06 juni 2010

Söndagen den 6 Juni 2010 (Nationaldagen)


- Det skall bli ruskigt intressant att se vad som kommer ut av detta i praktiken!
- Vad menar Du?
- Avtalet som Unionen tecknat!
- Det som skulle gälla Busslink och Nobina?
- Möjligen så, men jag tänkte på nått väldigt specifikt: Frågan om delade arbetspass! "I de fall verksamheten kräver delade arbetspass ska detta bedömas mot behovet av familjeliv och ett fungerande socialt liv och förutsätter förhandling, där andra möjliga lösningar skall prövas."
- Onekligen en intressant skrivning, men frågan är väl hur pass tufft man kommer att tillämpa skrivningen. Visserligen skriver Unionen att man är nöjda med att frågan om delade arbetspass fått en lösning, men sedan skall fack och arbetsgivare förhandla om varenda enskilt omlopp och då kommer alltid verksamheten av snöd ekonomiskt vinning att kräva delade arbetspass.
- Så Du tycker att skrivningen var för 'snäll'?
- I vart fall som den refereras i media. Fast arbetsgivarna medger plötsligt att dom inte förstått att arbetspassen var en så viktig fråga. Det om något visar väl nivån på dagens personalpolitik. Den är ta mig fasen obefintlig.
- Jag noterar också en annan glidning i frågan om tillämpningen:....det kommer även i fortsättningen att vara tillåtet att ha folk på delade pass när verksamheten kräver det. Och det kommer som sagt verksamheten ständigt att kräva.
- Åter till ruta ett alltså?
- Det beror på hur facket tillämpar den nya skrivningen. Är man bara tillräckligt tuffa så kommer en förändring till stånd. Och nu talar vi enbart om Unionen och inte om Kommunal.
- Kan undra hur många år det tar innan en verklig ändring kommer till stånd i t ex 7härad??



Inga kommentarer: