25 september 2010

Lördagen den 25 September 2010




- Finns det nått parti från valrörelsen som är intresserad av oss 60+? Finns det nått parti som är intresserade av oss som är 60+ och som inte bor i städer eller större tätort? Har svårt att tro det. Att vara arbetslös och 55+ är ett helvete och A-kassan är 300 dagar och sedan är det åter till stenåldern.
- Det Du säger är att arbetslinjen saknar botten så att säga. Man hävdar arbetslinjen men har inte verktygen för att stötta den där den inte är självklar. Arbetsmarknadens attityder till äldre arbetskraft har man t ex inte försökt påverka. Man har inte snackat med polarna vare sig i de större företagen eller småföretagen och så att säga krattat gången.
- När Du ändå för detta på tal kommer jag att tänka på ett sidospår. Det handlar om dom som lämnat arbetslivet och hastar mot slutpunkten. Samhällets respekt för dessa personer verkar vara som bortblåst. Dagligen får man sig till livs den ena skräckhistorien efter den andra om hur man med alla till buds stående medel skall minimera kostnaderna för de som byggde landet.
- Det är lite skillnad från det gamla bondesamhället där man vanligtvis tog hand om sina föräldrar. Det har ju väldigt få tid eller möjlighet till och i globaliseringens tidevarv kanske barnen bor på andra sidan jorden.
- I ljuset av detta borde ställföreträdande barn verkligen vårda och värna sina åldrande föräldrar, men icke.... Det handlar enbart om pengar och arbetstider. Ett jobb bland andra med lämpliga och uppenbarligen olämpliga arbetstagare. Det skall upphandlas och personal skall bytas ut till billigast möjliga. Vårdtagaren är bara en bricka i ett ekonomiskt spel om vinster. Ingen i spelet bryr sig egentligen om den det hela handlar om.
- Modeordet i tiden är upphandling och vinster. Begrepp som kvalitet, empati, omvårdnad och att bry sig om är ute i kylan. Nu är det utländska och inhemska aktieägare som är på modet, aktieutdelning och kvartalsredovisningar är ledstjärnor.
- Precis!

- För att lite byta ämne. Har Du märkt att rätt många cyklister tror att man kan fara fram i trafiken lite som man vill. Man jämställer sig med fotgängarna helt enkelt.
- Men hallå eller! Så är det ju inte. funkade inte skolornas trafikvettsundervisning på sin tid tro? Eller snackar vi om ren dumhet och storstadsstress?
- Man kan ju undra och man kan också undra över vissa polisers kompetens när det händer en olycka mellan cyklist och ett motorfordon! Det står ju numera i lagtexten att förare inte är skyldig att särskilt anpassa hastighet då en cyklist är på väg ut på ett obevakat övergångsställe/cykelöverfart och föraren är inte skyldig att lämna företräde.
- Jag gillar verkligen den där passusen "då en cyklist är på väg ut på ett", den är tjusig med tanke på att det inte är ovanligt att det kommer en cyklist i full kareta precis framför bussen eller bilen. Vadå på väg ut? Det sa ju bara swisch och så skall man vara väldigt tacksam att man har ögon ute i ögonvråna.
- Jag läste att inte ens fotgängare har företräde på övergångsställe - ordet företräde lär inte förekomma i trafikförordningen. Fast å andra sidan gäller ändå zebralagen och vad som är ännu viktigare: människor är mjuka och fordon är hårda.

- Jaha då kan vi väl hoppa från ett otyg i trafikmiljön till ett annat. Jag tänker på mobiltelefoner som man pratar i och som man skriver på. Dagens moderna "nallar" är små tekniska underverk och absolut inte anpassade för bilkörning.
- Jag tycker att vissa bilar är fyllda med så mycket prylar som stör koncentrationen vid körning. Nu tänker jag inte alls på mobiltelefoner. De moderna radiomottagarna har ett oändligt antal möjligheter till inställningar som vissa bilförare pillar med under körning. Sedan har vi nymodigheten GPS. Den har knappar och menyer som man kan leka med under tiden man kör.
- Jojo så är det allt. Jag har till och med sett bussförare i linjetrafik med stora pampiga hörlurar lyssnande på nån MP3-spelare. Plötsligt vill han byta låt... Det finns många frestelser i trafiken utöver den högst potenta mobiltelefonen.

- Så är IT-pirat-docusåpan på väg in i media igen. Jag såg nått inslag i Doobidoo hur det var när videokassettbanden kom ut på marknaden och vilket hallabalo det var den gången.
- Jag minns vilket rabalder det var när trådbandspelaren kom och det fortsatte med rullbandspelaren för att bli ett tordön när kassetterna lanserades. Sedan minns jag vad som hände när japanerna lanserade apparater med två (2) kassettdäck i... Hörseskydd på! Jag trodde att musikindustrin skulle gå genom taket.
- Var det inte i den vevan som staten uppfann kassettskatten? Snacka om att uppfinna en skatt i tiden. Större delen gick säkert rakt in i statskassan.
- Postverket jublade minns jag. Aldrig förr hade så mycket kassetter transporterats kors och tvärs i detta land. Och sedan kom ju CD-skivan och då blev det en massa jobb för på det svenska och utländska postverken. Bland annat köpte man filmer i USA och konverterade dessa till PAL och sålde i Sverige.
- Så kom Japanerna med nån manick som kunde kopiera CD-skivor och UjUjUj sånt liv det blev igen...  Det stämdes i domstol och sådan teknisk utveckling var inte alls önskvärd. Riktigt bakåtsträvande var det. En livad tid.
- Jo minsann och det skickades CD-skivor kors och tvärs över vårt klot och BBS:erna levererade adresser och kontakter. Efter BBS:erna kom Napster och några liknande tjänster på det då rätt unga Internet.
- Och sedan dök Direct Connect-hubbarna upp, men dom var ändå rätt begränsade och de flesta var privata och ett alternativ till dessa DC-hubbar var alla dessa FTP-sajter med svällande bibliotek. Nästan alla var privata och det krävdes medlemskap. Nu kom nån smart jäkel på BitTorrent-tekniken.
- Hoppsan ett nytt tekniksprång.
- Jajamän och den amerikanska film- och musikindustrin gick i taket och sket ner sig i brallorna. Tänk så många tekniska innovationer som hade rubbat deras cirklar. Dom klarade inte ett tekniksprång till. Internet blev ju rena folkbiblioteket, fast med en viktig skillnad.
- Va?
- Inga bibliotekarier som gjorde urvalet! I spåren av allt detta kom gratis dataprogram för att skapa textningsfiler till t ex filmer. Det kom gratis dataprogram för att integrera dessa undertextfiler i själva filmen och det kom ännu fler gratisprogram som synkade dessa undertexter till själva filmen. Gissa att branschen blev sur!
- Först lånar man filmen på Internetbiblioteket och sedan sätter man själv text till den. Det är inte klokt så många duktiga översättare det finns i den virtuella Internet-världen och alla är enligt branschen olagliga.
- Det är verkligen en värld fylld av dubbla budskap. Vi erbjuds en fantastisk teknisk utveckling, men vi får absolut inte använda den. BitTorrent-tekniken är lite som kartoteket på vårt lokala bibliotek. Den visar Dig vart boken, CD-skivan, DVD-filmen eller MP3-filen finns och sedan är det Din sak att ta Dig dit och hämta den. Men nu vill man alltså förbjuda användningen av digitala kartotek. Åter till den gamla hederliga kortlådan....
- Har någon kassettillverkare eller cd/dvd-tillverkare blivit åtalad för medverkan till upphovsrättsbrott?
- Jag tror inte det. Inte ens postverken har blivit anklagade för den typen av brott och dom har verkligen medverkat!
- Har nån som tillverkar kassettbandspelare eller inspelningsutrustning för CD/DVD eller för den delen nån datortillverkare blivit åtalad för medhjälp till brott mot upphovsrätten?
- Jag vill minnas att vissa tillverkare av kassettapparater och CD-utrustning blev åtalade, men dom fälldes aldrig. För övrigt är det lite märkligt att aldrig exempelvis Sveriges Radio blev åtalad för att medverkat till upphovsrättsbrott. Dom har ju verkligen spridit musik kring sig för vem som helst att spela in.
- Då får vi inte glömma alla dessa musikvideokanaler på TV som öser ut musik dygnet runt och det är ju hur djävla simpelt som helst att banda eller digitalisera som det nog borde heta i en modern TV eller dator.
- På ett sätt har väl bit-torrent-tekniken också spelat ut sin roll. Det finns ju andra delningstekniker idag som inte är knutna till en speciell server.
- Tekniksprången fortsätter i allt snabbare takt!

Inga kommentarer: