16 februari 2012

Torsdagen den 16 februari anno 2012

Bo: Jag läste någon kommentar från någon ordförande angående att lokala taxi-företag förlorar upphandlingar och försvinner i konkurrensen. Han såg bara priset och tyckte att ett skåneföretag lika gärna kunde klara färdtjänsten i Stockholm som ett lokalt företag. Denne man gick så långt att han ville påstå att om lokala företag med lokalkännedom alltid skulle sköta sådant skulle det kallas för en monopolsituation.
Roy: Säger Du det! Vi ser ju vad det i praktiken innebär när detta resonemang tillämpas på landsbygden. Sist vi beställde en sjukresa kom bilen från Halmstad vill jag minnas och inte hittade den heller utan förlitade sig helt på sin GPS. Detta kan bara tolkas som att GPS:en ersätter lokal kunskap om vårdtagaren, vart han/hon bor och annan väsentlig informations som skapar den trygghet som personen har rätt att känna.
Bo: Vi ser ju också konsekvenserna av detta sätt att resonera på andra områden.

DSC00988

Nedlagd butik spotting kan vara en ny hobby för oss och det finns gott om sådana i dessa bygder. En annan hobby vi skulle kunna odla är nedlagd skola spotting som också kommer att krönas med framgång liksom före detta bensinstation spotting eller här låg en bilverkstad spotting och så vidare.
Roy: Hur är det med vår nyaste variant då? Här gick en gång telefonledningar då? Där har vi verkligen överträffat oss själva med att hitta sådant precis överallt.

DSC00852 

Bo: Du har rätt! Fast vi får nog döpa om det hela till före detta landsbygd spotting eftersom det även inkluderar övergivna hus, nedlagda banker, försvunna postkontor, fd bagerier, fd slakterier osv, osv. Tecknen äro många.
Roy: Japp! Busslinjen som försvann, skolan som lades ner, dagiset som drogs in. Listan kan göras hur lång som helst. Det är faktiskt rätt kul att t ex läsa i tidningar som ges ut i större städer om problem med den eller den vårdcentralen eller att två apotek ligger dörr i dörr med varandra. Man tänker på hur löjligt dom resonerar.
Bo: Men en lustig tanke slog mig. Alla dessa sta’bor med sommarhus på landsbygden måste alltså åka tillbaka till staden för att handla sitt dagliga bröd eftersom all service där dom har sin sommarstuga har försvunnit. Telefon i sommarstugan är inte något att tänka på heller och om man vill surfa på nätet i 3G eller 4G eller ens i GPRS så befinner man sig på fel plats. Ofta funkar inte ens mobiltelefonen eftersom det inte finns någon mast tillräckligt nära.
Roy: Nu är det nedläggning av de sista landsbyggds-skolorna i dessa bygder som är på tapeten. Jag är övertygad om att så kommer att ske om än inte lika hastigt som planerat. Landsbygden är och förblir en olönsam del av Sverige.

Inga kommentarer: