20 april 2011

Onsdagen den 20 April 2011



Bo: Nya fantastiska rubriker dyker upp i dagspressen. Denna är ju ständigt aktuell för oss här i obygden: "Västtrafik gör det dyrt för glesbygdsbor!"
Roy: Det är väl knappast en nyhet, mera ett konstaterande.
Bo: Förvisso är det så. I detta fallet är det tydligen så att Västtrafik, eller Värsttrafik som vissa envisas med att kalla dom, har lite problem att hålla databasen i Resplus uppdaterad. Och grejen är att det ingår vissa SJ-resegarantier i Resplusbiljetten som inte finns hos Västtrafik.
Roy: Västtrafiks resegaranti är inte anpassad till glesbygd överhuvudtaget utan är helt fokuserad till Göteborgs innerstad.

Bo: Detta med nedrustning av samhällets service till innevånarna tar sig många former. Det är till stor del kopplat till upphandling och lönsamhet vilket automatiskt leder till att glest befolkade områden blir av med servicen eller i bästa fall bara får en extrem försämring.
Roy: Verkar som om det skett vissa förändringar i postgången till exempel, både här och runt om i landet.
Bo: Mmmm. Sedan verkar det återigen som om äldrevården saknar personal. Nu är det demensvården som är i ropet.
Roy: Ha ha ha. Vi fick ju nått PR-exemplar av tidningen Veteranen och den tidningens pensionärer måtte ha en grym pension med tanke på vad dom har råd att göra. Vi har ju fullt upp med att klara av att få pengarna att räcka i en månad utan att köpa en enda onödig pryl.
Bo: Får man endast 40% av sin forna inkomst blir det dramatiska förändringar.

Roy: Apropå detta med att bo på fel ställe så läste jag något som verkligen gjorde mig mörkrädd!
Bo: Du mörkrädd? Det låter allvarligt.  
Roy: Det finns tydligen något som kallas IVPA. Det skall utläsas I väntan på ambulans. Att bara acceptera en sådan situation är ju rena kapitulationen och i detta fallet är det visst det före detta landsbygdspartiet Centern som gillar läget. En tydlig indikator på den förskjutning mot att folk ska bo i städer.
Bo: Ambulanstransporter är ju, som vi sagt tidigare, en vinstdrivande verksamhet där vinst går före liv.

Roy: Apropå vinst så har den märkliga situationen uppstått att islänningarna skulle betala för några giriga isländska bankirers dumheter. En situation som ingen islänning kunde påverka, men som dom skulle tvingas betala för.
Bo: Nu röstade dom nej tack och lov. Fast det finns dom som på fullt allvar menar att det är oansvarigt av befolkningen att inte betala bankirernas skulder. Bankskulderna kommer att hamna i nån domstol... knappast en isländsk dock. Troligen i en brittisk eller holländsk domstol, men deras lagar gäller ju inte på Island så vitt jag vet.
Roy: Jag fattar inte hur man ens kan göra islänningarna till gäldenärer. Det verkar folkrättsligt sjukt. Det verkar vara ytterligare ett tecken på rikas girighet. Alla investeringar skall vara riskfria och går det snett får väl vanligt folk betala.
Bo: Det är väl den sortens beteenden som lett till upplopp i andra länder eller?

Roy: Inte alls otroligt. Översitteri brukar leda till revolt. Med tanke på skuldsatta islänningar så såg jag att många svenska kommuner har svårt att hjälpa skuldsatta medborgare.
Bo: Skall vi gissa på att det återigen handlar om personalnedskärningar?
Roy: Det verkar troligt.. vissa kommuner har väntetider på upp till 40 veckor vilket knappast är nån hjälp alls.

Bo: Högre lön och en annan syn på pengar har skapat en ny typ av konsumenter. Det är konsumenter som reser mer, går på teater och skaffar större och dyrbarare bostäder.
Roy: Det speglar en ny form av segregation. En typ av ekonomisk segregation.
Bo: Det finns ju en stark rörelse att landsbygdens befolkning skall flytta in i städerna men samtidigt stiger priserna i städerna för att hindra samma människor att flytta in i städerna.
Roy: Svensk ekonomi lär ju vara på topp och det ska gynna arbetslinjen och missgynna alla andra varianter!

Inga kommentarer: