23 februari 2012

Torsdagen den 23 februari 2012

Roy: Vad betyder ordet värdegrund egentligen?
Bo: I ett multikulturellt samhälle kan det nog betyda precis vad som helst.
Roy: Intressant! I Lettland ville man inte acceptera den forna ockupationsmaktens språk som ett officiellt språk och det verkar rätt logiskt. Man vill värna sin identitet som den forna ockupationsmakten gjorde allt för att utplåna.
Bo: Jag kan knappast klandra gamla lydriken för att vilja upprätthålla sin nyvunna självständighet. Sovjetstaten gjorde ju allt för att förryska dessa baltiska lydstater. Skall man få ihop dessa sargade länder så är språket en identitetsfaktor.
Roy: Jo det märks väl inte minst i Sverige där vi nu har en oherrans massa officiella minoritetsspråk för att kunna bevara dessas identitet. Därav funderingen på vems värdegrund som egentligen gäller.

Bo: Jag läste att man i Hongkong inte är speciellt roade av fastlandskineser som kommer till staden för att kringgå Kinas barnbegränsningsregler. Så även i detta kommunistrike finner folk utvägar att kringgå maktens regler.
Roy: Att Kina är en äkta kommunistdiktatur som knappast vill värnar folkets väl - fast mer den egna makten - syntes tydligt efter reportaget om kinesiska gruvarbetares stendammslungor. Att hjälpa dess finns inte på agendan.

Bo: Men hörrö Du Roy….. Jag hörde att bussförarna i Värmland har sluppit dessa eländiga delade tjänster och jag tycker verkligen att vi skall gratulera dem för att ha lyckats med detta.
Roy: De som
nu arbetar som bussförare i Stockholms lokaltrafik är helt enkelt ständigt trötta p.g.a. hopp mellan tidzoner. Om man har en tjänst som börjar mitt på dagen en vecka, och slutar mellan 22 och 23 på natten. Nästa vecka kan man då ha en tjänst som börjar före 05 på morgonen, det betyder att man har ett par dagar att ställa om kroppen.
Bo: Bussentreprenörerna lindar gärna in begreppet delade pass genom att beskriva de som idylliska arbetstider som börjar klockan 5 på morgonen och slutar ungefär klockan 15 på eftermiddagen. Tiden emellan dessa arbetspass är obetald och då ska man passa på att träna eller umgås med kollegor som också är “arbetslösa”. Det är därför man verkligen skall gratta att bussförare i Värmland som sluppit ifrån delade tjänster.

Inga kommentarer: