05 juni 2011

Söndagen den 5 juni 2011

Roy: Herregud Bo, Du har ju namnsdag idag. Grattis!
Bo: Tackar! ... Jag läser en märklig annons här i bladet. Verkligen märklig: "Fin 4:a i centrum! Högst upp i huset med underbar utsikt ligger denna hörnlägenhet om 4:a rum och kök som är omgjord till en 3:a."
Roy: Jag fattar vad Du menar... Är det en trea eller en fyra eller rent av en ovanligt velig mäklare.

Roy: Får jag kontra med något annat minst lika underligt? Jag gör det ändå. "Det är synd om folk som har sina pengar i frysen. Det växer ingenting där."
Bo: Men hallå eller! På banken växer minsann inga pengar i dagsläget. Där ska man inte ha sina surt förvärvade slantar. Då är madrassen bättre och så syns dom inte i systemen...
Roy: Ekonomerna tycker ju att man skall ha två månadslöner i buffert eller cirka 50.000:--.
Bo: Oj då! Några sådana månadsbidrag har inte vi minsann.
Roy: Bankfolket har tydligen börjat få problem. Dom vill att folk skall spara på banken fast samtidigt vill banken givetvis inte ge någon ränta på pengarna.
Bo: Men då är det alltså bättre att lägga pengarna i madrassen i alla fall där varken banker, skattemyndigheter eller kronofogde ser dom.
Roy: Med en sparränta på cirka 1,6% och en inflation på 3,2% så blir det back med - 1,6% så nog är det rena förlusten att spara i en bank.
Bo: Bankerna ser allt till att sko sig och gapet mellan sparränta och utlåningsränta skall givetvis vara så stort som möjligt. Sedan har bankerna kommit på små käcka avgifter som också är förknippade med lånen men som dock inte kallas för just ränta.
Roy: Det är i alla fall en kostnad för lånade pengar.
Bo: Förvisso är det så.

Bo: Så dyker en gammal klassiker upp.
Roy: Nu hänger jag inte med?
Bo: Man får under inga som helst omständigheter kritisera judar för då är man antisemitisk och judefientlig.
Roy: Smart grej! Då är man alltså imun vilka dumheter man än hittar på... Vore nått för Västtrafik!
Bo: He He He, Du tänker på deras fantastiska betalsystem - för biljettsystem kan man ju inte kalla det. Det skapar inga synliga bevis på att Du betalt för resan eller ej via t ex Din börs i kortsystemet. Jag skulle nog vilja kalla det rättsosäkert.
Roy: Om den där lilla displayen visar "Kortet redan registrerat" så tror vi som tror oss kunna svenska att det betyder just att kortet är registrerat. Men det är ju fel fel fel!



Bo: Är det?
Roy: Japp, helt fel! Det betyder egentligen Ta kontakt med föraren! Gör Du inte det kan det stå Dig dyrt. Då blir det 1200:-- i kontrollavgift! Du skall veta att "Kortet redan registrerat" är ett felmeddelande och inget annat. Det är ju egentligen självklart.
Bo: Lär dom ut detta på SFI? För i den svenska skolan får man inte lära sig sådana avvikelser i språket.


Roy: Kravet på att skolavslutningen skall vara religionsfria börjar anta löjets skimmer.
Bo: Jag är beredd att hålla med Dig. Vi håller ju på att skrota vårt eget kulturarv till förmån för det så kallade mångkulturella.
Roy: Skolan skall ju bygga på gemensamma värderingar som demokrati och alla människors lika värde.
Bo: Nu är Du för löjlig! Det finns religioner som absolut inte har de värderingarna så inte fasen är det någon gemensam värdegrund. Men man kanske skall börja ha skolavslutningarna i moskén eller i synagogan istället. Jag menar att utformningen av kyrkan är i sig en religiös påverkan.
Roy: Det är dags att omvärdera svenska seder och bruk och importera lite nytt. Det är inte nyttigt att klistra fast sig vid det gamla i all evighet. Somliga håller ju på och tramsa om flera tusenåriga traditioner - löjligt. Vi skall ju vara maximalt sekulariserade.

Bo: Mmmm så klart vi skall vara och i denna anda av klokhet och vidsynthet skall vi givetvis legalisera bruket av droger. Det kostar samhället på tok för stora pengar att hålla på att jaga drogleverantörer.
Roy: Sälj drogerna på apoteken för en billig peng och Sveriges drogmaffia blir bankrutt över en natt.
Bo: Fast det är lite märkligt att före detta presidenter från Mexico, Colombia och Brasilien ligger bakom detta upprop om att legalisera drogerna.
Roy: Där håller jag verkligen med Dig, men att "underminera den organiserade brottsligheten" känns verkligen lockande.

Bo: Det gör det onekligen. Vad skall vi tycka om Ratko Mladic då? Han är ju så sjuk så sjuk så det är ju ömkligt.
Roy: Sjuk av oro eller? Jag menar att en person som ägnat sig åt folkfördrivning och massaker har all anledning att vara lite orolig.
Bo: Men han är väl knappast ensam om den prestationen -- Vi skulle väl kunna fylla Krigsförbrytartribunalen i Haag med massor av personer som ägnat sig åt folkfördrivning och folkmord. Det kommer alltid att finnas den slags människor. Vårt minne är alltför kort!
Roy: Jo det är sant! Rättegången är väl mer som ett avslut för de som överlevde och som sörjer de som drabbats.
Bo: Han har i alla fall ett imponerande CV: folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling och gisslantagande. Icke heller att förglömma sexuella övergrepp, etnisk rensning, tvångsarbete med mera.
Roy: Förvisso sant - men jag hävdar ändå att det finns fler som har liknande CV och som inte står inför skranket i Haag!

Inga kommentarer: