01 september 2011

Torsdagen den 1 September 2011

Roy: Det börjar visst röra sig lite här och där i samhället och inte minst i gruppen pensionerade 40-talister. Man kräver fler möjligheter att själv få bestämma över hur man vill ha sin samhällsservice. Uj Uj Uj!
Bo: Men det står väl i konflikt med förmyndarsamhället som vill bestämma vad Du skall få. Bara de som kan köpa sina tjänster för egna pengar får välja.
Roy: Det är väl helt enkelt så att dagens 40-talister inte vill bli omyndigförklarade när de går i pension. Det var illa nog att vi skulle behöva gå från 100%-ig ekonomi till 40%-ig ekonomi. En liten gullig standardsänkning med 60% och så förväntas vi att inte gnälla.
Bo: Jag hörde att sådana som oss, som får lägsta tänkbara pension, oftast kallas för tråkmånsar, gnäll-spikar, pessimister, glädjedödare och andra nedsättande uttryck av de som har betydligt mer.
Roy: Nu kom vi väl lite bort från ämnet va? Det handlade ju om att vi som grupp skall börja ställa krav på samhällets service till oss. Det finns ju en lag från 2009 som heter LOV [Lagen om valfrihetssystem] och den skiter samhället i.
Bo: Men en av ursäkterna är att så få gör aktiva val!
Roy: Jo jo. Har man passiviserat medborgarna i drygt 80 år tar det tid att vända utvecklingen. Men om det kommer nån slyngeltjej till mig som skall hjälpa mig med de mera privata ärendena kan Du räkna med att hon får vända i dörren. Någon djävla ordning får det vara.

Bo: Valfrihet var det ja! Västtrafiks trafikändringar i Kungälvs kommun har verkligen drabbat de äldre och inskränkt valfriheten ytterligare. Jag har aldrig sett så många insändare och artiklar i ämnet under så lång tid.
Roy: Västtrafik verkar ha skaffat sig ett tvivelaktigt rekord i klagomål på allt från ett uselt betalsystem till usla bussar. Fackliga representanter säger samma sak som vi sagt i åratal – detta är en konsekvens av upp-handlingssystemet.
Bo: Även på färdtjänstsidan dyker det upp signaler på att upphandlingssystemet ställer till det. Sandarna Transport vann ju senaste upphandlingen i Borås, men de rosar inte marknaden just nu. Det sker allvarliga tillbud när dom skall ge service till brukarna. Det räcker bra med att behöva sitta i en rullstol, man vill inte få ett mosat ansikte också. Känns lite som man skulle behöva lite valfrihet även här, men de som är i behov av denna typ av tjänst är omyndigförklarade - om dom inte har en god ekonomi och kan köpa sig egen service vill säga.
Roy: Då är vi alltså tillbaka till Skilda Världar!
Bo: Japp! En värld som inte existerar enligt vissa.

Roy: Det finns väl ytterligare en variant på Skilda Världar. Jag tänker på “Neuro” [NordEuro] och “Sudo” [SydEuro]. Kulturskillnaderna har satt sina avtryck. Euron är i gungning och politikereliten har plötsligt insett att dom gjort en jättetabbe. I alla fall säger dom det.
Bo: De olika ländernas ekonomier närmar sig verkligen inte varandra. Vissa länder verkar betrakta eurozonen som en slags mjölkko som skall mjölkas regelbundet.
Roy: Europa har väldiga kulturella skillnader som skapar spänningar. Inte minst i hur man hanterar ett lands ekonomi. Moral och etik skiljer sig från land till land. Historiska arv spelar in.
Bo: Europas Förenta Stater verkar långt borta. Dels har vi en helsikes massa olika språkområden som inte förstår varandra och dels har vi ju det Du sa nyss – stora skillnader i moral och etik samt religion. Religion som lägger sig i politiken.
Roy: God Natt!
Bo: Det är sant – God Natt!

Inga kommentarer: