22 juni 2010

Tisdagen den 22 juni 2010


Girighet



- Det är inte svårt att vara diktatur om man är en olje- eller dyr råvaruproducent, typ guld, silver eller uran. Företag som idkar världshandel skiter ju i det mesta bara det ger goda förtjänster, det har historien lärt oss.
- Världens stora förmögenheter har knappast tillkommit med hjälp av empati och medmänsklighet. Stora brittiska förmögenheter har sin grund i kolonialväldet och slavhandel och det framstår knappast som så ärorikt i dagens värld.
- Så kommer vi till det land som just nu hyser en svensk journalist vid namn Dawit Isaak. Skulle han och hans gelikar få härja fritt i pressen pissar landets ledare i byxorna.
- Den officiella linjen är väl att Dawit Isaak är en intern angelägenhet och att vi inte vill byta blöja just nu.
- En liten gullig handelsbojkott med Eritrea är väl knappast aktuellt. Vad är några miljoner människoliv mot stora personliga förmögenheter. Platt intet.
- Landet har stora guldfyndigheter och vem fasen har sagt nej tack till guldtackor? Så vitt jag vet är dom lätträknade på ena handens tumme. Läste just om ett kanadensiskt företag som fullständig skiter i hur landets befolkning har det... nej här skall tjänas stora pengar och byggas nya förmögenheter.
- Eritreaner i exil betalar en "skatt" för att hålla sitt forna hemland under armarna. Undra om dom vore lika tjänstvilliga om dom blev hemskickade till sitt hemland igen och icke befann sig i exil. Förresten är väl svenska Lundin Oil inga inga mammas gossar ute i världen heller. Så vi kan knappast klappa oss för bröstet själva precis.
- Nej... Lundin Mining kommer knappast att göra familjen Lundin fattig och dom sover säkert gott om nätterna.
- Det tror jag säkert. Jag ser för övrigt en hel del likheter i detta!
- Likheter med vad?
- Hur utländska företag agerar i kungariket Sverige. Ta t ex ett företag som Veolia Transport. Deras prio ett är att tillfredställa sina utländska aktieägare. Då spelar det ingen roll om man bygger spår på ockuperat område eller utnyttjar svenska busschaufförer så långt lokala regler tillåter och kanske bänder man lite på reglerna också. Det primära är att tjäna pengar inte att tjäna sina anställda eller allmänheten.
- BP är väl ett annat exempel, fast där har det just nu gått käpprätt åt helvete. Aktieägarna är inte glada. Fast innehållen aktieutdelning kommer säkert att ersättas med någon annan typ av utdelning som får nått nyuppfunnet begrepp. Det finns alltid sätt att runda ett hörn.

- Om vi nu håller oss till samma tema ett tag till så såg jag att amerikansk-judiska organisationer har ungefär samma empatifaktor som de företag som bryter mineraler i Eritrea eller de handelsmän som en gång i tiden bedrev slavhandel. Dvs ingen alls.
- Det skymtade fram när Ship to Gaza var som hetast i pressen. Nu har det ju svalnat betydligt. Det säljer inga lösnummer längre. Så cynisk är pressen. Bara tjäna pengar.
- Att staten Israel nu symboliskt tillåter vissa hjälpsändningar till befolkningen i Gaza, som man långsamt håller på att svälta och bomba ihjäl för att få en lång kustremsa mot Medelhavet är det få som bryr sig om. Lika lite som man bryr sig om att israeliska bosättningar lugnt och utan alltför stor uppmärksamhet i omvärlden knaprar åt sig mer och mer av Västbanken. Israel genererar pengar till sina aktieägare och det gör förbanne mig inte palestinierna. Dom vill ju inte ens vara billig arbetskraft (läs slavar) åt israelerna.
- Är Du inte lite elak mot judar nu?
- Jasså. Om vi bara tittar tillbaka på den uppdelning FN gjorde och hur fördelningen av landområde ser ut idag så finns det all anledning att fundera på om det ändå inte finns en grund i alla illvilliga historier om judar som skapat judehat världen över och som en herre som Adolf Hitler så beklagligt utnyttjade till sin fördel.
- Med den synvinkeln blir konflikten i  området än mer oroande. Det ska bli oerhört intressant när nästa våg av Ship to Gaza skall försöka angöra hamnar på Gazaremsan. Kommer Israel att upprepa sina bravader.
- Det är tur att arabvärlden är så praktiskt inriktad att man föredrar att tjäna pengar istället för att hjälpa sina förtryckta broderfolk.
- Då är vi åter på ruta ett alltså. Att tjäna pengar och skapa sig personliga förmögenheter står över allt som stavas empati och medmänsklighet!
- Så Du vill påstå att vi är fattiga för att vi har ett samvete och bryr oss om våra medmänniskor.
- Huvudet på spiken.

- Nån (M)-politiker hade kul synpunkter på det nyss genomförda bröllopet. Han tyckte att det var en osund personkult.
- Han har verkligen missat poängen! Detta är inte alls osund personkult utan ren och skär kapitalism.
- Han klagade på Love Stockholm 2010 och Love Airport också. Ren och oförfalskad girighet och ett sätt att göra sig en rejäl hacka på årets stora händelse som media via hovets mediatjänst blåst upp till hysteri. Hade vi fått en enda krona från alla aktiviteter som varit runt detta bröllop hade vi varit multimiljonärer nu.
- Undra hur mycket hovet tjänat på alla dessa aktiviteter som vi skattebetalare betalt?
- Om Du tror att Du får veta det är Du idiot! Det är superduperhemligt. Det skulle skada den kungliga imagen om man började dissekera De kungliga finanserna. Därför har man i praktiken gjort det omöjligt.

- Det finns en annan fråga som har skapat en mer lokal debatt på senare tid och det är energifrågan. Nu har riksdagen fattat ett beslut som i praktiken innebär att vi skall satsa ytterligare på kärnkraft som energikälla, på gott eller ont, beroende på var man står politiskt.
- Så man har löst det lilla problemet med vart man gör av avfallet då?
- En bagatell på sisådär några 100tusen år.
- Så Du menar att det inte finns några vettiga alternativ som vi kan utnyttja?
- Förespråkarna hävdar att ingen nu känd teknik ens kommer i närheten av ett kärnkraftverk när det gäller att producera el. Jag har inte tillräckliga kunskaper för att avgöra vem som har rätt. Däremot är jag av instinkt livrädd för en supergiftig restprodukt som det tar 100tusentals år att bli av med. Sedan uppstår en annan fråga som ingen talar om! Vad händer om en invaderande fiende använder kärnkraftavfallet i krigföring?
- Det är det väl förmodligen ingen som vill veta.
- Men jag såg en sak i alla fall. Stora vindkraftverk till havs tycks vara grejen just nu. Det är dom som skall fixa de stora effekterna. Stora vindkraftparker till havs.
- Hum... Vart har vågkraften tagit vägen?

- Nu har jag kommit på det!
- Vad har Du kommit på nu då?
- Månggifte...Fransmännen vill visserligen häva medborgarskapet för icke franskfödda som ingår månggifte men det är bara en bagatell. Dom tokiga fransmännen har till och med bötfällt en kvinna som körde bil i niqab.
- Får man köra linjebuss i niqab i Sverige?
- Självklart - allt annat vore rasism! Men nu kom vi bort från poängen. Alltså månggifte där varje hustru söker bidrag som ensamförälder och alla andra bidrag som finns att söka.
- Hörrö Du... kommer inte fransmännen att skaffa sig ett problem om man ska straffa polygami? Nej visst fan! Det hade dom redan tänkt på. Det gällde ju bara icke infödda. Tur det för annars hade systemet med en eller flera älskarinnor ju klappat ihop. Det tillhör ju den franska kulturen.
- Du jag undrar verkligen om månggifte kan löna sig... tänk på alla omkostnader. Måste vara billigare att utnyttja ett bemanningsföretag. Hyr en fru (eller make).

- Du detta med SMS-biljetter visade sig vara en djungel av koder. Detta är vad Du skall lära Dig av koder: AV, AS, ANV, ASN, BV, BS, BVN, BSN, ET, FV, FS, FVN, FSN, GV, GS, GVN,GSN,G1D, G3D, GPV, GPS, GPVN, GPSN, GPPV, GPPS, GPPVN, GPPSN, KV, KS, KVN, KSN, KUV, KUS, KUVN, KUSN, LV, LS, LVN, LSN, LJV, LJS, LJVN, LJSN, MAV, MAS, MAVN, MASN, MKV, MKS, MKVN, MKSN, MDV, MDS, MDVN, MDSN, MV, MS, MVN, MSN, NT, PV, PS, PVN, PSN, SKV, SKS, SKVN, SKSN, SUV, SUS, SUVN, SUSN, SNV, SNS, SNVN......... och så vidare... och så vidare...
- Men då har jag en kort kort fråga. Vart är koden GMPV? Den betyder Göteborg, Mölndal, Partille vuxen. Jag hittade den inte.
- Shit Happens!

- Så var det detta med tittarundersökningar. Tv-bolagen tror att TV-tittandet sjunker till under hälften under sommarmånaderna.
- Varför tror dom det då?
- Jo förstår Du. De familjer som ingår i tittarpanelerna och som har nån typ av mätutrustning i vinterbostaden upphör att titta på TV under sommaren rent statistiskt.
- Men det kan väl inte vara sant. Man har väl TV i sommarstugan, husbilen eller husvagnen också. Det hade ju vi under vår storhetstid.
- Poäng! Men där mäter man inte tittandet och då blir det fel i statistiken. Därför sparar TV-bolagen på krutet under sommaren och matar oss men massa repriser.
- Fast en repris faller oss allt på läppen eller hur?
- Du menar Morden i Midsomer?
- Mmmmm......

- Tänk att en enda fransmans girighet höll på att försätta en av de större bankerna i Frankrike i konkurs och göra alla bankens småsparare till fattiglappar.
- Var det han som pysslade med avancerade spekulationer huruvida en aktie eller obligation skulle stiga eller falla i värde?
- Högst densamme. Och systemet med blankning är rätt utstuderat eftersom man de facto aldrig äger själva värdehandlingen, skuldebrevet. Ett rätt osunt sätt att sätta sprätt på andras pengar för att försöka skapa sig själv en förmögenhet.
 

Inga kommentarer: