27 juni 2009

Lördagen den 27 juni 2009



- Tjena gubben!
- Tjenixen....
- Jag hörde att Du råkat lite illa it?!
- Dom sa att det är glaskroppsavlossning med synförlust.
- Och det betyder?
- Vill Du verkligen ha en föreläsning? Okey Du bad om det. Bakom mitt ögas lins fylls ögat ut av glaskropp. Glaskroppen är uppbyggd av tunna fibrer som bildar en geléartad massa. Massan hålls samman av ett membran som i sin tur fäster på några olika ställen mot näthinnan. Näthinnan är den del av ögat där syncellerna finns och där ljuset registreras. När man blir så gammal som mig faller glaskroppen ihop något och släpper då från sina fästen mot näthinnan. Detta kallas glaskroppsavlossning och om detta inträffar lägger sig fibrerna i glaskroppen tätare ihop. Dessa förtätningar uppfattas som grumlingar och eller små ”flugor” i synfältet. När förtätningarna ligger nära näthinnan uppfattar man grumlingarna och störs av dem. Glaskroppsavlossning sker vanligen från 40 års ålder och vid 75 års ålder har de flesta fått en avlossad glaskropp. Glaskroppsgrumlingar är väldigt vanliga och normalt helt ofarliga. De fordrar ingen åtgärd i normalfallet. Däremot skall man kontakta ögonläkare om man fått mycket uttalade grumlingar som kommit hastigt. VEM SLÄCKTE LJUSET! Om man som jag dessutom fått ett hål på näthinnan kan det leda till näthinneavlossning. Det märker man genom att man ser en tät gardin eller ridå som skymmer i en del av synfältet. Upptäcker Du detta skall Du ta kontakt med ögonläkare samma dag. En näthinneavlossning åtgärdas med laser eller i vissa fall med en operation.
Absolut stillhet föreskrivs under tiden som den grumliga glaskroppen klarnar, eftersom man dessförinnan har svårt att se skadans omfattning.

- Du menar att om Du inte kan se ut kan dom inte se in?
- Precis! Och plockar man bort CCD-sensorn, förlåt näthinnan, är liksom loppet kört!

- Hörde att en fd Tranemochaufför stigit i graderna och blivit personalsamordnare och att VD gör sig själv till tillförordnad trafikchef.
- Jaha - då är inte Selma poppis i alla läger då!
- Tydligen inte.
- Jag trodde eventuellt att en Svenljungachaufför skulle stiga i befattning...
- Därav blev tydligen inget.

- Vi ses!
- Mycket vitsigt!

Inga kommentarer: