande fakta om att alla servrar (inklusive våra) i serverhallen där Swebits stog hos PRQ är beslagtagna av polisen. Mer vet vi inte i nuläget men vi lovar att hålla er uppdaterade!

I nyheterna nu läser vi hur polisen slagit till i en razzia mot tre personer med anknytning till The Pirate Bay, och där man förmodlingen även beslagtagit ett antal servrar från The Pirate Bay. Huruvida detta tillslag är lagligt eller ej får framtiden utvisa, men det är tråkigt när statsmakten uttalar sig så här klumpligt.
På den här sidan finns det upphovrättsskyddat material som man har lagt ut, helt enkelt, säger Ulf Göranzon, presstalesman på Länskriminalpolisen i Stockholm. Förhoppningsvis är det Aftonbladet som tolkat Ulf fel, för att publicera upphovsrättsskyddat material är inte alls olagligt, som Ulf Göranzon här insinuerar. Däremot är det olagligt att olovligen publicera upphovsrättsskyddat material. Men det är ett val som rättighetsinnehavarana har gjort, om det ska vara tillåtet eller inte att publicera deras upphovsrättsligt skyddade material. Och det är här industrin i 99 fall av 100 gör fel val, när man väljer att inte tillåta publicering av sitt material.

Vidare skriver Antipiratbyrån och Henrik Pontén:
Det är bra att den svenska polisen nu prioriterar denna typ av brottslighet. Det är upphovsrätten som finansierar nyskapandet inom film, datorspel, musik och övrig kultur. Den som bryter mot upphovsrättslagen stjäl från framtidens kreatörer och biopublik.
Vilken rappakalja! Här är det givetvis det omvända som gäller; upphovsrätten hindrar framtidens kreatörer från att utnyttja och bygga vidare på befintligt material. Utan den möjligheten så är vi alla förlorare, då det inte längre kommer finnas någon möjlighet till nyskapande eller kreativt utvecklande. Att dessutom säga att det är upphovsrätten som finansierar nyskapandet, det är en stor lögn där också, men det går i Antipiratbyråns vanliga anda, där de gång på gång försöker lura folk att olovlig kopiering av upphovsrättsskyddat material är till nackdel för upphovsrättsinnehavarna.

Den som väntar får se
Några undrar hur vi skall agera mot detta. Det vi kommer göra är att invänta bekräftelse på om servrarna verkligen är beslagtagna, så får vi se vad det medför för komplikationer.
Swebits.org information
Som de flesta vet slog polisen till mot ThePirateBay idag vid lunchtid. I samma veva stängdes stora delar av PRQ ner, även Swebits. Det står på IDG om att våra servrar blivit beslagtagna men dessa uppgifter är inte bekräftade ännu. Vi återkommer när vi vet mer!// Swebits staff

Polisen slog till mot The Pirate Bay


Polisrazzian mot fildelningssajten smart raid eller bakslag för antipirater?
Polisen gjorde på onsdagen en husrannsakan hos fildelningssajten Pirate Bay. Polisen tog servrar i beslag och sedan dess är både The Pirate Bay och Swebits nere. En polisman bekräftar tillslaget. Vid ett tillslag tidigare i dag hos webbhotellet PRQ i Stockholm beslagstogs ett antal servrar. Servrarna uppges tillhöra fildelsningssajterna The Pirate Bay och Swedbits. Även PRQ:s sida är nere. En it-polis som vill vara anonym bekräftar tillslaget. Efter det har Länskriminalpolisen i Stockholm gått ut med ett pressmeddelande där man säger att tre personer 22, 24 och 28 år misstänks för brott mot upphovsrättslagen på The Pirate Bay. Men it-polisen vill inte kommentera om Pirate Bays mystiska Anakata är en av de som gripits. Det gör däremot en annan anonym källa som säger att de båda männen bakom bolaget PRQ Internet KB, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, är två av de gripna. Gottfrid Svartholm Warg utpekas av somliga vara den som döljer sig bakom signaturen Anakata. Uppgifterna har inte gått att få bekräftade från polisens taleman Ulf Göranzon som gjort sig oanträffbar. De gripna misstänks troligtvis för medhjälp till brott eller uppmaning till brott, inte upphovsrättsbrott som polisens talesman tidigare tydligen sagt till media. I det omfattande tillslaget i dag mot fildelarsajterna kan även flera av PRQ:s högst legitima kunder ha drabbats. PRQ delar lokal med Rix Telecom och Port 80 i Globenområdet i Stockholm, men Rix Telecom är inte drabbade av tillslaget. Däremot ligger Piratbyråns nere. Även Piratpartiets sida ligger nere, vilket kan ur demokratisk synvinkel anses vara anmärkningsvärt ett valår. För fyra veckor sedan gjorde SäPo ett tillslag mot PRQ i annat ärende. Då beslagtogs servrar som uppgavs rymma den tjetjenska rebellsajten www.kavkazcenter.com. Då plockades bara de tjetjenska servrarna som pekades ut av PRQ:s Gottfrid Svartholm Warg för Säpo. Tilllslaget har inneburit att nätverkstrafiken sjönk i Sverige under onsdagseftermiddagen. Trafikmönstret är något mindre, bekräftar Jonas Thambert på Sitic.

Enligt källor till SVT har USA utövat påtryckningar mot svenska politiker, som i sin tur uppmanat polisen att agera.


The Pirate Bay har uttalat sig trotsigt mot upphovsrättsägare. Polisen är mycket förtegen om resultatet från razziorna. Tillslagen gjordes i bostäder och på företag i Stockholms- och Göteborgsområdena. -Av utredningsskäl vill vi inte avslöja mer just nu, säger Ulf Göranzon vid Länskriminalen i Stockholm. De tre misstänkta är 22, 24 och 28 år gamla och har, enligt polisen, inflytande på webbplatsen för The Pirate Bay. Polisen har haft webbplatsen och männen bakom den under uppsikt under en tid. Polisen vill inte säga om ytterligare personer kommer att tas in för förhör. -Vi ska nu titta på hur strukturen av verksamheten ser ut, säger Göranzon. De misstänkta är inte personer som laddar ned filer utan personer som har inflytande på hemsidan, enligt Ulf Göranzon. Det är inte klart att männen kommer att anhållas. Brottsrubriceringen blir i sådana fall sannolikt brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Även Piratbyrån stoppad


Även fildelarnas intresseorganisation, Piratbyrån, blev av med sin server. Den fanns på samma adress. Piratbyråns pressansvarige Tobias Andersson tror att polisen har låtit lura sig av Antipiratbyråns anmälan. -De tror att det finns upphovsskyddat material i The Pirate Bays och våra servrar. Det är helt fel. Tobias Andersson säger att tillslaget inte förändrar mycket för fildelarna. Snart dyker nya sidor med samma innehåll upp på nätet, menar han. De servrar som nu stängts har också betjänat andra personer och organisationer, som inte har något samband med Pirate Bay eller Piratbyrån. Flera drabbade har efter beslaget hört av sig till SVT och uppger att deras verksamhet, utan någon knytning till olaglig fildelning, har stoppats.
Fakta om fildelningFildelning innebär att dela med sig av datafiler, exempelvis musik i mp3-format eller filmfiler, till andra via internet.
Ursprungligen skickades filerna via centrala nav, sajter som Napster. Men sedan Napster stängdes skickas nu filerna direkt från användare till användare. För att delta i fildelningen behövs speciella program, till exempel Bittorrent och Direct Connect. Med ett sådant program ser man vilka filer som andra användare har, och de data som tankas ner till den egna datorn görs samtidigt tillgängliga för andra inom nätverket att ladda hem. Från den 1 juli 2005 är det i Sverige helt olagligt såväl att ladda ned som att tillhandahålla upphovsrättsskyddat material för nedladdning.

The Pirate Bay hade på sin hemsida bara länkar till filer för Bittorrent. Med hjälp av dessa kunde man ladda ner filmer musik spel och program. The Pirate Bay växte under våren 2005 till att bli en av de största siterna i världen med länkar till Bittorrentfiler. Att den skulle stoppas förr eller senare var väntat. Industrins företrädare: IFPI, Svenska Antipiratbyrån med flera har länge krävt ingripande. När väl den nya lagen nu är etablerad är myndigheterna beredda att agera mot nerladdningen av filmer musik spel och program via Internet. Hårda tag mot Bittorrent siter, fildelningssajter och fildelare var väntade efter den 1 juli 2005 då lagen trädde i kraft. Däremot är det förvånande att en så stor aktion sker kort innan riksdagsvalet i höst. Polisen slog till med 50 poliser i en samlad aktion mot The Pirate Bay. De utförde en husrannsakan och The Pirate Bay stoppades tills vidare. Det påstådda huvudmotivet är brott mot upphovsrätten vad gäller filmer musik spel och program. The Pirate Bay har genom Bittorrent länkar bistått användare att ladda ner filmer musik spel och program.
Följande engelska text lades ut av webbhotellet."In the morning of 2006-05-31 the Swedish National Criminal Police showed a search warrant to Rix|Port80 personnell. The warrant was valid for all datacentres of Rix|Port80 and was directed at The Pirate Bay. The allegation was breach of copy-right law, alternatively assisting breach of copy-right law. The police officers were allowed access to the rack where the TPB servers and other servers are hosted. All servers in the rack were clearly marked as to which sites run on each. The police took down all servers in the rack, including the non-commercial site Piratbyrån, the mission of which is to defend the rights of TPB via public debate. According to police officers simultaneously questioning the president of Rix|Port80, the purpose of the search warrant is to take down TPB in order to secure evidence of the allegations mentioned above. The necessity for securing technical evidence for the existance of a web-service which is fully official, the legality of which has been under public debate for years and whose principals are public persons giving regular press interviews, could not be explained. Asked for other reasoning behind the choice to take down a site, without knowing wether it is illegal or not, the officers explained that this is normal. The TPB can receive compensation from the Swedish state in case that the upcoming legal processes show that TPB is indeed legal."

Det finns säkert ännu mer information om detta fenomen. Det som är intressant i detta är att man struntar i att totalt oskyldiga personer och företag drabbas - troligen utan en chans till kompensation. Likheterna med amerikansk så kallad terroristbekämpning är i vissa delar påfallande. Hellre 1 misstänkt terririst och 10 oskyldiga än att det 10 oskyldiga får leva.


Åter till Hemsidan

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ska se till att vårt företag säger upp alla avtal med port80/rixtelecom/phonera och byter till en annan leverantör.