16 juni 2006

I'm back

Skolbussar


Snacket om säkerhet med skolbussar och för skolbarn rasar vidare och det är bra - men vissa insändare förefaller sakna förankring i verkligheten och det är ju lite underligt. Det bästa förslaget jag hört i den vägen är att förbjuda all annan trafik (förutom skolbussar). Ja det är en variant men en bra variant kan vara att låta barnen gå i skola på hemorten istället för att bussa runt dom i kommunerna. Idag finns det ju komminer där man bussar runt skolbarn redan från första klass.

Säkrare bilar


Något nytt system skall göra bilen säkrare. Antisladd, avståndsvarnare, körfältshållare och alkolås. Jag bara funderade var kravet på att verkligen kunna köra bil tog vägen i alla dessa tekniska lösningar.

Säkrare ålderdom


Det verkar inte som om ens ett alkolås gör ålderdommen tryggare. Man läser ofta om olika typer av övergrepp eller försummelser mot äldre som är i behov av någon annans hjälp i livets slutskede. Men att ta hand om sina och andras föräldrar har blivit ett jobb som man tar olika allvarligt på. För många är äldre en belastning för samhället vilket i sig är en otrevlig inställning. Dessutom skall ju affärsdrivande verksamhet ta hand om de äldre till en så låg kostnad som möjligt. Äldre får inte kosta något. Dom är ju en improduktiv grupp i samhället. I andra ändan har vi ungdommar som äve de är improduktiva och skall passera skoltiden till så låg kostnad som möjligt - den grupp som då producerar något är fruktansvärt uppskattade i stället. På något sätt föreligger uppenbarligen ett attitydsproblem.

Fildelning


Debatten i pressen rasar vidare. Det intressanta är hur samhället skall fungera om vi satte lite drygt 1 miljon människor bakom lås och bom. Tror inte att samhället skulle klara ett sådant avbräck. Nu görs dessutom Sifo-mätningar om attityder i frågan och dessa pekar ju åt ett helt annat håll än vad lagen indikerar. Men vi får väl låsa in alla som lånar böcker, musik och film på biblioteket också för det är ju också brott mot upphovsrätten. Lika brottsligt är det väl att låna en DVD-film av grannen eller en nyutkommen bok. Det är inte allt som är så självklart och teknikutveckligen ändra hela tiden på gränserna.

Från analogt till DIGITALT


Så skall vi byta sändningssätt för TV. Så nu försvinner en halvhyfsad bild och vi får dras med pixelfel och avbrott vid mindre god väderlek! Hur många som inte kommer att kunna se TV alls i det nya systemet finns det givetvis inga siffror på. Dessutom blir det rejält dyrt om man vill bibehålla samma möjligheter som nu att använda video/DVD inspelningar skilt från vilken TV-kanal men tittar på. En apparat per mottagare skall det vara och Boxer är ju staten sjävt.

Mångkulturellt


Att grannorten Gislaved är verkligt mångkulturell illustreras på ett tydligt sätt av följande uppgift som jag fann i en tidning: Ett Gatukök på orten har tecknat ett avtal med Fexco Money Transfer vilket i praktiken innebär att man på ett enkelt sätt kan skicka pengar till sina hemländer och slippa krångla med det svenska banknätet.



Åter till Hemsidan

Inga kommentarer: