17 juni 2011

Fredagen den 17 juni 2011

Milsten

Roy: Det finns ju vissa yrken som aldrig ens hört talas om begreppet Röd Dag.
Bo: Nej jag änna förstått det. Dom som jobbar i vårdsvängen har väl inte en suck då det gäller så kallade klämdagar.
Roy: Och inte affärsanställda, förare inom olika grenar av kollektivtrafiken. Jag tänker buss, spårvagn, tåg, fly och taxi.
Bo: Det är väl samma sak i krogsvängen och cafébranschen. Åtminstone i städerna. Sedan skall vi inte missa Räddningstjänsten och ändå har vi glömt bort en antal yrkesgrupper.

Roy: Hörde att dom skall köra “Ship to Gaza” i år igen. Det lär irritera israelerna som ännu inte lyckats utrota alla palestinier på Gaza-remsan och Västbanken, men man jobbar hårt på det under täckmantel ‘landets säkerhet’.
Bo: Freedom Flotilla skall visst bestå av 15 fartyg som Israel nu är tvungna att borda på internationellt vatten och så blir det en massa negativt skriveri om Israel i år igen.
Roy: Så skall Israel fängsla lite över 1000 deltagare från all världens länder och komma i diplomatiskt bråk med en stor del av jordens länder.
Bo: En sak är deltagarna i denna resa rätt säkra på och det är att Israel inte kommer att uppföra sig civiliserat och följa de internationella regler som finns.
Roy: Är man Guds folk gäller väl inga regler!

Bo: Pendling till Gaza verkar som sagt väldigt riskabelt och jag fattar inte varför man inte bara bojkottar alla varor från Israel. Det kan inte vara en speciellt stor andel av den totala importen i något land.
Roy: Men lokal pendling i storstadsområden är bra för tillväxten sägs det. Men jag vet inte riktigt om jag tycker att en ständig tillväxt är något att sträva efter. Det borde räcka med att producera så det räcker att t ex föda en befolkning. Befolkningen skall ju inte behöva äta ett antal % mer för varje år.
Bo: Jag tror att tillväxt i dessa sammanhang betyder ett högre pris för maten varje år så att det flödar större och större summor pengar genom systemet och att dom som följer arbetslinjen kan köpa lite finare mat för sin högre och högre lön medan de som inte längre är med i arbetslinjen skall köpa lite mindre och betydligt sämre mat.
Roy: Du tänker så Du. Då är det naturligtvis viktigt att pendlingen fungerar så att de som följer arbetslinjen kan bo vart dom vill och arbeta där dom vill.
Bo: Det borde ha varit miljövänligare på de gamla brukssamhällenas tid då alla bodde på arbetsplatsen.
Roy: Definitivt miljövänligare transporter. Jag läste att det lokala bussföretaget ägt av Norska staten har fått utökade linjeturer, men det var inget som förbättrade situationen för oss märkte jag.
Bo: Men vi måste väl kunna ta taxi till busshållplatsen? Jag menar – vi klarar ju inte att gå så långt. Vi fixar helt enkelt inte det.
Roy: Du får väl fråga Västtrafik för vår räkning.
Bo: Nu är det ju inte bara vi som inte kan gå på Bio i Tranemo eller Borås, även boende i Munkgärde i Kungälv har problem. Dom kan inte ens gå ut och ta sig en matbit i Göteborg om dom inte är beredda att gå.
Roy: Så Du tror fortfarande att kollektivtrafik är till för alla – dröm och glöm. Det var åtskilliga år sedan det var en sanning.

Bo: Myrsteg i LAS-frågan. Men LAS är en dispositiv lag och det fick vi handgripligen erfara då vi blev uppsagda från Borås Lokaltrafik. Då var LAS mycket tänjbar – vill nog påstå att den inte ens var i bruk. Så egentligen känns detta som en pennfäktarfråga. Den är väl precis lika fånig som att Kommunal skulle riva upp trafikavtalet bara för att dom genomfört en riktigt usel förhandling.

Roy: Vi snackade om bostadsrätt kontra hyresrätt här om dagen – om Du minns?
Bo: Minns!
Roy: Nu har man under 2010 sålt bostadsrätter för 127 miljarder kronor. Det blir klirr i statskassan det.
Bo: Aha! Du tänker så Du. Det är klart att staten inte är intresserade av hyresrätter. Varje gång en lägenhet byter boende klirrar det icke i statens kassakista, men varje gång en bostadsrätt byter ägare slamrar det på kistbotten.
Roy: Precis!

Bo: Så blommar snacket kring “Den blomstertid nu kommer” igen och då funderar jag så här: Hur mycket hänsyn skall vi som redan bor här ta till dem som kommer hit efter oss? Hur mycket av våra seder och bruk ska vi avstå ifrån och hur mycket av vår kultur ska de som invandrar idag acceptera?
Roy: Den frågeställningen har jag inte mött i spalterna. Det har mest varit snack om religiösa motsättningar hit och dit. Vissa grupper känner att dom är tvungna att markera sin religöra tillhörighet och andra inte. Det verkar på vissa håll svårt att acceptera den kultur som råder i värdlandet. Nu lär det finnas personer som tycker att man skall respektera folkmajoritetens kulturella traditioner och andra som vill upprätta ett miniland med sin egen kultur.
Bo: Jag hörde att en del är skiträdda för att bli klassade som främlingsfientliga och nationalistiska och därför avstår från av hävda svensk kultur och det svenska. Man vill inte bli ställd bredvid Sverigedemokraterna.
Roy: Jag vill inte hålla Jimmy i handen men jag vill kunna fira våra svenska traditioner utan att behöva ha en massa skuldkänslor.

Inga kommentarer: