20 maj 2010

Torsdagen den 20 Maj 2010




Ingen insyn = ingen kritik

- Det finns vissa likheter mellan bussbranschen och en viss hamburgerkedja. Jag läste att en anställd plötsligt skulle stämpla ut mitt under sitt arbetspass eftersom antalet kunder hade minskat. Men den anställde skulle ändå gratis stå till förfogande utifall att kundmängden ökade igen. Allt för att maximera kedjans vinst på den anställdes bekostnad.
- Alltså samma princip som för delade tjänster och definitivt samma system som för intermitent anställda. Det finns alltså fler likheter än skillnader.
- Men det finns en viktig skillnad. Hamburgerkedjans agerande hamnade i TV, radio och tidningar, medan bussbranschens agerande inte ens blir omnämnt i Uppdrag Granskning.
- Däremot kan vi inte anklaga bussbranschen för att grovt fuska med arbetstiden i efterhand. Fast det förekommer däremot manipuleringar med inställelsetid och avrustningstid.
- Där skedde en kraftig svängning i attityd när kontanthanteringen avskaffades. Inte minst i större städer.

- Sedan har resande i Västra Götalandsregionen ett problem eller möjligen två.
- Hur då?
- Jo dom behöver Zon-förmåga. Vart går gränserna med andra ord!
- Jaha... och varför skall jag som resenär hålla reda på gränserna! Det kan väl Västtrafik göra själv. Jag vill ju bara åka från A till Z utan att behöva läsa en massa manualer.
- Skall man som åldersman åka så måste man verkligen gå en kurs i geografi. Gratis eller inte gratis? Beror på vart Du bor. Har alltså inget med Västtrafik att göra! Det är din kommun som avgör det.
- Nu kan man läsa att politiker ifrågasätter fria resor för äldre människor. Har dom verkligen så mycket sämre ställt än de som yrkesarbetar att dom behöver denna typ av förmån? Vissa har det och andra har det inte. Skillnaden mellan pensionärer och yrkesarbetande torde främst vara att pensionärerna har svårt att påverka sin inkomst.
- Det är samtidigt lite märkligt hur olika kommuner ser på samma fråga. I Göteborgs Kommun åker ålderspensionärer avgiftsfritt. Andra vill hellre satsa på fria resor inom kommunen för ungdomar.

- Det är intressant med en liten notis jag såg. "Det får inte vara åldern som avgör om man har rätt till skolskjuts eller ej." Det har Länsrätten slagit fast.
- Ett sådant beslut innebär intressanta följder. Vi får väl se vad som kommer ut av detta.
- En följdfråga är hur man skall hantera muskotfylla? Kan man förbjuda försäljning av muskotnöt i den allmänna handeln.
- Tror Du att det blir nån hit då? Vi har ju haft skokrämssniffare, limsniffare, bananskalsrökare och andra märkliga varianter genom åren! Det är nog en märklig fluga just nu.
- Du kan nog ha rätt. Men sedan såg en insändare med rubriken: Skolelever skräpar inte ned för skoj skull. Då säger jag: Jo det gör dom förvisso. Titta bara i bussar och spårvagnar när ungarna åkt hem från skolan. Det ser för djävligt ut många gånger.

- Med tanke på det utbrott en anonym Svenljungabo fick här om dagen är det intressant att ta del av debatten kring de nya mutskandalerna i Göteborgs Kommun. Då tänker jag främst på stoppad insyn och att man inte vill bli kritiserad.
- Demokrati och insyn tycks inte stå så där högt i kurs hos varesig bussbranschen eller hos kommunerna. Vi har verkligen fått erfara det från båda delarna.
- Det illustrerades tydligt när Göteborg Kommun hyrde vakter för att hålla pressen borta i en offentlig verksamhet. Sedan förekommer olika typer av hot. Bananfilmen är väl ett övertydligt exempel på den biten.
- Ett annat exempel på skillnaden mellan ord och verklighet kan väl vara den inhyrda VD:n i ett hamnbolag. Han har säkert fått en rätt tydlig arbetsbeskrivning men han har tydligen lyckats för bra och blivit lite för självständig i förhållande till den politiska styrningen och därmed obekväm.
- Det är därför man hyr in all personal idag, på alla möjliga nivåer. Ingen tjôtar emot och ingen opponerar sig.

- Fallet Lars Vilks är ett annat exempel på bristande kritik. Du får inte ifrågasätta och kritisera de maktstrukturer som styr en viss religion. Tydligen tål inte den religionen att synas med nya ögon.
- Maktstrukturer tål sällan granskning och absolut inte att ifrågasättas.
- Och om dom ifrågasätts eller kritiseras finns det alltid hejardukar som är beredda att ta till våld för att skydda dessa maktstrukturer.
- En del av våra svenska frikyrkor har väl visat sällsynt dåligt omdöme när det gäller insyn och synpunkter och sedan har vi olika religiösa friskolar som inte heller gillar att bli ifrågasatta.
- Nordkorea gillar inte heller att bli ifrågasatt. Även här handlar det givetvis om maktstrukturer och maktens hantlangare. Bara i lite större skala.
- När det gäller Lars Vilks kan det finnas en annan tråd att dra i. Skall vi som land och mångkultur acceptera att man tillgriper våld mot personer i vårt land som gett dem skydd mot just våld och trakasserier? Skall de inte ta seden dit dom kommer? Skall vi ta deras seder bara för att vi gav dom skydd och trygghet i vårt land?
- Åter igen en fråga om maktstrukturer. Fast här känns det lite som att äta kakan och ha den kvar. Man flyr till ett annat land - långt hemifrån och vill ändå bibehålla den kultur som tvingade dem att fly! Den typen av samtal har jag inte hört offentligt. Däremot om politiker i det svenska politiska systemet som bryter mot våra lagar och regler för att tjäna en för oss främmande maktstruktur.
- Det är lite märkligt onekligen. Vem företräder denne politiker då? Och vad ger denne politiker mandat att trotsa de lagar han är satt att respektera som en folkets representant i parlamentet. En intressant lojalitetsfråga.
- I Spanien var det en stackare som trampade snett kan man säga. Han började kliva dolda maktcentra på tårna så domare han är. Så länge han gav sig i kast med utländska makthavares maktmissbruk gick det bra, men att ge sig i kast med det egna landets maktstrukturer och speciellt de som gynnades av Franco-regimen är dömt att misslyckas om man inte har lika stora motkrafter i ryggen.
- Och då hamnar domaren framför skranket för maktmissbruk och dom som tjänade på Francos styre behöver inte skita i byxorna. För det är ju det de handlar om.
- I Italien är det inte mycket bättre. Där sitter ju lite rikemansgossar och styr och dom vill varken ha sin maktposition eller sin plånbok rörd och så kommer ett fruntimmer och hotar deras maktposition.
- Han Berlusconi tar väl snart bort yttrandefriheten kan man tro... Den gagnar ju inte honom eller hans vapenbröder. Censur finns sedan länge i Italienska medier. Ingen kritiserar ostraffat Berlusconi.

- En annan intressant fråga är sjöröveriet utanför Somalia. Det är väl frågan om vad man ska göra med piraterna? Att fånga dom mitt i brottet verkar inte göra nån skillnad. Att skicka dom till Somalia för rättegång och dom verkar inte fungera. Att skicka dom till det land dom angrep verkar inte heller fungera. Dom opererar ju på internationellt vatten.
- Ryssarna satte dom i en jolle utan navigerinsutrustning mitt ute på havet och tyckte att den som sig i leken ger får leken tåla. Huruvida piraterna levde eller inte när dom hamnade i jollen lär några få veta. Ryssarna är kända för hårda nypor med dom som ifrågasätter eller tar sig rättigheter. Åter en fråga om makt.
- Nej vi skall tydligen gulla med dessa pirater som kapar stora lastfartyg och äventyrar folks liv. Piraterna tvekar inte att skjuta besättningsmän som opponerar sig alltså är dom själva lovligt byte. Jaga eller jagas!
- Så den internationella flottstyrkan som bevakar sjöfarten i Ardenviken för bara använda vattenpistol mot piraterna.

- Jag hörde nått intressant om just maktstrukturer i det mindre formatet. T ex bankdirektörer och VD:ar med bonusar har geografiskt frikopplat sig från den grupp som skall stå för pengarna. Man behöver inte längre möta dom som måste betala för deras lyxliv. En rätt intressant vinkel på frågan om bonusar.
- Onekligen! Frågan är om dessa gubbar och gummor verkligen gör ett bättre jobb på grund av dessa bonusar. Är dom verkligen så ryggradslösa att dom skulle medvetet maska på jobbet och inte göra sitt bästa om man tog bort bonussystemet? Har dom ingen yrkesstolthet alls?
- Den frågan är välformulerad - tyvärr saknar jag ett lika bra och välformulerat svar. Umgås liksom inte i de kretsarna riktigt!

- Apropå maktstrukturer! Nu måste de politiska topparna förnedra sig och möta väljarna. Det sker vart fjärde år bara. För att nu slippa ha direktkontakt finns ju att tillgå affischer - gammal klassiker, TV och tidningar som skall förmedla budskapet och obetydliga politiska medlemmar i partierna som skall ringa runt till potentiella väljare. Så har man Almedalsveckan, men hur många rymmer den ön egentligen och hur många har råd att åka dit? Där förväntas press och TV sköta distributionen av budskapet.
- Men nu har det alltså tillkommit ytterligare en dimension i maktspelet. De sociala medierna. Facebook och Twitter. Nu är det ändå bara ett fåtal som nås den vägen eftersom man ju måste vara "vän" i nån mening med den man vill nå så någon egentlig masskommunikation är det ju inte!

- Fackligt har det inte hänt ett skit på 10 år står det i bladet om Kommunal och jag skriver under direkt. Tanten som suttit som ordförande har inte åstadkommit ett skit på 10 år.
- Kan man då ödmjukt hoppas att nästa kvinna/man åstadkommer betydande förändringar på kortare tid. Kvar finns alla märkliga deltider och timanställningar som skulle varit borta för länge sedan. Man genomförde en stor strejk under parollen vi skall ta fajten. Den föll platt som en pannkaka. Topptanten var inte tuff nog och fick väl bannor av olika politiker som såg sin makt hotad!
- Med andra ord - mycket snack; lite verkstad! Mera att förvalta sin position och njuta av sin höga lön....

- Vi har begåvats med fyra (4) nya vägmärken också:

Handelscentrum är en av de fyra nya skyltarna vi fått in i skyltfloran.













Hantverk eller möjligen konsthantverk får väl komma som god tvåa. Vi har en hel del av den varan i dessa trakter så den fyller nog en funktion.











Gårdbutiker finns det några. Osäkert om det blir fler med en egen skylt, vill nog till lite andra förutsättningar för att det ska fungera. Förutsättningar som helt saknas många gånger.










Och här det mest fåniga vägmärke som någon kommit på. Eller snarare bakgrunden till det. Vi införde dubbdäck för att förbättra trafiksäkerheten. Nu skall vi ta bort dubbdäcken för att det blir för dyrt med en så hög säkerhet.
Fast Miljöpartiet vill ju strypa bilåkandet rejält. Folk skall ställa bilen och antingen åka med den obefintliga kollektivtrafiken eller så skall dom alla ha lika arbetstider och samåka.
Fast nu har visst Moderaterna kommit på att dom skall vara gamla Bondeförbundet och istället för att avfolka landsbygden skall nu inför valet befolka den igen, men bara till valet är över! Både Moderater och Centerpartister här runt har i flera år kört med parollen att hela böggda skall leva. Resultatet har dock varit obegåvat lågt!






- Nej gamle man, nu ger vi i detta fan...
- Ja det gör vi.. Vi tar oss en klunk och drar vidare.....

1 kommentar:

Axel sa...

Fina nya vägmärken!!

Första märket måste väl betyda "Kundvagnsparkering" och det andra "Ståkäka" (korvkiosk av den gamla sorten).