20 juli 2009

Måndagen den 20 juli i nådens år 2009 (Em)

Besparingshysterien

- Jag måste säga att besparingshysterien börjar ta sig mer och mer absurda former. Nyss läste vi om A-kassan som ger 100:--/dagen 5 dagar/vecka före skatt.
- Jag kan då bidra med Västtrafiks färdtjänsts besparingskrav som åsidosätter nyttjarnas behov. Då uppstår rätt absurda situationer. Och detta drabbar då personer som befinner sig i en beroendesituation gentemot samhället i allmänhet och som skulle gå under om samhället beslutade sig för att var och en får klara sig bäst man kan.
- Nu tänker Du lite på han som blev lämnad i sin rullstol ute på stan i Göteborg.
- Precis! Men nödig info ingick inte i den kunskap som fanns i t ex Moldavien.

- Även Telia-Soneras besparingskrav får rent löjliga resultat. "Bredbandstelefoni är icke en tjänst för humanister och speciellt inte för äldre humanister". 85-åriga gubbar är dumma i huvudet på ren svenska....
- Jag som trodde att pensionärer kommer att bli en stor kundgrupp i en nära framtid?
- Tydligen inte hos Telia-Sonera!

Stockholmsprogrammet

- Fast det finns en slags logik i Telia-Soneras svar...
- Politikerna inom EU är generellt mycket oroliga för den fria rätten att uttrycka sig och att kommunicera via Internet och vill införa cencur. Europa är med andra ord inte speciellt demokratiskt når saker och ting ställs på sin spets.
- Hänger det ihop med EU's gränslösa ovilja till öppenhet och insyn?
- Vad vet en fattig svensk, men den svenska offentlighetsprincipen är på väg att få stryka på foten eftersom den modellen inte gillas av centraleuropeiska politiker som myglat i århundraden.
- Ett rätt så tydligt elittänkande med andra ord.....?
- Japp!

- Vad handlar det hela om då?
- Juridiskt samarbete över gränserna där den juridiska kulturen skiljer sig åt rätt så rejält. Man skall samarbeta inom polis, tull, räddningstjänst, straffrätt, civilrätt, asyl, migration och viseringspolitik. Just politik är ett nyckelord. Vi är inte vana vid politiskt styrda rättegångar och politisk lagstiftning som gynnar den sittande makten.
- Sedan har vi ju redan datalagringsdirektivet som man nu vill spä på med t ex en europeisk certifiering av teknik, produkter och tjänster inom it-området.
- Så allt som inte politiker inom EU godkänt får inte användas inom det europeiska internetet?
- Det lät onekligen så! Integritet, yttrandefrihet och medborgarrätt är inte speciellt gångbara begrepp bland EU-politiker i allmänhet, eftersom sådant kan ifrågasätta dom. Vem vill bli ifrågasatt?
- Inte jag.
- Där ser Du och ett litet stycke ytterligare text kanse kan skapa klarhet. "Eu vill inrätta ett organ för att censurera webbplatser utanför EU samt snabbt kunna stänga ner misshagliga webbadresser utanför EU."
- Censur är väl numera ett okänt begrepp i Sverige, men när kommer EU att även införa censur på att 'snigelpost' och alla 'snigelpaket'?
- Vi får leta vidare i texten så får vi väl se. Det är en djäkla massa sidor text som skall gås igenom för att förstå vidden av det man vill genomföra. Jag läste i alla fall att Europol samlar IP-nummer är lika naturligt som att samma Europol övervakar våra resemönster eller ställer krav på DNA-profiler i alla resehandlingar. Krav för att kunna öka övervakningen av medborgarna.
- Okey, okey jag vet att vi borde ägna oss åt att starta företag inom säkerhetsområdet och bli miljardärer på ett år. Big business där!
- Säger Du det, annars används ju Internet, Fax och Telefoni mest till att sprida terroristpropaganda har jag hört.
- Inte vanlig post då? Blir väl för dyrt! Porto å så!

- Men om vi nu bortser ett ögonblick från de mer suspekta delarna av Stockholmspaketet så är det ju brottsbekämpning som är målet. Definitionen på vad det innebär tycks dock spreta rejält.
- Knark kan väl vara Okey eller?
- Tycker vi men vad tycker Camorran i Italien till exempel?
- Man skall aldrig glömma att man här skall försöka smälta ihop olika kulturer, olika religioner, olika traditioner, olika det mesta till nått som alla kan acceptera och det är inte det lättaste.
- Nej, jag har insett detta. Jag minns ännu snacket om budgetunderskott i % där lilla Sverige tog detta på blodigt allvar medan Italien och Grekland tydligen såg det mer som ett önskvärt riktmärke nån gång långt fram i tiden. Och detta avser ett fattat beslut inom EU med rätt spretig tolkning.
- Så är det och den som orkar läsa kortformen på svenska om detta förslag kan gå in på http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0262:FIN:SV:PDF Lycka till.

Inga kommentarer: