21 juni 2010

Måndagen den 21 juni 2010 [Sommarsolstånd]

- Sommarsolstånd!
- Du min lilla gubbe skall vi inte bli småfräcka här. Det är inte göra-barn-stånd det handlar om.

- Jag såg en liten intressant spalt om mediebevakning. I detta fall av hovet.
- Såååå?
- Man frågar sig vad det svenska hovet vore utan en massiv mediebevakning och kommer fram till slutsatsen: Platt intet!
- Det måste också betyda att hovet förfogar över en slags propagandaapparat som ser till att hovet alltid är omskrivet.
- Självklart är det så. Under Kronprinsessans bröllop var det noga uträknat hur hovet skulle få maximalt god publicitet så klart.
- Fy katten vad pengar det skulle kosta att köpa den reklamen. Det är alltså kostnadsfri mytbildning på hög nivå. Allt för att hålla maskineriet igång.
- Jo Du! Bara SVT's insats inför och under bröllopet lär vara värt 740 miljoner och till detta kommer alla tidningars artiklar och bilagor med mera och på detta skall läggas t ex TV4:as insatser.
- Men då det gäller TV4 och pressen är det väl ändå ett ömsesidigt utnyttjande. Båda parter tjänar pengar som vi konsumenter bidrar med.
- Självklart!

- Jag såg en liten blänkare i en tidning här om dagen. Ett visst bemanningsföretag spår ökad sysselsättning. Det är faktiskt ett rätt så intressant påstående eftersom stora delar av fackföreningssverige kämpar emot den typen av företag.
- Det är i sin tur lite kul därför att vi har ju av någon märklig anledning redan hyrläkare, hyrsköterskor, hyrpiloter, hyrVD, hyrpersonal för tillverkning och logistik. Det dröjer nog inte länge förrän Nisse från... ja Du vet.. är hyrbusschaufför också. Trenden är rätt övertydlig. Företagen hyr lokaler, hyr personal, hyr maskiner och annan utrustning, hyr bilar, lastbilar, bussar, truckar och vad man nu mer behöver. Där affärerna börjar dala säger man tack för sig och försvinner poff i tomma luften och dyker kanske upp med någon ny affärsidé att mjölka. Man hyr på nytt - inga onödiga kostnader där inte!
- Det där med guldklocka verkar ligga rätt långt bak i tiden....
- Men sedan har vi det andra benet i denna verklighet. Skattefinansierad hjälp. Det så kallade RUT-avdraget.
- All statistik talar för att RUT-avdraget utnyttjas av de som ligger väldigt långt från fattigdomsgränsen på 9.600:--/mån.
- Va sa Du? Ligger fattigdomsgränsen per person på 9.600:--. Fan. Då ligger vi under fattigdomsgränsen. Då är vi chanslösa när det gäller RUT-avdraget. Totalt chanslösa.
- RUT-avdraget är verkligen en het politisk fråga. Skall man skattefinansiera en viss yrkesgrupp som skall arbeta på den så kallade fria marknaden? Beror alltså på politisk hemvist!
- I detta sammanhang är det lite kul att läsa om den kapacitet vissa hyrläkare uppvisar. Fler sådana och vi hade inga vårdköer! 72 patienter per dag är inte illa! Det är 6 minuter per patient utan avbrott.... Effektivitet i högklass.

- Visst känns det löjligt: Obama ökar trycket mot BP!
- Jag satt och funderade på vad som skulle hända om BP upphörde att leverera olja till USA? Det är lite roligt att media inte belyst den frågan, med tanke på att USA är jordens mest energislukande land.
- Men BP är väl också rätt beroende av den amerikanska marknaden eller?
- Jag är inte så säker på det längre med tanke på att Indien och Kina nu förbrukar mer och mer olja i sin förvandling från u-land till i-land.
- Då spelar presidenten ett högt och riskabelt spel med andra ord.
- Fast det är väl fler som spelar ett högt spel när det gäller energi. Vår fantastiska riksdag har nu tagit bort den stopplag som förbjöd fortsatt utbyggnad av kärnkraften i Sverige.
- Skulle det innebära att vi får billigare el igen?
- Det där är bara önsketänkande. Vi upptäckte ju i vintras att vi faktiskt sparade pengar på att värma huset med fotogen istället för el. Eftersom vi inte kan använda vedeldning så har vi inte kunnat räkna på hur mycket vi skulle spara på att vedelda för att få värme i husen.
- Men jag misstänker att det handlar om en rejäl slant.

- Inte nog med att Apoteken nu börjar annonsera för att vi skall handla just hos dom - något som vi själva får betala. Nu har även Försvarsmakten börjat med helsidesannonser för att få fatt i rätt typ av anställda.
- Vi står inför nya stora förändringar. Det inser man! Databevakningen av individen ökar - typ skattemärket på bilen är borta. Du gör en massa rutinärenden på en dator istället för att gå ut och uppsöka en bank, ett postkontor, en butik eller en myndighet. Allt blir mer och mer opersonligt!
- Apropå stora förändringar läste jag ett jättekul förslag här om dagen. Idag är det barnen som skall flytta in hos respektive förälder. En vecka här och en vecka där!
- Och vad är det nya???
- Jo barnen bor kvar i sin ursprungsmiljö och föräldrarna får komma och bo hos barnen en vecka var. Dom får byta arbetsplats varannan vecka istället för att barnen skall byta dagis, skola, kompisar och miljö stup i kvarten.
- Det låter rätt smart. Varför skall barnen straffas för att inte föräldrarna kan hålla sams? Låter som en rätt fiffig idé. Synd bara att den inte kan genomföras i verkligheten.
- Jo du... dröm och glöm. Vilka föräldrar vill bli av med sin barnfria vecka så man kan russla runt och förverkliga sig själv.
- Jo det är nog en viss skillnad på synen på barn förr och nu. Jag hörde nån förälder som hade den uppfattningen att det var dagis och skolan som skulle uppfostra barnen. Skrämmande. Och några damer på Öfvre Östermalm skulle visst ha barn som en slags assessor.

- Så har vi ett annat kul och lite aktuellt ämne. Beröring och privat sfär. Vi har en rätt kul kultur kring begreppet beröring. Det blir mål i en fotbollsmatch och plötsligt är det helt i sin ordning att krama (ta i) vem som helst som delar denna glädje. I vilket annat sammanhang som helst är det tabu. Som man kan Du t ex inte krama ett barn.... hu! Du är genast en misstänkt pedofil.
- I detta sammanhang kan man nu börja tjäna pengar på att hålla kramkurser. På kramkurser är det helt i sin ordning att ta på varandra på ett icke-sexuellt sätt!
- Ett smart sätt att göra sig en hacka ett av många av vår kulturs tabu'n.
- Onekligen. Om jag nu fattat saken rätt är beröring rätt nyttigt för oss människor. Det skall minska stressen, öka välbefinnandet, sänker blodtrycket och lindra smärta. Beröringen utlöser tydligen oxytocin - nått lugnande hormon.
- Det lär till och med vara läkande för både kroppsliga sår som en trasig själ.
- Så att bejaka sin personliga utveckling har sina nackdelar också.
- Tydligen. Men vissa ersätter tydligen beröring med att skaffa hund eller gå på massage.
- Hörde det, men inget slår kroppslig närhet, så länge den uppfattas som behaglig och positiv i en välbekant omgivning.

- Ett intressant perspektiv är kvinnors kroppar som slagfält för mode- och kosmetikaindustrin.
- Då antar jag att Du helt bortser från simultan superorgasm och annat som vissa kvinnor sägs längta efter.
- Japp! Glöm och glöm ännu mer. Nu handlar det om hårdvaluta. Vad skall kvinnor ha på sig från den mest intima trosa och bh till den flottaste av alla flotta modedesignade skapelser. Vad skall man ha under burkan eller niqaben? Viktigt, viktigt!
- Men herregud eller herreallá eller vad det nu heter! Mode- och kosmetikaindustrin är ju en jätteindustri med tillverkning i alla lågprisländer.

- Du vi skall kanske fundera på KY-utbildning hos IHM. Tar visst cirka 2 år!
- Varför det?
- Tydligen för att det är en juste yrkesutbildning om man vill tvärvända i sin yrkeskarriär vid 48-års ålder.
- Men varken Du eller jag är 48 år!
- Aj fasen, jag visste väl att det var nått som var fel. Undrar vart den praktiska gränsen går för att göra en rejäl riktningsförändring i sin yrkeskarriär!
- Jo Du det är en miljardkronors-fråga.


Inga kommentarer: