09 september 2011

Fredagen den 9 September 2011

PICT0013b

Bo: Det är tur att det inte är den 13:e idag.
Roy: Jag trodde det var den 11:e som var otursdatum numera.
Bo: Visste Du att 60 Watts lampan inte får finnas längre? Fast somliga har en underbar matematik. 1 styck 60 W lampa kostar cirka 15 kr och två alltså 30 kr. En lågenergilampa kostar cirka 100 kr och håller dubbelt så länge som glödlampan.
Roy: Då skall vi se då? Det blir ungefär 70 kronor i förlust vid varje byte då och dessutom höjs den fasta leveransavgiften på el för att kompensera de sjunkande jättevinsterna.

Bo: Jag såg att det var en VD post ledig på ett större bageriföretag.
Roy: En tjänst som bara sväller… hummm!

Bo: Herrar som Wallenstam & Lennebo som företräder hyresvärdarna vill utveckla hyresrätten. Utveckla betyder i detta sammanhanget att man vill ändra villkoren i hyresavtalen. Ändra dem till sin egen fördel så klart.
Roy: Skall jag då gissa på längre bindningstider och liknande skrivningar.
Bo: Precis! Och detta kallas dessutom för  ökad flexibilitet. Vad får dom allt ifrån.
Roy: Fundera på det Du. Jag tänkte ge Dig en annan sak att grunna över. Hur uppfattar Du begreppet Allmän-nytta?
Bo: Något som är till gagn för allmänheten?
Roy: Så var det säkert en gång i tiden. De kommunala bostadsbolagen och HSB skapades som en motpol till de privata hyresvärdarna. Men det var då och nu är nu. Idag är allmännyttan lika giriga som de privata hyresvärdarna och HSB har för länge sedan övergivit sina tankar om de svaga i samhället.
Bo: Du menar alltså på fullt allvar att de allmännyttiga bostadsbolagen inte alls främjar bostadsförsörjningen och ser till att det finns goda bostäder till alla med-borgare.
Roy: Dröm och glöm. Den tidsandan tillhör en svunnen epok. Man kan ju inte börja bygga bostäder till folk med försörjningsstöd eller betalningsanmärkningar. Hur fasen skulle det se ut? Det skulle hota lönsamheten! Lön-samhet och vinst är ledstjärnan i dagen samhälle och ord som empati och medkänsla är bannlysta.
Bo: Inga fattiga i våra lägenheter! Till och med kommunerna sviker sina innevånare för snöd vinnings skull och får sedan betala via socialbudgeten istället – i alla fall en tid.
Roy: De kommunala bostadsbolagens motstånd mot fattiga människor speglar tidsandan. Hur var det de stod på ett av de tyska koncentrationslägren? Jo just det. Arbete ger frihet – Arbetslinjen. Och på ett sätt är vi där igen.
Bo: Ett är i alla fall säkert. Man gör allt för att segregera människor. I Göteborg har vi t ex Boskapsgården, Bangladesh och andra områden i den staden där man samlar “skiten”. Centrum, Linné och Majorna skall t ex hållas rena från fattiglappar.
Roy: Och runt om i dessa kommunerna blir det småorterna utanför tätorten som blir uppsamlingsplats för de mindre bemedlade.

Inga kommentarer: