08 september 2010

Onsdagen den 08 September 2010

- I dag finns det tyvärr kommuner som tror att det är frivilligt för kommunerna att ge stöd till anhörigvårdare, även om det står i socialtjänstlagen att de bör göra det.
- Ändrades inte lagen den 1 januari 2009? Skulle inte anhöriga till äldre, långvarigt sjuka och funktionshindrade få laglig rätt till stöd och hjälp?
- Säger Du det? Det gäller i alla fall inte Tranemo Kommun. Här har man inget som heter anhörigstöd. Det säger i alla fall de ansvariga tjänstekvinnorna på kommunen. Att sedan anhörigvårdarna gör en jätteinsats är det ingen som ifrågasätter och i Tranemo Kommun skall dom göra det gratis trots att dom får avstå från arbetstid och en hel del annat! Visst gör de flesta det för att de verkligen vill, men det innebär inte sällan ekonomiska uppoffringar som kan få långvariga effekter!
- Ett lagstöd är ju ett tydligt erkännande av att de anhöriga gör en väldigt viktig vårdinsats, men i Tranemo Kommun har den lagen ingen betydelse. Men det finns uppenbarligen kommuner som har anhörigvårdare och som undrar vad lagen innehåller för arbetsuppgifter? För att kunna fixa en arbetsbeskrivning krävs hembesök och utredning. Fast inga hembesök i denna kommunen!
- Jaha då krävs det att man är väldigt tydlig med vilka arbetsuppgifter man gör för att det skall fungera.
- Nu ska vi se om jag fattat detta rätt! Den 13 maj beslutade riksdagen med klar majoritet om en lag som reglerar
kommunernas anhörigstöd. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2009, men den lagen gäller alltså inte Tranemo Kommun fastän bestämmelsen anger att socialnämnden  ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Finns i kapitel 5 §10 i Socialtjänstlagen.









Inga kommentarer: