13 februari 2012

Måndagen den 13 februari 2012

Bo: En stor amerikansk sångerska är död på tok för tidigt och vad händer? Jo den enes död är den andres bröd. Man höjer priset på hennes skivor/DVD.
Roy: På grammisgalan var det knappast någon som höjde rösten och ville gå ut och jaga de som levererat de droger som bröt ner henne.
Bo: Nähä – man gick väl ut och köpte sig en dos av vad det nu är man går på! Det ingår väl i den däringa musikkulturen.

Roy: Jag sitter och tittar på en artikel från Kungsbacka som handlar om stöket i kollektivtrafiken. Det har helt klart hänt en förskjutning av inställningen till stök, fylla och klotter på allmän plats vari kollektivtrafiken är en del av. Man kan verkligen fråga sig vad som är de bakom-liggande orsakerna till denna värdeförändring?
Bo: Jag vågar inte gissa, men även jag ser att värderingarna har förändrats och man tycker inte att tex en buss inte är en pryl man ska vara rädd om. Detta medför naturligtvis en sämre resandemiljö för alla inklusive föraren, men den hänsynen funderar man inte ens på.
Roy: Jag kan undra vad dessa personer skulle säga om man gick hem till dessa och betedde sig på samma sätt? Bara en tanke då! Men detta är sannerligen inget nytt fenomen och det är ingalunda isolerat till Kungsbacka med omnejd. Vill minnas att jag hörde talas om tuffa tag i Rävlanda för en tid sedan och även i Svenljunga och Tranemo förekommer det. Sedan drar jag mig till minnes nått om Hjo och Karlsborg samt Skövde. Drog man inte in kvällsbussarna en tid?
Bo: Det känns som man kunde ta bort nattbussarna helt och hållet. Vi har ju inga och då är det ju rätt lugnt! Dessutom får ju förarna bättre arbetstider och det vore ju onekligen en vinst.
Roy: Jag vill minnas att det funnits förare som vägrat att köra kvälls- och nattpass. Dom hade väl sina skäl vill jag påstå. När en femtedel av flickorna tycker att det är obehagligt och otryggt att åka kollektivt i Kungsbacka finns all anledning att fundera i nya spår.

Bo: Vi som har passerat 65 är gnälligare än genomsnittet tycker en chef i den offentliga sektorn. Vi är pest och pina för våra chefer. Vi är långsamma, förändrings-obenägna och vi har ofta en relativt bra lön och är rätt ofta gnälliga. Nej satsa på de yngre istället.
Roy: Jupp. Det där har vi ju personliga erfarenheter av. Ung, snabb och billig arbetskraft är dagens melodutt. Fler unga i arbete räddar pensionerna skriker dags-pressen.
Roy: Jag ser ett litet märkligt problem här. Callcenter för tex taxi- och färdtjänst finns i Moldavien eller i Somalia. Nokia flyttar 4000 jobb till Asien där man får ung, snabb och jättebillig arbetskraft. Företagen drar iväg från västvärldens höglöneländer. Då är det väldigt svårt att hitta jobb till såväl de som är på väg mot 75 år som de som vill in på arbetsmarknaden. Dessutom importerar vi billig arbetskraft från tex Polen, Bulgarien och Baltstaterna i form av byggnadsarbetare och lastbilschaufförer.
Bo: Det är väl bara en tidsfråga innan något fram-åt bemanningsföretag förser bussentreprenörerna med busschaufförer till en billig peng. Den där närhets-principen verkar inte värt ett vitten! Nu blir tex Öckerö-Hönö av med sin lokala Taxi som en följd av nuvarande upphandlingssystem och lokalkännedom ersätts med GPS. Vi har redan sett vad det innebar när polisen flyttade sin radiocentral till Göteborg. Noll koll och vi har väl inte tid att befatta oss med landsbygden, det händer tillräckligt här i Västkustens huvudstad. 

Inga kommentarer: