12 april 2011

Tisdagen den 12 April 2011

Roy: Du Bo! Inte nog med att glesbygden lämnas åt sitt öde och får klara sig bäst den vill utan samhällets stöd eller intresse. Det finns en annan grupp olönsamma också. Tärande och handikappade som inte jobbar och inte kan jobba.

Bo: Jag kom att tänka på en sak nu när vi pratar om bortglömda grupper. Du vet en vattenfallsdirre som fick ett litet plåster på såren. 50 miljoner kronor var plåstret värt. Den summan hade hållit 5 pensionärer med en hygglig levnadsstandard i 40 år. Kom inte och säg att det inte är skillnad på folk och folk.

Roy: Skulle aldrig våga påstå ett det inte är skillnad, det vore rent dumt. Men det visar bara skillnaden mellan de som jobbar och de som jobbat klart och hur olikas samhället värderar dessa grupper. Det hette ju ett tag att pensionen i vart fall skulle vara 54% av lönen, men sanningen är ju att den ligger 10% lägre, alltså på cirka 44% och det är en jäkla skillnad.

Bo: Kompisen som gick i pension 10 år före oss har nästan 3.000:—mer än oss i pension- och den är ändå inte fet. Det visar också på synen på äldre.

Roy: Inte bara synen på äldre utan mer synen på de som inte arbetar eller inte kan arbeta eller som bor på fel ställe där det är ont om arbetstillfällen. Idealbilden som tonar fram börjar likna det gamla brukssamhället. Alla arbetsförda bor på eller i omedelbar närhet av arbetsplatsen. De som slutat jobba flyttas till utkanten av samhället till undantagen och så slutar dom i ättestupan.

Bo: Avvikande barn satte man ut till rovdjuren… Jo jag fattar hur Du målar upp en mörk bild av det så kallade moderna samhället. Ett rätt otäck bild av verkligheten. Ett samhälle baserat på vinstdrivande samhällsservice där sådana delar som inte genererar vinst ignoreras. Till dessa räknas t ex glesbyggd, äldre som orsakar olönsamma ambulanstransporter, utebliven post- och bankservice i områden med för få innevånare, allt eftersom nedlagd teleservice i områden där abonnenterna bor långt ifrån varandra.

Roy: Det nya här är att hushållen i glesbygd själva får betala cirka 10.000 – 20.000 kronor för att fortsättningsvis ha telefon och bredband. Man lagar ju inte längre trasiga kopparledningar längre. Slås kopparledningar ut är det kört. Det intressanta är också att 4G-tekniken utvecklas i storstäderna och inte i områden där den verkligen skulle göra skillnad – beroende på att den tekniken också är baserad på vinstgenererande samhällsservice.

Bo: Kollektivtrafik håller också på att sträva åt samma håll – både på buss- och tågsidan. Försäkringskassan var på väg och samma håll, men den utvecklingen har visst tillfälligt gjort stopp. Däremot har kontrollmyndigheten för elpriset påpekat att oligopolet på elmarknaden tar för dåligt betalt och att kunder i glesbygd kostar mer än det smakar. Åter har en samhällsnyttighet styrning av vinstintressen – inte av samhällsservice!

Roy: Det blir så med en högerregerings idéer om hur ett samhälle ska se ut. Arbetsförda är guld värt – resten är skit och lort!     

Inga kommentarer: