15 mars 2011

Tisdagen den 15 Mars i nådens år 2011

Roy: Vi tycks som folkslag vara otroligt tråkiga.
Bo: Varför säger Du så?
Roy: Svenskar är politiskt korrekta, danskar är livsnjutare som gillar alkohol, norrmän är vältränade och stolta över sitt land medans vi svenskar är politiskt korrekta och produktiva.
Bo: Produktiva hade nog inget med nativitet att göra då? Vi jobbar verkligen inte hårt i sänghalmen för att det skall bli resultat, mera för rent nöje.
Roy: Typ så!

Bo: Undrar just hur föraren mår idag?
Roy: Vad menar Du?
Bo: Jag tänker på tjejen som klev av bussen i Älvängen och som halkade under bussen och blev överkörd av bakhjulen. Hon avled på platsen. Grejen är den att hon och bussföraren talades vid minuterna innan olyckan.
Roy: Han mår nog inget vidare. Tjejens samma tog sjukvården hand om, men vem tog hand om den stackars bussföraren?

Bo: Kyrkan skall nu stoppa den sociala nedrustningen som man menar att den nuvarande regeringen ägnar sig åt.
Roy: Sedan kyrkan skiljdes från staten har man haft lite identitetskris tror jag och vigsel av samkönade har ju tagit tid och kraft. Så nu skall man återvända till verkligheten då?
Bo: Jo lite åt det hållet…. “Arbeit macht frei” är ju den nuvarande regeringens paroll och då menar man alla utan några större undantag. Budskapet är att alla ska försörja sig själva intill döden skiljer oss från jordelivet. De som är för sjuka för att klara att försörja sig själva tvingas leva under existensminimum.
Roy: Man undrar onekligen vart folkhemmet tog vägen? Finansministern står och säger att vi har världens mest urstarka ekonomi, men vi har samtidigt inte råd att ta hand om samhällets olycksbarn. Vi börjar mer och mer likna USA där man inte har några sociala system alls och där motståndet från de som har pengar är massivt för att införa nån typ av socialt skyddsnät. Dessa individer riskerar ju att få lite mindre i plånboken varje månad och det vore katastrof.

Bo: Jag läste en artikel om pensionssparande, som ju är det nya modeordet.
Roy: Pensionssparande är fina fisken för det gör de rika ännu rikare. Dom kan ju sitta och spekulera med alla sparslantar och behålla vinsterna själva samt låta spararna betala förlusterna.
Bo: Nu var det nog inte riktigt det jag tänkte på. Jag läste att PPM propagerat för att vi skall jobba längre än till 65 eller 67 års ålder. Man har till och med mage att påstå att vi arbetare skulle tjäna på det. Har Du hört vilket nonsens?
Roy: Det ultimata är väl om folk avled på arbetsplatsen och aldrig tog i anspråk någon pension. Om jag fattat saken rätt så ligger ett av grundproblemen just i att jobbet i sänghalmen inte resulterar i något. Eu:s befolkning minskar stadigt samtidigt som åldersgruppen 65+ ökar. Eventuellt pensionssparande är försnillat av spekulation och politiska – ej återbetalda – lån.
Bo: Nuvarande regering vill att vi skall jobba till vi är mellan 69 och 72 år så nog är dödsfall på arbetsplatsen optimalt alltid. Men det är en sak jag inte får ihop i detta sammanhang.
Roy: Som vad då?
Bo: Arbetsmarknaden vill inte ha dom som passerat 55 år. Dom åker ju ut med huvudet först så snart tillfälle ges. Man har alltså inte en arbetsmarknad som är enig med regeringens syn på ålder för yrkesarbetande.
Roy: Näringslivet är ju vinstoptimerat och har inga ambitioner att vara något annat och om äldre arbetskraft kostar mer och ger mindre så tar man bort dessa individer. Att sedan regeringen skickar tillbaka dom i FAS 3 jobb för en bråkdel av den forna lönen är ju ren vinstoptimering.
Bo: Du har verkligen fattat kapitalismens måtto Du Roy!

Inga kommentarer: