30 september 2010

Torsdagen den 30 September 2010


- Såpan fortsätter och jag fattar nog ännu inte varför!? Man har gjort en teknik tillgänglig. Fullt jämförbar med t ex dubbelkassettdäck, cd-kopieringsutrustning, dvd-kopieringsprogram och en del andra produkter och program som har kopiering och mångfaldigande som mål.
- Var det nån från bokindustrin som ens kom på idén att åtala de som tillhandahöll kopieringsmaskiner???? Jag bara försöker minnas. Finns det någon som har kunnat leda i bevis att just The Pirate Bay skulle vara orsaken till att t ex skivförsäljningen gått mer. Och dom som tillhandahåller MP3-spelare och programvara för att förvandla CD-skivornas musikaliska innehåll till MP3-filer har väl inte blivit åtalade för upphovsrättsbrott va?
- Ingen har väl heller kommit på idén att ge sig på Google va? Dom är betydligt bättre sökmotor till bittorrent-filer än The Pirate Bay.
- Nä.. Jag läste just att om de två doktoranderna som lade grunden till Google. Deras motto "att göra all världens information tillgänglig och sökbar" torde i sig själv vara grund för brott mot upphovsrätten.
- Men vem vill ge sig på ett företag med 20 000 anställda och en omsättning på en bra bit över 150 miljarder kronor och som just nu håller på att förvandla all världens litteratur till filer sökbara och läsbara på nätet. Bäva bör bokförlagen.
- Nä nä nä... Google är bara en simpel aktör som tillhandahåller vägvisare i den digitala djungeln - eller?
- Jag för min del undrar lite vad som händer när Googles aktieägare inte får sin årliga feta utdelning?
- Jo jo. The Pirate Bay är ju en mygga jämfört med Google. Google håller ju på att bokstavligt talat digitalisera världen, vem vet - en vacker dag blir Matrix-filmerna verklighet. Deras bok-projekt innehåller redan idag 12 miljoner böcker i digital form. Och detta är som sagt bara början. Lägg sedan till Google Maps och Google Earth och man börjar nästan få lite rysningar om man sysslar med att ge ut böcker med mera.
- På ett svensk bibliotek kan man ju gå in och låna böcker, CD-skivor, ljudböcker på kassett, MP3-böcker, DVD-filmer, dagstidningar, veckotidningar och en del annat utan att man bryter mot nån upphovsrätt. Via bokklubbar får man också tillgång till nya böcker utan att begå upphovsrättsbrott. Via en vanlig bokscanner kan man lätt digitalisera dessa böcker om det nu är nån man känner att man vill behålla för att läsa igen, men de flesta är trots allt en konsumtionsvara. Visste Du förresten att Du kan låna böcker via wifi på biblioteket? Tekniken ångar på som ett jäkla expresståg.
- Men är nu alla lika lyckliga över Googles idéer om att försörja sina ägare med vinster? Skulle inte tro det. För det första saknar Google konkurrens och för det andra kan man ifrågasätta om Google enbart är en oskyldig handelsplats....
- Fast nu skall det väl i ärlighetens namn påpekas att vi gamla stofiler inte hänger med på nätet. Det är i alla fall skolelevernas uppfattning om oss som passerat 25 år. Dessa 11-12 åringar hänger dagligen på Facebook, Youtube och MSN.
- Och det gör inte vi? Löjligt påstående...(garvar). Däremot verkar dessa ungdomar ha lite dåligt omdöme om vad som är lämpligt och olämpligt att föra till torgs på dessa sociala media. Nätmobbing förekommer flitigt vilket vittnar om dåligt omdöme.
- Om vi gamlingar nu är urusla på att använda sociala medier som facebook, twitter, youtube, netbook med flera så håller gamlingarna i företagen på att utnyttja dessa kommunikationsformer för att påverka dagens unga som "hänger på nätet".
- He he he. Sent skall man vakna. Ett problem är om arbetstagarna hänger mer på facebook än på jobbet. Till och med dagen bussförare kan ju hänga på t ex Facebook på arbetstid via någon av alla dessa så kallade Smartphones.


- Eller en lite gullig notebookdator med trådlöst modem. Funkar det också. Jo jag är medveten om att sociala medier tar allt större plats i folks liv och för en relativt isolerad bussförare är det ett sätt att hålla kontakt med såväl kollegor som vänner från jobbet et trist torsdagseftermiddag till exempel.
- Det sitter en snubbe på IBM och filar på ett litet gulligt program till Smartphonen som skall hålla koll på Ditt nätverks alla trådar. Arbetsledningens e-postmess flaggas medan Du slipper få reda på att FarmVille klättrat upp en nivå? Delade kalendrar visar på aktuella nytillskott och viftar med nån käck trudelutt inför ett kommande event, som är dagens modeord.
- Så snart finns Lotus Notes i var mans Smartphone vid sidan av Facebook alltså... Fast jag hörde att SMS:andet bakom ratten skall vara farligt och då borde väl facebookande bakom ratten vara lika farligt!
- Forskarna försöker i alla fall bevisa att det finns ett samband mellan SMS:ande och bilolyckor. Vi får väl se hur väl man lyckas skilja ut detta från allt annat som stör föraren i dagens förarmiljö.
- Apropå förarmiljöer så haglar förslagen på hur man skall få ordning på Västtrafiks bedrövliga biljettsystem. Ett förslag går ut på att använda en x och y matris där alla hållplatser finns inmatade.
- Den borde väl existera redan eftersom systemet kan räkna ut resans pris när Du loggar ut.
- Okej då da. Förslaget går i alla fall ut på att man först letar upp påstigningshållplatsen....längs t ex Y-axeln.
- Det har väl redan GPS:en gjort???
- Fan va Du är tjôtig! Och sedan söker man upp avstigningshållplatsen längs X-axeln och sedan läser man bara av värdet och vips har man ett pris. För att nu göra självbetjäning av detta så förser man dosan man visar kortet för med numrerade knappar och då kan man mata in ett siffervärde som motsvarar ett pris eller antal kuponger för att återgå till det gamla göteborgssystemet igen.
- Låter bekant på nått sätt det hela.
- Det gör det va? Man kanske rent av kan ha betalautomater på strategiska tungt belastade hållplatser med pekskärm så man kan slå in från och till och få en siffra.
- Om vi nu spånar vidare så håller Du upp en ean-kod i mobilens fönster framför en steckkodsläsare och Du har betalt. En liten inbyggd printer ger Dig ett kvitto.
- Hur fick jag dit ean-koden?
- Du SMS-ade från och till till Västtrafiks hållplatsmatris och fick ett svar.... Kontantlöst, superenkelt.
- Hörrö Du - det där får vi nog spåna vidare på.... Hej med Dig.
- Hej på Dig själv Du! 


1 kommentar:

Unknown sa...

Vi kör med sms-biljetter från http://www.mbiljett.se
Enkelt, smidigt, och fuskfritt ;-)