25 juni 2010

Fredagen den 25 juni 2010 (Midsommarafton)







PRETIGT

- Du jag var i Tranemo i går och gissa vem jag såg där?
- Nääää?
- Svenljungas Depåansvarige och oj så han undvek att hälsa....
- Jag har hört av olika passagerare att de nya bussarna inte precis är något under av bekvämlighet. Stadsbussar på landsväg. Skramlar och låter illa gjorde dom visst också.
- Fast det där vet vi inget om.... Vi åker ju andra fortskaffningsmedel. :-)

- Intressant!
- Va?
- Trafikverket skall tydligen ta krafttag mot tågförseningar kommande vintrar.
- Det låter rätt bra. Jag bara funderar hur detta rimmar med det faktum att det råder fri konkurrens på spårbunden trafik numera.
- Vad vi vet att den gångna vinterns tågförseningar ställde till det rejält. Missade anslutningar, förstörda varor, oväntade övernattningar och andra ovälkomna överraskningar.
- Jo jo, men hur skall nu detta betalas? Jo genom planerad reducerad trafik.
- Det verkar jättesmart.

- Kan Du inte prata saktare!
- Långsammare - för böveln; det heter långsammare.

- Man ska använda tjock ståltråd till stomme för att binda kransen.....!
- Hörrö Du - vad tog björkvidjen vägen. Pucko!
- Jo men våra asiatiska midsommarexperter i TV vet allt om svensk midsommar!
- Att fira midsommar går långt tillbaka i tiden. Vissa hävdar att det är en äldre tradition än självaste bronsåldern. Firandet lär vara äldre än landet Sverige till och med.
- Det är därför det finns gott om invandrarexperter på svenska traditioner. Vi tar dom för självklara. Dom stackarna har fått hålla på att studera och forska i ämnet.
- Men ska man ha slöjan över kransen eller kransen ovanpå slöjan?
- Ärligt talat. Ingen aning.

- Knappt är det stora bröllopet över förrän den kungliga såpan fortsätter. Syster Madeleine flyr landet för USA och broder Carl Philip utbrister i hjärtesorg för någon flickas skull.
- Jasså syrran drar till USA och vi som inte ens har råd att åka till Borlänge och för oss vill skattebetalarna inte betala.
- Det är vi som är skattebetalarna - pucko!
- Det däringa bröllopet kostade som sagt oss skattebetalare en rejäl slant!
- Jupp det var ett äkta bröllop.

- Och norr om rikets andra stad gick det fel. Grön Express skulle bli frälsningen för Kungälvs Kommun och tvåvåningsbussar skulle det bli så allt var guld och gröna skogar eller nått liknande.
- Och sedan hände nått?
- Det förefaller som om vårt kära kära Västtrafik helt missat att linjen skulle serva innevånarna i Kungälvs Kommun! Eller så vill inte Nobina köra där befolkningsunderlaget var något lägre eftersom dom inte tjänar pengar på det.
- Som jag fattat saken så har väl inte kommunen tagit så allvarligt på detta med kollektivtrafik och skött det lite med vänsterhanden. Då brukar det gå som det går.
- Tydligen och trafik med så kallade dubbeldäckare är långt ifrån problemfri den heller. Dom har betydligt högre axeltryck och kan inte köra överallt. Det innebär att Linjesträckningar måste ändras.
- Det brukar inte vara speciellt populärt.

- För oss som ställts åt sidan och som inte längre är heta byten på arbetsmarknaden är läget lite eljest.
- Totalt sett skulle väl fler få jobb enligt Arbetsförmedlingens gissningar.
- Där slog Du huvudet på spiken - gissningar - ett valår!
- Och den politik som skall ge alla jobb fungerar inte.
- Men äldrevården behöver ju uppenbarligen massor av personal eftersom det ständigt står om olika former av vanvård i dagstidningarna.
- Det är tydligen billigare för samhället att ha folk i arbetslöshet och upphandla äldreomsorg till lägsta tänkbara pris.
- Och följden av detta är att man reducerar personal för att få maximal lönsamhet på det maximalt lägsta anbudet.
- Det är självklart att det kommer att drabba brukarna. Lägsta pris kostar givetvis!
- Tydligen har man på ett äldreboende funnit ett sår fullt med larver. Ett sår som inte skötts som det ska. Vanvård kallas det.
- Som sagt... lägsta pris har sitt pris!

- Framtiden skall bli bränslesnål ropas ut i stora rubriker!
- Jasså, men är det bilindustrin som ska fixa detta? Det känns lite som självmål.
- Jo det gör ju det. Dom har på tok för starka intressen i befintliga framdrivningssystem.
- Så känner jag det också. Om det skall komma fram nått verkligt nytt som förändra på riktigt skall det verkligen inte ha kopplingar till dagens bilindustri.

- En sak är väldigt spännande just nu.... Bredband.
- Jag förstår att Du tycker det. Leverantörer höjer hastigheterna i sina fasta nät för att kunna behålla sina kunder i städer och andra områden där det finns en fungerande konkurrens.
- Det är väl knappast så konstigt när trenden går mot att överge de fasta näten för de allt bättre mobila näten. Med 16 MB i de mobila nätet på platser där konkurrensen fungerar blir det mobila näten intressanta.
- Telenor får bäst betyg med sitt obegränsade surfande och gamla IceNet, numera Net 1 har en bra bit kvar när det gäller hastigheter.
- Men jag misstänker att Net 1 har bäst täckning eftersom man i praktiken använder det gamla 450-mobilnätet som basstationer.



Inga kommentarer: