27 mars 2011

Söndagen den 27 Mars 2011

Bo: Vad hände?
Roy: Hände vadå?
Bo: Med klockan. Nyss var den 08:00 men nu är den 09:00.
Roy: Ho Ho Ho – jasså sommartiden. Minsann är det inte första gången vi kan skita i detta tidsbytande.
Bo: Det kändes skönt, väldigt skönt att inte behöva stressa upp i ottan och dessutom tappat en timma på vägen.

Roy: Är det inte lite märkligt att Apoteksbranschen redan haft möten om sin försämrade kundservice.
Bo: När man varit på Apoteket i t ex Tranemo är man absolut inte förvånad kan jag säga Dig.

Bo: Lade Du märke till att i seriös TV lägger man Make-Up medan man i TV4 “smetar i fejan” eller sminkar.

Bo: TV5 skall visst starta en ny såpa som går ut på att nån karriärscoach skall ta sig an långtidsarbetslösa.
Roy: ReklamTV kan väl hitta på precis vad som helst för att få tittare och därmed reklamintäkter. Jag tror inte ett dugg på nån empati-chock från TV5’s sida. Det handlar bara om reklamintäkter.
Bo: Jag hörde att nån av de där så kallade coacherna kallade dessa långtidsarbetslösa personer negativa människor och det känns knappast som nått bra inställning. Men å andra sidan kan man väl säga att kommersiell TV är duktiga på att förmedla rådande ideal och normer där lata arbetare skall läxas upp.
Roy: Ha ha ha. Jo Du dom skall banta i TV, lära sig städa, lära sig sköta sin ekonomi, få hjälp med att uppfostra sina ungar, får visa upp sin brist på körskicklighet och får hjälp att renovera sina ynkliga kåkar ordentligt (misstänker dessutom av kanalen tar betalt för jobbet). Märkligt nog har inte fixa lägenheten bedömts som tillräckligt lönsamt att satsa på.
Bo: Den röda tråden här tycks vara en människoföraktande moralism. Man hånar personer som avviker från TV-bolagens normer. Det kan vara feta, lata, skitfulla, korkade och så vidare.
Roy: Och de flesta av dessa reklamkanaler har nån typ av koppling till ett stort svenskt mediaföretag.

Bo: Så dessa kommersiella TV-kanaler speglar tidsandan säger Du. Kan nog stämma det och en av dessa trender är girighet – mycket vill ha mer. Livbolagen är en aktör när det gäller vår kommande pension och dom har det som affärsidé – Livbolagen vill tjäna så mycket pengar som det är möjligt på att låtsas förvalta våra pensioner.
Roy: Jo jag har läst om att dom dribblar med antaganden om livslängd efter 65 år och ju längre dom antar att vi lever desto mindre får vi i pension per månad. En kul lek med vår trygga ålderdom och ett bra sätt att tjäna en extra slant på oss pensionssparare.
Bo: Jag antar att Du har rätt. Det är ju samma med det för samhället så viktiga bankerna. De är ju också affärsdrivande verksamheter och inga myndigheter och deras mål är naturligtvis att lura av oss så mycket pengar som det är möjligt.
Roy: Jo det märks. Förr hade Du och jag en ränta på våra lönekonton – och då menar jag verkligen förr i tiden.
Bo: Jag läste att “Valfrihet och eget ansvar” är PPM:s valspråk. Så där anser man att alla svenskar är superekonomer som är full kompetenta att aktivt förvalta sina sparade pensionspengar via sin dator.
Roy: Löjligt. Ska man sitta och flytta både PPM-pengar och tjänstepensionspengar hela tiden bara för att få maximal avkastning. När fasen ska man jobba då?
Bo: Jag läste ett dagens PS i GP för ett tag sedan och det kan nog passa in här: “Jag har tagit fram dagordningen, den dolda dagordningen och Er egen personliga dagordning inför dagen möte
.
Roy: Den tycks verkligen ligga rätt i tiden.

Roy: Tidens anda gäller även verkligen fenomen som Facebook. Allt samhällsengagemang finns på Facebook och inte i den verkliga världen.
Bo: Apropå Facebook så är det inte där man hittar de verkliga vännerna.

Roy: Tidsandan speglas även i åldringsvården där åldringar betraktas som onödiga utgifter. Även handikappade faller under begreppet förbrukningsmaterial på nått sätt! Jag såg en blänkare om att Socialstyrelsen gjort en stickprovskontroll på äldreboenden tunt om i Sverige och precis som i fallet i ett uppmärksammat TV-program så saknas nattpersonal på ett förskräckande stort antal äldreboenden.
Bo: Då är det ytterligare ett tecken på att tidsandan är att åldringar är tärande. Det var väl en sosse som myntade nått om den tärande sektorn och nuvarande regering har väl knappast visat tecken på att ändra på den uppfattningen.
Roy: Arbetsbelastningen på äldreboende si och äldreboende så visar väl tydligt hur den allmänna synen är på äldres boende på ålderns höst.
Bo: Jag tänker också på hur synen på äldre tar sig uttryck när den ena inte är riktigt kurant. Man delar helt simpelt på dom. Ingen pardon.
Roy: Jag har alltid undrat hur samma politiker agerar om det gällde deras egna föräldrar, men jag lär väl aldrig få svaret.
Bo: Det svaret får Du aldrig veta. Däremot pågår ett snack om de äldres mat, som helst inte skall kosta något. Däremot tar man bra betalt för maten som inte får kosta något.
Roy: Pengar snackar. Att tvinga isär äldre par som bott tillsammans ett helt liv är helt okej i t ex Kungälv. Så snackar en revisorshjärna som bara räknar pengar och helt saknar empati. Och det är väl detta hela detta förhållningssättet handlar om. Hur man räknar vinst på de äldre så långt det går…. att inte låta de tära på kommunen eller samhällets resurser.
Bo: Jo det är väl en korrekt trendspaning dessvärre och att våra pensioner blivit föremål för kommersiella intressens girighet gör knappast saken bättre.

Bo: Men nu skall vi ta våra söndagsvåfflor…
Roy: Japp och varsin kopp kallt gott thé!  

Inga kommentarer: